Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obrácená diskriminace tuzemců v EU

Obrácená diskriminace tuzemců v EU

20.08.2003 13:10
Autor: 

V souvislosti s přistoupením ČR k EU existují mezi podnikateli různá oprávněná očekávání rozvoje obchodu díky tomu, že budou podnikat na společném trhu EU, který je společný proto, že se na něm dodržuje zásada nediskriminace, a to zejména z důvodu státní příslušnosti, včetně původu výrobku.

V oblasti obchodu zbožím či službami se tato zásada v praxi projevuje následovně: jiný členský stát nemůže bránit dovozu zboží, které splňuje kvalitativní vlastnosti, vyplývající z harmonizační směrnice. Pokud u daného výrobku harmonizační směrnice neexistuje, i přesto nemůže členský stát uplatnit své přísnější kvalitativní požadavky, pokud byl výrobek již legálně obchodován v jiném členském státě EU. Výjimkou mohou být situace, kdy členský stát uplatní vůči dovozu služeb či zboží tzv. kategorické požadavky – důvody veřejného zájmu, jako je např. ochrana spotřebitele, svoboda projevu, účinnost fiskálního dohledu atd. Tehdy může stát dovozy zboží či služeb zakázat.

Některá očekávání ale mohou být zklamána tváří v tvář skutečnosti, že v EU se připouští obrácená diskriminace – diskriminace tuzemců. Otázka obrácené diskriminace zní: může členský stát použít přísnější národní normu vůči svým vlastním státním příslušníkům, i když ji nemůže aplikovat na příslušníky jiných členských států?

Kladná odpověď se nabízí především z důvodu absence „evropského“ prvku - absence pravomoci Společenství. K prostředkům dosažení cílů Společenství m.j. patří „zákaz cel a kvantitativních omezení dovozu a vývozu zboží mezi členskými státy, jakož i všech ostatních opatření s rovnocenným účinkem“ (čl. 3/1(a) Smlouvy ES) a „vnitřní trh, charakterizovaný zrušením překážek volného pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu mezi členskými státy“ (čl. 3/1(c) SES). Žádné ustanovení Smlouvy však nezakazuje omezení pohybu zboží uvnitř členského státu, a proto jsou taková čistě vnitrostátní omezení přípustná, pokud se nedotýkají dovozu, vývozu nebo tranzitu zboží. Z judikatury Evropského soudního dvora vyplývá, že tzv. obrácená diskriminace, t.j. ukládání přísnějších opatření tuzemským výrobcům a obchodníkům, než jaké lze aplikovat na příslušníky jiných členských států, nespadá do působnosti komunitárního práva. Proto je přípustné požadovat jen po domácích výrobcích např. aby uváděli jisté údaje na etiketách zboží (např. másla), jež na dovezeném zboží být nemusí, stanovit jim vyšší kvalitativní normy, např. prodávat ementál jen s kůrkou anebo upravit ceny (francouzské knihy).

V budoucnu tedy přísnější české normy, uplatňované na zboží českého původu a prodávané uvnitř ČR budou moci být aplikovány. V SRN je tento problém aktuální zejména díky tamějšímu zákonu o čistotě piva (Reinheitsgebot), který nedovoluje konzervovat pivo chemickými aditivy, připouští jeho výrobu pouze z ječmene, sladu, chmelu a vody. Němečtí výrobci jej musí dodržovat, ale cizímu pivu nelze bránit ve vstupu na území SRN s odkazem na tuto německou normu.

Je pozoruhodné, že Evropský soudní dvůr povolil obrácenou diskriminaci i mimo volný pohyb zboží, zejména u volného pohybu osob a služeb.

Pavel Svoboda
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
  • Naše limity se musí změnit !!!
    20.08.2003 13:51

    Máme se na co těšit. Z vlastní zkušenosti vím, že již nyní jsou zahraniční konkurenti zvýhodńováni oproti tuzemským firmám, ketré musí dodržovat naše mnohem přísnější limity ( na potraviny jsou oproti limitům v zahran. skutečně extrémní ). Pokud se náš stát "neprobere" může dojít k paradoxní situaci, že výroba bude přesunuta do zahraničí, kde se budou dodržovat tamní benevolentnější limity a hotová produkce bude dovezena do ČR. Jen nevím kdo zaměstná propuštěné zam. a ke stát vezme daně.
    Michal
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data