Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Policie rozdává obvinění někdejším šéfům KB za úvěry Chvalovskému

ČTK: Policie rozdává obvinění někdejším šéfům KB za úvěry Chvalovskému

27.08.2007 16:07
Autor: ČTK

Praha 27. srpna (ČTK) - Policie začala podle zdroje ČTK rozdávat obvinění někdejším šéfům Komerční banky (KB) v devět let staré kauze pochybných úvěrů pro firmy kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Někdejšího generálního ředitele KB Jana Kollerta a jeho tři spolupracovníky viní z úvěrového podvodu. Manažeři podle zdroje způsobili bance nejméně půlmiliardovou škodu, hrozí jim pět až 12 let vězení.

"Mohu potvrdit, že státní zástupce vydal pokyn k zahájení trestního stíhání čtyř bývalých funkcionářů Komerční banky. U dvou již stíhání začalo," řekla dnes k dotazu ČTK mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Ze čtveřice bankéřů již byli podle zdroje ČTK obviněni bývalý člen představenstva a náměstek generálního ředitele KB Vladimír Šulc a tehdejší šéf bankovní divize Pavel Kalvoda. Někdejšímu šéfovi představenstva Kollertovi a bývalému náměstkovi divize Miroslavu Čermákovi se usnesení o zahájení trestního stíhání zatím nepodařilo doručit.

Kollert je již několik let stíhán také kvůli osmimiliardovým ztrátám KB při obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. V této kauze obvodní soud už dvakrát zprostil někdejší představenstvo banky, včetně Kollerta, obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Kvůli úvěrům pro firmy kolem Chvalovského se policie začala o někdejší vedení banky zajímat poté, co pražský městský soud v související kauze úřednice KB Jiřiny Kaplanové a jejích kolegů před rokem naznačil, že se šéfové banky možná mohli na rozsáhlém úvěrovém podvodu podílet.

Kvůli tomu, že v souvislosti s financováním obchodů Chvalovského údajně vznikla bance úvěrovým podvodem škoda téměř 1,5 miliardy korun, už zastupitelství poslalo k soudu dvě obžaloby. V první figuruje Kaplanová a šest někdejších nižších úředníků banky, kteří podle obžaloby v letech 1998 až 1999 připravili banku špatnými podklady k žádostem o úvěr o půldruhé miliardy korun. Ve druhé obžalobě, kterou soud už potřetí vrátil státnímu zástupci k došetření, je za úvěrový podvod stíhán Chvalovský a další podnikatelé. Firmy ovládané touto skupinou získaly úvěry na obchody se zahraničními partnery, peníze ale podle obžaloby ve skutečnosti použily na zcela jiné účely, například na umořování předešlých dluhů.

Pražský městský soud zatím projednal jen případ úředníků a loni v srpnu vynesl nepravomocný rozsudek. Někdejší ředitelka bankovního odboru financování obchodů Kaplanová má jít za úvěrový podvod na pět let do vězení. Dva její podřízené soud obžaloby zprostil, čtyři sice uznal vinnými, od potrestání však upustil. Senát Alexandra Sotoláře totiž dospěl k závěru, že obžalovaní jednali v duchu představ vedení Komerční banky.
Pětice obžalovaných podle nepravomocného verdiktu společně s dalšími nestíhanými podřízenými a také nadřízenými v divizi a vrcholném managementu KB porušila povinnosti plynoucí z pracovních smluv a nechovala se v bance jako řádný hospodář. Právě Sotolářův senát jmenovitě poukázal na pochybnou roli Kollerta, Šulce a dalších v případech financování těch obchodů Chvalovského, o kterých byl management banky údajně informován nebo prý obchody dokonce schvaloval.

Policie proto vzápětí začala roli managementu prověřovat a nyní padla obvinění. Podle zdroje ČTK klade čtveřici bankéřů za vinu mimo jiné to, že ačkoli rozhodovali o financování obchodů a schvalovali příslušné smlouvy, nedodržovali pravidla řízení rizik v KB a nepřihlédli k rizikům obchodů.

Kollert, Šulc, Kalvoda i Čermák podle policie znali při rozhodování všechny důležité skutečnosti spjaté se žádostí o úvěr a byli si údajně vědomi maximální rizikovosti bankovních operací. V podstatě šlo o opakované úvěrování již jednou poskytnutých úvěrů. Firmy kolem Chvalovského - ekonomicky spjatá skupina firem vedená Českomoravskou agrární společností - však již prý neměly na taková financování nárok.

Ačkoli šlo o vysoce rizikové operace, bankéři se údajně nepostarali o jejich zajištění proti neplnění závazků. Nevěnovali prý také pozornost aktuální ekonomické situaci financovaných společností a bonitě jejich zahraničních obchodních partnerů, ani vysoké úvěrové angažovanosti KB vůči financovaným firmám. Počítali prý s tím, že poskytnuté finanční prostředky budou použity v rozporu s účelem úvěru - většinou na splnění předchozích závazků firem vůči KB. Ve prospěch těchto společností prý obvinění dokonce opomíjeli nepravdivé informace zaznamenané v materiálech banky.

Kaplanová a její spoluobžalovaní od počátku vinu odmítali s tím, že pokud jde o úvěry na obchody Chvalovského s chmelem a masem, vždy plnili pokyny a rozhodnutí vedení banky, Chvalovský byl prý označen jako VIP klient. Podle soudu byly úvěry vysoce rizikové a zcela nezajištěné, firmy kolem Chvalovského měly vůči bance nesplacené závazky a miliony použily v rozporu s účelem úvěru.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university