Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Argentina musí devalvovat a restrukturalizovat svůj dluh. Co bude dál?

04.01.2002 15:34
Autor: 

Argentina včera vyhlásila platební neschopnost a oznámila, že nezaplatila splatnou částku 28 mil. USD u jednoho ze svých dluhopisů denominovaného v italských lirách. Celkový dluh Argentiny činí 141 mld. USD a vyhlášení platební neschopnosti této země je největším státním bankrotem v historii. Co čeká Argentinu v nejbližších dnech a měsících? Jak se dostat z krize? Je zřejmé, že žádné bezbolestné řešení neexistuje. Krátkodobá záchranná řešení jsou vyčerpána. Bez potřebných reforem Argentině nikdo nepůjčí a za stávajícího stavu se Argentinská ekonomika vzchopit nedokáže. Nová vláda vedená prezidentem Eduardem Duhaldem bude nucena opustit fixaci kursu argentinského pesa k dolaru, která byla zavedena v roce 1991. Jen tak bude možné vyvézt argentinskou ekonomiku z krize a opět získat důvěru věřitelů včetně Mezinárodního měnového fondu. Poslední informace hovoří o tom, že by kurz argentinského pesa vůči dolaru měl být devalvován z 1,0 na 1,4. V nejbližších dnech a měsících sice devalvace prohloubí argentinskou krizi, ve střednědobém a dlouhodobém horizontu však umožní obnovení hospodářského růstu. Devalvace bude znamenat znehodnocení úspor argentinských domácností, zvýšení cen dováženého spotřebního zboží a surovin, snížení kupní síly platů vyplácených v argentinské měně. Situaci navíc ztěžuje fakt, že úvěry a hypotéky byly často poskytovány v dolarech, takže devalvace pesa by zvýšila hodnotu těchto dluhů vyjádřenou v domácí měně. Za těchto podmínek nelze očekávat oživení spotřebitelské poptávky a rychlé oživení ekonomiky. Tento vývoj není jen projekcí budoucnosti, ale pomalu se stává realitou. Argentinské obchody již začaly zvyšovat své ceny jako prevenci před očekávanou devalvací měny. Argentinská vláda plánuje stanovit maximální ceny vybraného zboží a služeb, aby zmírnila sociální dopady devalvace a omezila nárůst inflace. Uvažuje se především o cenách léčiv a paliv.

Devalvace by však měla snížit pracovní náklady, zvýšit konkurenceschopnost argentinského vývozu a pomoci tak opět nastartovat hospodářský růst. Bez devalvace také nebude možné uvolnit depozita argentinských občanů v bankách. Devalvace je navíc nezbytnou součástí nového hospodářského plánu argentinské vlády přijatelného pro zahraniční investory. Pro Argentinu bude důležité s pomocí důvěryhodného hospodářského programu přesvědčit věřitele k restrukturalizaci jejího zahraničního dluhu tak, aby jej byla schopna splácet. V případě dostatečné snahy argentinské vlády již pomoc přislíbil MMF a nabídla se také EU. MMF by měl také obnovit program, kde Argentině umožňuje čerpat až 22 mld. USD. Tento program byl začátkem prosince pozastaven. Nezbytná opatření v čele s devalvací však budou mimořádně nepopulární a pro vládu bude velmi obtížné vysvětlit občanům nezbytnost těchto kroků. Napětí v argentinských ulicích ještě neochladlo. Dnes jedná prezident Eduardo Duhalde s poslanci své Peronistické strany, odborovými svazy a zástupci některých firem o podpoře nezbytných ekonomických reforem, které musí být schváleny parlamentem.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m