Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum HK:Téměř čtvrtina firem čeká kvůli reformě horší výsledky

Průzkum HK:Téměř čtvrtina firem čeká kvůli reformě horší výsledky

04.12.2007 9:04
Autor: ČTK

Praha 4. prosince (ČTK) - Téměř čtvrtina českých podniků očekává od příštího roku následkem daňových změn zhoršení hospodářských výsledků, zlepšení naopak předpokládá necelá pětina firem. Větší část českých podniků si netroufá odhadnout, jak se reforma veřejných financí na jejich hospodaření projeví. Vyplývá to z ankety, kterou mezi více než 400 podniky uskutečnila Hospodářská komora.

Ačkoli přijaté změny budou mít na podnikatelské prostředí pozitivní dopad a z pohledu podnikatele jsou jednoznačně přínosné, je v podnikatelské sféře stále poměrně vysoký podíl firem, které se obávají negativních dopadů, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. "Může jít o celkovou skepsi, zároveň je to ale podle mne důsledek nedostatečně věcně prezentované reformy. Řešily se a prezentovaly spíše marginálie, firmám tak mohly unikat podstatné změny," podotkl.

Celkem třetina firem uvedla, že reforma přináší změny, které si vyžadují důkladnější přípravu. Na 27 procent podniků žádnou zvláštní přípravu neprovádí a změny budou zjišťovat až po Novém roce. Stejné procento míní, že je již připraveno na změny, kterých prý není výrazně více či méně než v jiných letech. Na sedm procent podnikatelů soudí, že změny na ně žádný vliv mít nebudou.

Podnikatelé jsou podle Drábka uvyklí tomu, že s novým rokem přichází úprava především v daňové oblasti, a že tedy musejí přizpůsobit chod své firmy upraveným podmínkám. S velikostí firmy roste procento těch, které připouštějí, že si letos změny v legislativě vyžádají větší přípravu než jiné roky. Naopak ubývá firem, které se budou se změnami vyrovnávat až "za běhu", tedy po 1. lednu.

Zatímco u nejmenších společností a živností dosahuje podíl nepřipravujících se 42 procent, u velkých společností s více než 250 zaměstnanci jsou takových firem tři procenta. Velké firmy si také lépe uvědomují rozsah změn, které si vyžadují lepší přípravu než jiné roky, což uvedla přesně polovina z nich. Na 40 procent předpokládá, že změn bude přibližně stejně. Mezi mikrofirmami očekává rozsáhlejší přípravu 23 procent, stejnou jako jiné roky přibližně stejná skupina (19 procent).

Malé firmičky či živnostníci nemají kapacitu na to zabývat se složitostmi změn, většina z nich se tedy prakticky začne změnami zabývat někdy mezi svátky, postupně si budou doplňovat informace od svých účetních a daňových poradců. Proti tomu vetší subjekty se adaptují prostřednictvím školení svých účetních i jiných zaměstnanců, úpravami vnitřních předpisů, úpravou softwarů apod., vysvětlil Drábek.

S Novým rokem nastane řada legislativních změn ovlivňujících podnikatelské prostředí. Poprvé vůbec, tedy od 1. ledna 1993, se změní dolní sazba DPH, což především pro obchodníky znamená přecenit všechno zboží či upravit účetní software. Největší úpravy se týkají daňových zákonů a proti jiným rokům jde o změny skutečně zásadní, ať jde o změny fyzického zdanění, odpisů a daňové uznatelnosti či třeba o zavedení ekologické daně.
 
Ankety se zúčastnilo 413 firem, které odpovídaly na dotazy od 27. do 30. listopadu 2007. Nejčastějšími respondenty byli živnostníci, resp. firmy s maximálně devíti zaměstnanci, kterých bylo 36 procent. Firem s deseti až 49 zaměstnanci bylo 34 procent, středně velkých společností do 250 zaměstnanců bylo 22 procent a podniků s více než 250 pracovníky osm procent. Celkem 30 procent odpovědí přišlo z firem zpracovatelského průmyslu, pětina ze sektoru obchod, 17 procent ze stavebnictví a 14 procent odpovídajících se věnuje poskytování služeb.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data