Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko – cesta tam a zase zpátky?

Rusko – cesta tam a zase zpátky?

24.10.2007 15:30

Rusko je zemí paradoxů a velkých nerovností. Díky vysokým cenám ropy roste ruská ekonomika poměrně rychle, vláda hospodaří beze schodků a dokonce předčasně splatila zahraniční půjčky. Ruské devizové rezervy nejsou sice tak velké jako čínské, ale rozhodně nehrozí opakování krize z roku 1997, kdy Rusko přestalo splácet své dluhy.

Nicméně, koncem roku 2007 se začíná ukazovat, že růst ekonomiky založený výhradně na vývozu surovin má své stinné stránky. Rusko nyní prochází učebnicovou verzí tzv. Dutch desease. Jde o situaci, kdy rychlý růst vývozu základních surovin a s ním spojený boom těžebního a zpracovatelského průmyslu vytlačuje ostatní ekonomické aktivity, které se stávají nekonkurenceschopné. To vede k rychlejšímu růstu cen a k narůstání rozdílů ve společnosti, kde bohatnou jen ti, kteří se nějak podílejí na těžbě, přepravě a prodeji surovin.

Dobrým příkladem je poměrně rychlý růst cen v Rusku. Ceny potravin se již letos zvýšily o 17 % podle oficiálních statistik a možná ještě více podle neoficiálních odhadů. Jen v samotném září stouply ceny mléka o 7%. V zemi, kde průměrný důchod dosahuje méně než 300 dolarů a průměrná mzda je 500 dolarů, tvoří výdaje domácností na potravin rozhodující část jejich výdajů a růst cen potravin je proto vnímán velmi nelibě většinou Rusů.

Nebylo by to ovšem Rusko, aby vláda presidenta Putina nevěděla, jak na to. Premiér Zubkov se sice z počátku pokoušel o filozofický přístup, když označil růst cen potravin za „záhadu“. Zdá se však, že vláda se již vzpamatovala a před volbami do Dumy (prosinec 2007) i prezidentskými (březen 2008) neponechává nic náhodě. Od konce října proto vláda zmrazila ceny základních potravin. Zmrazení cen je „dobrovolné“ nicméně v současném Rusku se nenajde mnoho odvážlivců, kteří by se postavili vůli prezidenta Putina.

Není zřejmě nutné podrobně vysvětlovat, že zmrazení cen problém nevyřeší. V Rusku rychle stoupá poptávka po potravinách, stejně jako roste poptávka na celém světě. Vzhledem k tomu, že domácí trh je v Rusku stále ještě velmi nerozvinutý a řada firem má přinejmenším místní monopol, je zvyšování cen zcela logickou reakcí těchto firem. Efektivnější reakcí vlády by bylo rozbití monopolů, otevření domácího trhu a podpora konkurence.

Ruská vláda však ukázala své pravé instinkty, když sáhla po zdánlivě nejjednodušším řešení: když se jí nelíbí růst cen, zakáží ho. Řada zemí se již přesvědčila, že tímto způsobem se inflace jen přeleje do neoficiální ekonomiky a nakonec se projeví i v oficiálních číslech. Ale to už bude v Rusku o volbách, takže kdo by s i s tím teď lámal hlavu.

Autor krátkodobě působí na East China Normal University v Šanghaji, jinak vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.


Váš názor
  • najvyssi cas
    27.11.2007 15:45

    myslim, ze pan Schneider ma naopak pravdu a je asi najvyssi cas ju nahlas povedat....ak niektori ludia na zapade tvrdia, ze behom 20 rokov bude rusko patrit medzi desat najvacsich ekonomik sveta, nevidia si dalej od nosa...rusko sa totiz nepodoba na dubaj, ktory sa snazi diverzifikovat ekonomiku....chova sa ako spanielsko v 16.storoci....aj pravdepodobne s rovnakym vysledkom...nezalezi na tom, ci bude v rusku nadalej diktatura....problem je, ze to nie je diktatura efektivna a malo skorumpovana ako je singapur ale prave naopak.....
    Vlado
  • ekonomicky bulvar
    26.10.2007 11:58

    Tento clanek reprezentuje velmi zjednoduseny pohled na Rossijskuju ekomiku. Je to takovy ekonomicky bulvar. Co tak treba ze ropny firmy v Rusku plati vyvozni cla, ktera nedovoluji produkovat zvysovani zisku, o kterech autor tvrdi. Proste nez neco psat je malo precist noviny a kouknout se na TV.
    Justas
    • Re: ekonomicky bulvar
      15.11.2007 17:57

      Souhlasim s bulvarem. Jestli se v našich mediiích opakuje, že kvůli blížícím se volbám v Rusku se někteří tamní politici nechávají unášet siláckými prohlášeními, tak tento článek si nimi svou tendenčností nijak nezadá. Pokud autor článku momentálně americký chléb jí, je jasné že jejich píseň zpívá. Jsou to zřejmě žalmy nad tím, že zatímco díky růstu cen ropy její vývozci bohatnou, američané díky hypotékám chudnou. Zbytek světa to pozoruje s nadhledem, jelikož oslabování dolaru jim kompenzuje růst cen ropy - zatím, do doby obratu trendu, kdy posilování dolaru vymrští inflaci do dvouciferných čísel. Snižování ceny ropy v závislosti na kondici dolaru očekávat nelze...
      Obcan
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m