Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Úrokové šílenství

24.11.2000 12:00
Autor: 

Noviny jsou plné diskusí o zvyšování sazeb, které zmínil kandidát na guvernéra ČNB Zdeněk Tůma v nedávném interview pro ČTK. Premiér i předseda parlamentu nechápou, kde se vzala potřeba zvyšování úrokových sazeb, jeden mluví o další depresi, druhý o nekvalifikovanosti takového kroku a o pohromě pro hospodářství. Pod tlakem této atmosféry očekává měnový trh pohyb úroků nahoru. Podle obchodníků budou úrokové sazby na konci příštího roku přes šest procent (9x12 FRA: 6,10%).

Nemohu se zbavit dojmu, že diskuse je poněkud emocionální. Jaká je tedy chladná ekonomická realita? České úrokové sazby jsou dnes uměle nízko. Při inflaci 4,4% nám současná repo sazba 5,25% dává tzv. "reálnou úrokovou míru" necelé jedno procento. Tato situace jistě není normální. V západoevropských zemích a v USA se reálné úrokové míry v průměru za posledních 20 let pohybovaly kolem 2,5-3,0%. Rozvojové země, jako je Česká Republika, mívají úroky ještě větší. Je to vyvoláno nedostatkem kapitálu, jehož cena (reálný úrok) roste díky jeho nedostatku stejně, jako u každého jiného zboží. Za měnově neutrální (tedy ekonomiku ani nestimulující ani nebrzdící) reálnou úrokovou míru v českých podmínkách lze považovat úroveň 3-5%. To by při očekávané inflaci 5,0% na konci příštího roku dávalo neutrální výši repa na úrovni 8-10%.

Současnou nízkou úroveň sazeb ospravedlňuje pouze končící recese ekonomiky. Pokud ovšem příští rok HDP vzroste o 3,5% a v roce dalším o 4-5%, jak předpokládá většina soukromých, mezinárodních i oficiálních institucí, pak už důvody k tak extrémně nízkým sazbám pochopitelně nejsou. Tolik ekonomická teorie a empirie. Prohlášení víceguvernéra Tůmy, že bude někdy možná nutné zvýšit úrokové sazby, tedy není nijak kontroverzní, ba dokonce ani není překvapivé.

Navíc se mi zdá, že výroku se dává poněkud příliš mnoho prostoru. Tůma totiž neřekl nic víc, než že: "… umím si představit, že jestli ekonomika poroste v rámci očekávání, pak se může ukázat jako evidentní, že současné nastavení úrokových sazeb neodpovídá současné fázi ekonomického cyklu. Růst HDP je letos rychlejší, než jsme čekali, a bude pokračovat i příští rok. Proto je legitimní otázka, nakolik současné sazby odpovídají této situaci. Kdybychom nabyli dojmu, že oživení je relativně silné, pak by měnová politika měla zasáhnout." Tedy ani slovo o tom, že by zvýšení sazeb bylo za dveřmi nebo že by bylo stoprocentně jisté. Ale spíše velmi podmíněný a opatrný výrok.

Podle našeho názoru ke zvýšení sazeb dojde nejspíše až na jaře nebo na počátku příštího léta, tedy za mnoho měsíců. Na konci roku 2001 čekáme repo sazbu kolem 6,0%. To při pětiprocentní inflaci nebude žádná restrikce. Naopak, i v takovém případě by měnová politika byla stále velmi stimulující. Celá ta debata je tedy tak trochu podivná.

Vladimír Kreidl

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data