Tisková zpráva KCP: Nabídky převzetí na internetových stránkách Komise

6.6.2001 13:42

Komise pro cenné papíry zveřejnila na svých internetových stránkách www.sec.cz v oddílu Nabídky převzetí přehled emisí akcií, u nichž probíhá tzv. nabídka převzetí. V přehledu se akcionáři dozvědí, kdo nabízí odkoupení akcií, za jakou cenu a od kdy do kdy je nabídka závazná. Údaje budou denně aktualizovány tak, abychom poskytli akcionářům aktuální údaje a zájemci mohli na nabídku včas reagovat.

Povinná nabídka převzetí vzniká v případě ovládnutí společnosti s registrovanými akciemi, to znamená v případě získání alespoň 40% podílu na hlasovacích právech společnosti, a dále pak dosažení 2/3 a 3/4 hlasovacích práv, dále v případě zrušení registrace cenných papírů na základě rozhodnutí valné hromady společnosti, při změně druhu akcií nebo omezení převoditelnosti akcií na jméno a v dalších zákonem stanovených případech.

Komise uděluje souhlas s obsahem nabídky převzetí, která musí například obsahovat cenu, dobu závaznosti nabídky převzetí (nesmí být kratší než 4 týdny a delší než 10 týdnů), postup při převodu cenných papírů, záměry navrhovatele týkající se budoucí činnosti cílové firmy, apod. Společnost, která je povinna učinit nabídku převzetí, musí do 15 dnů od udělení souhlasu Komise svou nabídku uveřejnit způsobem, jakým společnost svolává valnou hromadu, a nejméně v jednom celostátním deníku. Zároveň však platí, že musí nabídku uveřejnit do 60 dnů ode dne, kdy povinnosti učinit nabídku převzetí vznikla (povinnost vzniká následující den po ovládnutí společnosti). Nově se též počítá cena pro nabídku převzetí. Musí být přiměřená hodnotě akcií a její přiměřenost musí být doložena posudkem znalce. K průměru cen, za něž byly příslušené cenné papíry zobchodovány v předchozích šesti měsících na veřejném trhu, ale i mimo veřejný trh, se pouze přihlíží.

Komise pro cenné papíry je oprávněna dozorovat nabídky převzetí od letošního roku, kdy vstoupila v účinnost novela obchodního zákoníku. Dříve Komise tuto pravomoc neměla a pro akcionáře to znamenalo, že se mohli domáhat nabídky převzetí pouze soudní cestou. V současné době se již akcionáři mohou obracet přímo na Komisi, která jim může pomoci a u společností nabídky převzetí vymáhat.

Podrobnosti k webovým stránkám:
Titulní strana databáze obsahuje seznam všech nabídek převzetí uveřejněných se souhlasem Komise s jejich základním popisem. V rámci titulní strany lze vyhledávat požadovanou nabídku podle označení navrhovatele, cílové společnosti nebo tzv. identifikátoru (např. ISIN nebo SIN) účastnického cenného papíru. Každá nabídka převzetí uvedená v seznamu na titulní straně obsahuje odkaz pro otevření detailních informací.

V rámci detailních informací jsou pak dále upřesněny:
- adresa a identifikační číslo navrhovatele a cílové společnosti,
- identifikační údaje o zástupci navrhovatele (pouze v případě, že navrhovatel je zastoupen advokátem nebo obchodníkem s cennými papíry),
- kontaktní telefon navrhovatele pro další informace k předmětné nabídce (pouze v případě, že je takový navrhovatelem uveden),
- typ nabídky (např. dobrovolná, povinná z důvodu ovládnutí cílové společnosti, povinná z důvodu zrušení registrace účastnického cenného papíru apod.),
- název deníku, ve kterém došlo k uveřejnění nabídky převzetí a jejích výsledků,
- den uplynutí doby závaznosti a prodloužení nabídky převzetí.

aktuální stav nabídky převzetí z hlediska její závaznosti:
- Závazná – od uveřejnění v celostátně distribuovaném deníku do uplynutí v nabídce uvedené doby závaznosti,
- Mezidobí – od uplynutí v nabídce uvedené doby závaznosti do uveřejnění výsledku nabídky převzetí v tisku,
- Prodloužená – deset pracovních dnů od uveřejnění výsledku nabídky převzetí v tisku,
- Ukončená – po uplynutí doby prodloužení.

Radka Procházková

21.5.2018
6:44Jak dlouhý bude dojezd Tesly? Aneb přehled posledních událostí
20.5.2018
14:19Víkendář: Po Američanech se čínskému tlaku začíná bránit i Evropa
10:50PŘIVÁDÍME: Nokia. Nová technologie a geopolitické obavy vytvářejí investiční příležitost
19.5.2018
14:37Víkendář: Jak vidí současnou americkou a globální realitu bývalý šéf CIA
10:07PŘIVÁDÍME: Volvo. Výrobce nákladních aut odměňuje štědře
18.5.2018
22:01Poklidný závěr týdne na amerických trzích
19:31Vrací se Marxova doba?
18:28PŘIVÁDÍME: Skanska. Stabilní akcie s lákavou dividendou
17:06František Kronus: Evropská dluhová krize II?
17:05Koruna zakončuje týden oslabením, euro nepotěšil italský vládní program
17:00Prahu táhl dolů tabák. V USA září Bioblast Pharma
16:29Technická analýza: Výnosy dolaru tlačí korunu dolů
15:47Akcionáři schválili v Kofole rekordní výplatu dividend
15:02Perly týdne: Ekonomika bude dál šlapat, Tesla bez 10 miliard dolarů ne
14:22V ospalé Praze lehce ční Philip Morris, červené Evropě by mohly pomoci pozitivně naladěné USA
14:15Applied Materials po rozpačitém výhledu drží divokou kartu (komentář analytika)
13:48Reuters: Oživení půjček otevírá novou kapitolu pro maďarské banky
13:22Příští lídři Itálie. Dokážou ji vést? A co na to trhy?
12:08Čína má prý pro Trumpa návrhy, jak na zlepšení obchodní bilance
10:33Jak autoritářská vláda v Maďarsku vyhnala Sorose z Budapešti