Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

28.11.2006 13:22
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka kopírovala trend na domácom devízovom trhu. Výnosy najskôr klesali spolu s posilnením koruny na historicky najsilnejšiu úroveň EUR/SKK 35,495 (streda). V druhej polovici týždňa sa však kurz a spolus ním aj výnosy začali vracať hore. Krátky koniec ostal celkovo nezmenený. Výnosy od 7 rokov vyššie klesli asi o 2 bps. Silná koruna dáva malú šancu na utorkové zvýšenie sadzieb NBS. Predpokladáme ich zotrvanie na hodnote 4,75%. Už minulý mesiac totiž NBS argumentovala banka aj posilnením kurzu a od vtedy sme ešte na silnejšej hodnote.

Rýchly rast HDP stále dáva šancu na sprísnenie menovej politiky v decembri. Začiatkom decembra by mala zvýšiť úroky aj ECB a pozitívny diferenciál sa tak mierne zúži (zneatraktívni SKK). Pondelková aukcia 13-ročných štátnych dlhopisov ŠD204 zaznamenala iba slabý dopyt investorov v objeme 1,6 mld. Sk. ARDAL akceptoval dopyt iba v objeme 543 mil. Sk. Priemerný výnos klesol v porovnaní s aukciou tohto papiera zo začiatku septembra z 5,028 % na 4,278 %.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů minulý týden mírně rostly především díky posilování polské měny, svátek Díkůvzdání v USA uprostřed týdne přitom na světových trzích snížil celkovou aktivitu. Dlouhý konec polské výnosové křivky v průběhu období po lepší než očekávané průmyslové výrobě mírně vzrostl, část svých zisků ale později po nižších maloobchodních tržbách ztratil. Trh nyní očekává první zvýšení sazeb v březnu nebo dubnu a další ještě před koncem prvního pololetí 2007. Nízká říjnová inflace a několik mírných komentářů členů Výboru pro měnovou politiku však podporuje sílící názory, že zvýšení sazeb může nastat později nebo může zůstat u jediného zvýšení o 25 bodů. Naše odhady zatím ponecháváme u první varianty, koncem týdne však bude zveřejněn HDP za třetí čtvrtletí, a to ještě v prosinci spolu se jmenováním nového šéfa centrální banky a zveřejněním dalších inflačních čísel může naše odhady změnit.

Hlavní událostí tohoto týdne bude bezesporu středeční zasedání Výboru pro měnovou politiku a vyhlášení úrokových sazeb. Listopad je přitom předposlední měsíc, kdy bude zasedání řídit ještě končící prezident Leszek Balcerowicz. Je proto pravděpodobné, že doprovodný komentář se nebude lišit od těch předcházejících. Bude tedy zřejmě počítat s ostrou rétorikou, která často plně neodpovídá makroekonomickým údajům. Přesto ve Výboru převažují holubice, a tak v nejbližších měsících nelze růst sazeb očekávat. Ve čtvrtek zveřejněná data o HDP za třetí čtvrtletí by měla být neutrální až mírně negativní pro dluhopisy. Očekávané vysoké tempo růstu HDP (5,5 % y/y) pak odpovídá růstu spotřebitelské poptávky a mírně pozitivnímu vlivu exportu. Struktura HDP se tak nebude příliš lišit od struktury HDP za druhé čtvrtletí. Riziko naší prognózy HDP je přitom spíše na vyšší úrovni než na té nižší a takové údaje pak naznačují možnost růstu výnosové křivky.

Maďarsko
Maďarské dluhopisy jako obvykle kopírovaly pohyby forintu a na počátku týdne ještě prohloubily své zisky. Velký optimismus zahraničních investorů v pondělí potvrdily i statistiky za množství dluhopisů vlastněných nerezidenty, které dosáhly svých historických maxim. Nicméně se zdá, že i na dluhopisovém trhu již dobrá nálada pomalu opadává a tak ke konci týdne dluhopisy část svých zisků vymazaly. K poklesu cen dluhopisů nemalou měrou přispěla i neúspěšná aukce 10letého vládního dluhopisu, kde musela vládní agentura pro řízení dluhu snížit kvůli malé poptávce nabídku o 10 mld. forintů na 30 mld. HUF. Příští týden bude bez významnějších domácích událostí. My se domníváme, že prostor pro posilování dluhopisů při současných vysokých cenách je již malý, a proto věříme, že dluhopisy by mohly své zisky korigovat. Nicméně z velké míry bude vývoj dluhopisů záviset na vnějších faktorech.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data