Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inovace na finančních trzích aneb jak zderivovat analytika

Inovace na finančních trzích aneb jak zderivovat analytika

02.08.2006 17:46
Autor: David Marek

Jaká bude inflace? O kolik se zvýší hrubý domácí produkt? Klesne schodek obchodní bilance? Tradiční otázky pro analytiky. Čím vyspělejší finanční trhy, tím důležitější odpovědi. Inflace nečekaně poskočí, špatná zpráva pro dluhopisy. Deficit běžného účtu klesne, dobře pro měnu. O vývoj ekonomického prostředí se ovšem zajímají také firmy z výrobní sféry. Má smysl postavit nové výrobní kapacity v regionu s dlouhodobě stagnujícím potenciálem domácí poptávky a drahou cenou práce? Již brzo by se mohl rozšířit nový zdroj odpovědí na všechny zmíněné otázky. Lidskou práci v podobě myšlenek, znalostí a slov analytiků by mohly nahradit finanční instrumenty, makroekonomické deriváty. Stane se tomu tak?

O vytvoření cenných papírů, jejichž ceny by byla přímo svázána s vývojem ekonomiky, se poprvé zmínil před třinácti lety Robert J. Schiller, profesor na Yale University. V praxi se začaly makroekonomické deriváty obchodovat na podzim roku 2002, kdy tento trh vytvořily Goldman Sachs a Deutsche Bank. V principu jde o digitální opce. Příklad. Jste přesvědčeni, že se zvýšení maloobchodních tržeb v příštím měsíci bude pohybovat mezi 0,6 až 0,7 procenta. Můžete si koupit opci, která slibuje výplatu jednoho dolaru, když se tomu skutečně tak stane. Cenu opce určuje výsledek aukce. Na CME (Chicago Mercantile Exchange) se dnes obchodují opce na hrubý domácí produkt, jádrovou inflaci, index nákupních manažerů, maloobchodní tržby (bez automobilů), zaměstnanost (mimo zemědělský sektor) a počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Vše se týká ekonomiky USA. Z evropských ekonomických indikátorů je obchodována pouze opce na harmonizovaný index spotřebitelských cen v eurozóně.

Jednou z výhod existence takového trhu je vznik předpovědí v podobě statistického rozdělení. Kromě nejpravděpodobnější hodnoty tedy máme k dispozici i nejistotu obklopující tuto hodnotu.

Deriváty se kromě spekulací používají také k zajištění rizik. Díky důkladné analýze určité firmy jste přesvědčeni o její skvělé budoucnosti a růstu cen akcií této společnosti. Co když její rozlet zpomalí nižší než očekávaný růst domácí poptávky? Stačí propočítat delty opcí a k akciím této společnosti přikoupit příslušný počet správných opcí na maloobchodní tržby.

Vše vypadá jednoduše (resp. úměrně znalosti mechanismu derivátů). Ale odkud se bude cena takových opcí? Možnosti jsou tři: brát trh ekonomických derivátů jako ruletu, shromáždit všechny možné užitečné dostupné informace, z nich vytvořit předpověď a podle ní obchodovat, nebo si tuto práci ušetřit a svěřit jí analytikům (že by na té dělbě práce něco bylo?) A jsme zase na začátku. Rozdíl tu ovšem přeci zůstává. Zatímco na trhu s akciemi je vazba firemních výsledků a cen akcií velmi těsná, v případě ekonomických ukazatelů je často volnější. Vytvořením a obchodováním ekonomických derivátů se situace mění. Nejlepší motivací bývají zpravidla peníze.


Váš názor
  • Makro..opce
    03.08.2006 8:35

    Zdá se, že už je na trhu tolik volného kapitálu, že si musí sám vymýšlet nové instrumenty. Navrhuju třeba opci na počet zemřelých na AIDS v Africe za říjen 06. Vliv na korporace to jistě nějaký mít bude. Na druhou stranu by to pomohlo uvolnit vyšroubované ceny např. průmyslových komodit. Druhým problémem je relevantnost údajů: v ČR je např. opce na HDP předem mrtvá díky kreativitě ČSÚ a "hodnověrnosti" jejich údajů.
    JK
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů