Hledat v komentářích
Výběr pro investory

Článek je zařazen v rubrikách:Zákony|Daně
Co nám od příštího roku přinese zrušení daně dědické a darovací

Co nám od příštího roku přinese zrušení daně dědické a darovací

12.08.2013
Další změnou, která nás od roku 2014 čeká v daňové oblasti a která je nepřímo vyvolána rekodifikací soukromého práva, je zrušení daně dědické a daně darovací. Nově tedy budou příjmy z bezúplatného nabytí majetku, například z dědictví nebo odkazu, z darování a jiné příjmy nabyté bez poskytnutého protiplnění, předmětem daně z příjmů.

Výslovně budou z předmětu daně z příjmů vyjmuty výhody dlužníka, které získává poskytnutím bezúročné zápůjčky, výpůjčky nebo výprosy. Tím se odstraňuje dosavadní zbytková nejistota daňových poplatníků, zda má tato výhoda spočívající v neplacení úroků, podléhat dani z příjmů nebo dani darovací či zda není předmětem žádné daně.

Příjemce bezúplatných plnění, jejichž hodnota za zdaňovací období nepřesáhne přibližně 10 milionů korun (resp. přibližně 155 milionů korun u právnických osob), však zrušení daně darovací nepotěší.  Jejich daňové zatížení se bohužel zvýší, neboť současná sazba daně darovací do výše uvedené částky je nižší než sazba daně z příjmů. Největší rozdíl se bude týkat bezúplatných plnění do 1 milionu korun, kdy se stávající 7% sazba daně zvýší u fyzických osob na 15 % a u právnických osob na 19 %.

Další změna, tentokrát ve prospěch daňových poplatníků, spočívá v osvobození veškerých příjmů  nabytých z titulu dědění nebo odkazu (pozor – nezaměňovat s příjmy plynoucími z majetku nabytého děděním nebo odkazem). Tato úprava by měla platit pro fyzické i právnické osoby.

U bezúplatných nabytí majetku, která jsou doposud předmětem daně darovací a jsou od této daně osvobozena, dojde k určitým změnám v jejich osvobození od daně z příjmů. Dary přijaté fyzickými osobami, které získají v souvislosti s výkonem závislé činnosti nebo v souvislosti s podnikáním, budou podléhat zdanění jako doposud, tj. budou zdaňovány buď jako příjmy ze závislé činnosti, nebo jako příjmy ze samostatné činnosti. Ostatní bezúplatná plnění se budou u fyzických osob zdaňovat v dílčím základu daně - ostatní příjmy.

V nové úpravě zůstane zachováno osvobození od daně při darování mezi příbuznými, obdobně jako je nyní osvobozeno od daně darovací.  Osvobození od daně se bude vztahovat i na případy příležitostného bezúplatného plnění ve prospěch fyzických osob, jehož hodnota nepřesáhne 15 000 Kč. Nyní jsou taková plnění osvobozena od daně darovací, pokud jejich hodnota nepřesáhne 3 000 Kč.

Ve stanovených případech budou od daně z příjmů osvobozena i plnění ze svěřenského fondu ve prospěch obmyšleného. Dále bude od daně z příjmů osvobozen bezúplatný příjem plynoucí do nebo z veřejné sbírky. Osvobozena budou i plnění poskytnutá na humanitární nebo charitativní účel.

Další osvobození od daně z příjmů se týká právnických osob, konkrétně veřejně prospěšného poplatníka, jehož vymezení pro účely zákona o daních z příjmů upravuje novela.  Bezúplatné příjmy takového poplatníka (s výjimkou obcí a krajů) jsou osvobozeny od zdanění, pokud budou použity pro veřejně prospěšnou činnost nebo pro jeho kapitálové dovybavení. Kromě vyjmenovaných subjektů jako například policie, obec, příspěvková organizace, jsou veřejně prospěným poplatníkem ty subjekty, které jako svou hlavní činnost vykonávají veřejně prospěšnou činnost podle § 146 a násl. nového občanského zákoníku.

Rovněž je vhodné upozornit na to, že pokud budou bezúplatná plnění plynout daňovým nerezidentům, budou tyto příjmy podléhat zdanění v České republice jen tehdy, jestliže jejich poskytovatelem bude český daňový rezident.


Kocián Šokc Bala	štík
Stránka Právo je společným projektem Patria.cz a advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík, která poskytuje a zpracovává veškeré informace na stránce umístěné; za tyto informace nenese Patria.cz odpovědnost.
Zdroje