Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Očekávané rozhodnutí Fedu - nepříjemné snížení sazeb?

Očekávané rozhodnutí Fedu - nepříjemné snížení sazeb?

17.09.2007 16:15
Autor: 

Na Wall Street panuje jistota, že Fed sníží sazby, aby zmírnil bolesti úvěrového skřípání. Ale jak budou reagovat investoři, pokud Bernanke a spol. sazby sníží jen o čtvrtinu bodu?

Federální rezervní banka se chystá 18. září snížit klíčovou krátkodobou úrokovou sazbu. To není žádným tajemstvím. Podle termínových obchodů v Chicagské obchodní komoře stanovuje trh ceny se stoprocentní šancí na snížení sazby federálních financí, „overnight“ bankovní úvěrové sazby, která má velký vliv na to, jak vysoké úroky spotřebitelé zaplatí ze svých dluhů na kreditních kartách, z úvěrových linek na bydlení a úvěrů na automobily.

Skutečnost, že Fed překvapivě již 17. srpna snížil svou diskontní sazbu, což je sazba, kterou banky platí za peníze, které si půjčují od centrální banky, doplněná o poznámky členů Fed v několika uplynulých týdnech o tom, jak pečlivě monitorují krach hypoték, který rozvířil trhy, je vlastně virtuálním kódem, že Ben Bernanke a spol. v úterý sníží sazbu federálních finančních prostředků.

A přesto je jednání, které se koná 18. září, obklopeno značným množstvím intrik. Konkrétně, investoři si nejsou jisti, o kolik Fed úrokové sazby sníží.

17. srpna Fed snížil diskontní sazbu o polovinu procentního bodu, z 6,25 procent na 5,75 procent, což mnohé pozorovatele trhu vedlo ke spekulacím, že 18. září Fed sníží i sazbu federálních financí, a to o polovinu procentního bodu.

Proto kalkulovali investoři ke 14. září s 58procentní pravděpodobností, že v úterý Fed sníží federální sazbu finančních prostředků o 50 basických bodů nebo o polovinu procentního bodu, na 4,75 procent.

Ale zdá se, že naděje na velké snížení sazby poněkud ustupují. 12. září investoři tvořili ceny s 74procentní šancí na snížení sazby o 50 basických bodů.

Co se ale stane, pokud centrální banka sníží úrokové sazby pouze o čtvrtinu procentního bodu? Pozorovatelé Fed říkají, že to všechno závisí na tom, co Fed řekne ve svém prohlášení.

John Norris, ředitel oddělení správy majetku v Oakworth Capital Bank, soukromé bance v Birminghamu v Alabamě, řekl, že zpočátku by trh ze snížení pouze o 25 basických bodů nebyl šťastný. Myslí si ale, že nižší snížení by mohlo být určitým způsobem více uklidňující.

„Každý chce očividně snížení o 50 basických bodů. Pokud to bude jen čtvrtina bodu, bude trh znepokojený,“ řekl Norris. „Ale pokud Fed sníží sazbu o 25 basických bodů a v prohlášení bude dostatečně důrazně uvedeno, že se jedná o první z mnoha snížení, která přijdou, převládnou chladnější hlavy. Investoři by si to tak přáli, pokud ne více než snížení o půl bodu s prohlášením, které naznačí, že se jedná jen o jednorázovou akci na uklidnění trhů.“

Scott Martin, generální ředitel společnosti Astor Asset Management, investiční firmy se sídlem v Chicagu, která spravuje majetek ve výši 200 mil. dolarů, souhlasí s tím, že snížení o polovinu bodu by mohlo trh zpočátku uklidnit … ale ne na dlouho.

„Pokud Fed sníží sazbu o 50 basických bodů, budete se muset bát o zdraví hospodářství. Pokud Fed bude moci jen říci, že se chystá sledovat trh s nekvalitními produkty, a vydá signál, že do konce roku sníží sazbu možná dvakrát, mohl by to být ten nejlepší scénář,“ řekl Martin.

Vincent Boberski, stratég portfolia ve společnosti FTN Financial v Memphisu, rovněž řekl, že snížení o polovinu bodu by nejprve mohlo vyvolat radost, ale jakmile by si investoři uvědomili, co je za tím, mohlo by takové snížení představovat strašidlo pro trhy.

„Pokud by Fed snížil sazby o půl bodu, mohla by to být chyba, protože trh by mohl potenciálně získat dojem, že hospodářství je mnohem slabší, než si investoři mysleli,“ řekl Boberski.

Nehledě na obavy, že by propad na trhu s nekvalitními hypotékami mohl hospodářství poslat do recese, obavy povzbuzovaným překvapivým poklesem počtu pracovních míst během srpna a menší než očekávanému růstu maloobchodních tržeb poukazuje Norris na další ekonomické důkazy, které by mohly zabránit tomu, aby Fed snížila sazby agresivně.

Na jedné straně ceny ropy dosáhly ve středu poprvé 80 dolarů za barel. To by společně s rostoucími cenami dalších komodit mohlo způsobit, že Fed sazby příliš nesníží, jelikož chce udržet inflaci pod kontrolou.
Norris dodal, že poslední údaje z Institute of Supply Management ohledně růstu výroby a služeb naznačují, že hospodářství stále roste.

„Bernanke je v nepříjemné situaci. Právě teď jsou údaje stále promíchané. A on nechce, aby získal reputaci, že finanční trhy diktují postup peněžní politiky. Nechce se proslavit jako prezident Fed, který byl zastrašován Wall Street,“ řekl Norris.

David Joy, hlavní tržní stratég společnosti RiverSource Investments, společnosti pro správu majetku se sídlem v Minneapolis, souhlasí s tím, že se stále ještě nezdá, že by hospodářství na tom bylo tak špatně, že by bylo důvodné snížit sazby o půl bodu.

„Pokud Fed sníží sazby o čtvrt bodu, budete slyšet nářky těch, kteří si myslí, že Fed je pozadu,“ řekl Joy. „Ale podle mého názoru je snížení o čtvrt bodu na místě. Nejsem si jistý, zda hospodářství potřebuje snížení o půl bodu. A navíc, Fed by mohla sazby snížit ještě v nadcházejících měsících.“

S tím je ale spojena skutečnost, že velmi respektovaný předchůdce Bernankeho, Alan Greenspan, v současné době komentuje hospodářskou situaci při propagaci svých nových pamětí.

To některé na Wall Street vedlo k nepříznivému srovnání toho, jak Bernanke řeší potíže s nekvalitními hypotékami, s tím, jak četné krize řešil během své působnosti ve funkci Greenspan, jako například pád v černé pondělí v roce 1987, kolaps zajištěného fondu Long-Term Capital Management v roce 1998 a teroristické útoky 11. září.

Ale podle nedělního rozhovoru ve zpravodajské relaci CBS „60 Minutes“, Greenspan řekl, že má pocit, že kritika Bernankeho je nespravedlivá, a dodal, že jeho nástupce odvádí „vynikající práci“.

Přesto byl v poslední době vzat v úvahu Greenspanův odkaz. Podle ukázky z rozhovoru v pořadu „60 Minutes“ Greenspan připustil, že Fed úplně nepochopila, jaké nebezpečí by exploze poptávky po nekvalitních hypotékách mohla mít na ekonomiku.

Martin ze společnosti Astor Asset Management poukázal na to, že Bernanke by mohl chtít předejít příliš drastickému snížení úrokových sazeb, jelikož by se mohlo argumentovat tím, že vzniku zmatku s nekvalitními hypotékami napomohly v první řadě historicky nízké sazby z počátku tohoto desetiletí.

„Trh touží po snížení sazeb, ale problém s likviditou se snažíme vyřešit větší likviditou. Je to tak trochu legrační,“ řekl Martin.

Zatímco by tedy snížení o půl bodu mohlo být považováno za rychlé vyléčení nemoci, kterou trpí Wall Street, někteří si myslí, že by bylo pragmatičtější, kdyby Fed sazby snižoval postupně.

„Byl by to smělý tah, kdyby sazby byly sníženy o půl bodu,“ řekl Boberski. „Mělo by to tak trochu důvod, protože trhy práce jsou mnohem slabší, než si lidé mysleli. Zdá se ale, že Fed by dal přednost skokovému přístupu, protože Bernanke nechce finanční systém vykupovat.“

Joy dodal, že je zábavné pozorovat, jak lidé kritizují Fed za to, že nesnižuje sazby, protože si mnoho skeptiků myslelo, že centrální banka držela sazby na příliš nízké úrovni příliš dlouhou dobu.

„Je poněkud falešné říkat, že Fed musí snížit sazby, aby zachránil trh s bydlením, zatímco zároveň mnozí z těchto lidí před rokem říkali, že Fed musí úrokové sazby zvyšovat, protože na trhu s bydlením je bublina,“ uvedl.

V této souvislosti si Boberski myslí, že do konce roku by Fed spíše měla sazby snížit dvakrát nebo třikrát o čtvrtinu bodu a třeba ještě jednou nebo dvakrát v roce 2008.

Zdroj: CNNMoney.com

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university