Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... polský zlotý posiluje

Důležité zprávy z devizového trhu... polský zlotý posiluje

03.04.2007 9:46
Autor: 

Česká koruna ve včerejším obchodování mírně zpevnila. Sledovala tak především regionální náladu, která se zlepšila ruku v ruce s dobrými výkony hlavních světových akciových trhů. Zisky české měny jsou ale podle očekávání opatrné a zarazily se o silnější podporu eura na 27,93 EUR/CZK.
Dnešek je doma i v zahraničí na čísla bez významnějších událostí. Dopad zveřejněné reformy na CZK bude neutrální nebo mírně pozitivní. Ve prospěch české měny může zapůsobit do jisté míry i oznámení záměru tchajwanské firmy Foxcom investovat v Česku až 100 miliónů dolarů. Do karet by ale celému regionu mohly hrát pokračující dobré výkony akcií (i v dnešním ranním asijském obchodování). Měnový pár tak i dnes může testovat 27,93 EUR/CZK.

Dolar na začátku nového týdne zůstal pod tlakem. Navzdory přeprodanosti USD a horšímu výsledku evropských nákupních manažerů vyskočil k 1,338 EUR/USD. Odpolední americký index ISM skončil smíšeně – horší celkový výsledek a subindex zaměstnanosti šly proti dolaru, na druhé straně prudký nárůst placených cen dodal dolaru podporu.Měnový pár tak ke konci seance stagnoval v úzkém pásmu 1,335-1,338 EUR/USD.
Dnešek je bez významnějších událostí a většina investorů bude před pátečními payrolls (přírůstek pracovních míst mimo zemědělství) podle nás opatrnější. Horší výsledky subindexů zaměstnanosti v rámci ISM, ale i jiných průzkumů podnikatelských nálad v USA, ukazují spíše na slabší číslo. Dolar by proto podle nás do zveřejnění pátečních čísel neměl smazat větší porci nedávných ztrát.

Slovenská koruna v pondelok oscilovala bez jasnejšieho smeru okolo technickej úrovne EUR/SKK 33,30. Najskôr sa snažila otestovať technickú hranicu 33,20 avšak neúspešne. Dostatok sily nemala aj vďaka aukcii 10-ročných štátnych papierov. Akceptovaný dopyt nerezidentov bol veľmi slabý, a tak nesignalizoval zvýšený tlak na nákup SKK v najbližšom čase. Včerajšie pásmo pre EUR/SKK bolo 33,220 – 33,310. Či sa dnes dostaneme mimo neho bude závisieť od výsledku dopoludňajšieho repotendra. Investorov včera vystrašil aj výsledok štátneho rozpočtu za prvý štvrťrok, ktorý bol hlboko v červených číslach (-13,8 mld. Sk). Takéto čísla sme v prvom štvrťroku nevideli už niekoľko rokov (naposledy v roku 2003). Zatiaľ nebijeme na poplach, ale finančné trhy budú určite stále pozornejšie sledovať túto kategóriu. V dnešnej repoaukcii čakáme, že NBS bude akceptovať celý dopyt bánk. Je to pomerne odvážny tip, keďže koruna je o dosť silnejšia ako pred týždňom, kedy banka akceptovala asi polovicu dopytu. Myslíme si však, že po utorkovej redukcii sadzieb (-25 bps) by už NBS mala nabehnúť na štandardný systém repoaukcií. Pohyb kurzu EUR/SKK bude čakať na výsledok aukcie a nami načrtnutý scenár by mohol korunu podporiť. Prelomenie hranice 33,20 však môže byť zložité aj kvôli obavám z intervencie centrálnej banky.

Zlotý včera vůči euru posílil, když po ranních 3,8650 končil den na 3,8585. Polskou měnu z poklidného dopoledního obchodování vyrušilo prohlášení náměstkyně ministra financí K. Zajdel-Kurowské, že očekává růst březnové inflace na 2,4% y/y kvůli vyšším cenám pohonných hmot a potravin. V následujících měsících by pak podle ní měla inflace klesat, ke konci roku se ale dotkne cíle centrální banky 2,5% y/y.
Dnešní den je opět bez domácích čísel. Růst akciových trhů, který pokračuje i dnes v Asii, by mělo udržet příznivou náladu v regiónu. V Polsku by navíc proražení bariéry EUR/PLN 3,86 mělo povzbudit zlotý k atakování úrovně 3,85. Bez dalších výraznějších impulzů ale měnový pár sotva prorazí 3,84.

Forint při absenci výrazných kurzotvorných faktorů (nepočítáme-li mezi ně slušný výsledek domácího indexu PMI) zůstal včera prakticky nezměněn.
Zlepšená nálada na globálních akciových trzích by měla forintu přát, a tak by se měnový pár EUR/HUF mohl dnes pokusit dostat pod hranici podpory 247,0.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů