Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Úvěrová krize ještě zdaleka není u konce, recese v USA je nevyhnutelná

Roubini: Úvěrová krize ještě zdaleka není u konce, recese v USA je nevyhnutelná

07.12.2007 18:48

Americká vláda včera představila plán na zmírnění problémů, které přinesla USA i světu americká úvěrová krize. Americké trhy vylétly vzhůru. Tento vývoj bychom však neměli přeceňovat, varuje Nouriel Roubini, profesor ekonomie na Stern School v New York University a šéf Roubini Global Economics v rozhovoru pro německý server FAZ.de. Roubini předpovídá v následujících čtvrtletích recesi ve Spojených státech a zpomalení globálního ekonomického růstu.

Sám by si prý nyní akcie nekoupil, neboť očekává, že se americká ekonomika v následujících měsících dostane do recese a zisky společností budou klesat, protože budou klesat ceny, které dostanou pod tlak marže. Následně budou podle něj padat akcie. Kritická interpretace posledních makrodat prý napovídá, že ekonomický růst po 4,9 % ve třetím čtvrtletí bude v letošním čtvrtém kvartále blízko nule. To povede Fed k tomu, aby dále snížil sazby, „neboť osoby jako guvernér Fedu Donald Kohn zřetelně signalizovaly, že vzhledem k trvající likviditní a úvěrové krizi sazby v prosinci, lednu a pokud to bude nutné i v dalších obdobích sníží. To ale příliš nepomůže, protože recese je již v podstatě nevyhnutelná,“ dodává Roubini.

A recese v USA se podle něj potom projeví i na výrazném oslabení růstu globální ekonomiky. Evropská centrální banka se podle profesora oddává iluzi, že úvěrová krize je přechodný jev a že může v budoucnu dále posouvat sazby vzhůru. „Přitom by měla uvažovat o snížení sazeb, aby se vyhnula navázání evropské konjunktury na recesivní vývoj ve Spojených státech,“ upozorňuje. V orgánech banky jsou podle něj osoby, které již nějakou dobu v tomto směru argumentují. Podle včerejšího rozhodnutí ECB zaujímá neutrální pozici, která by však podle něj mohla v nadcházejících měsících přejít ke snižování sazeb. „Americká centrální banka snižuje sazby, Bank of Canada snižuje sazby, Bank of England snižuje sazby – jedna z mála bank, které tak nečiní, je Evropská centrální banka. A to i přesto, že zde máme masivní turbulence na úvěrových trzích,“ připomíná.

Z dlouhodobého hlediska podle něj neexistuje žádný vážný konflikt mezi ekonomickým růstem a inflací, který představuje Philipsova křivka, neboť cenová stabilita je bezpodmínečným předpokladem udržitelného růstu. „Pokud bychom ve Spojených státech zažili tvrdý cyklický dopad, inflační tlak by ustal. Neboť pak by oslabila agregovaná poptávka, na pracovních trzích by se vytvořily nadbytečné kapacity, mzdy by klesly a vznikl by převis nabídky produkce. Slabší světová ekonomika vedla dosud vždy k poklesu cen energií, komodit a potravin,“ dodává.

Investorům radí vyhýbat se nyní akciím, a to nejen v USA, ale po celém světě. „Vycházím z toho, že se úvěrové diferenciály budou dále rozšiřovat,“ říká. Investoři by tak měli dát ruce pryč od produktů, na které by to mohlo mít dopad. Výnosy bezpečných vládních dluhopisů podle něj budou dále klesat. Nicméně zahraniční investoři by měli být opatrní u amerických státních dluhopisů, neboť dolar bude nadále slabý. Z důvodu slabého ekonomického růstu by mohly klesat ceny komodit, což by v prostředí s oslabujícím apetitem nakupovat riziková aktiva mohlo mít negativní dopad na finanční trhy v rozvíjejících se zemích. „V zásadě bych dal ruce pryč od všeho, co je spojeno s rizikem,“ řekl.

Banky podle něj ještě nerozeznaly skutečný dopad úvěrové krize. Protože se bude stav ekonomiky zhoršovat, bude stále méně úvěrů, a my budeme nejen slýchat nadále špatné zprávy, ale tyto zprávy budou stále významnější. Zatímco nyní se hovoří především o ztrátách na trhu rizikových hypoték, ke kterým se přidaly i ztráty v oblasti ostatních hypoték, brzy uvidíme masívní ztráty i v řadě dalších oblastí. Podle něj stojíme teprve na začátku celého vývoje a nemáme za sebou ani polovinu celé katastrofy.

Z negativního ekonomického růstu, se kterým Roubini v následujících měsících v počítá, se Spojené státy mají dostat až koncem příštího roku. „Rok 2008 však může být těžký,“ odhaduje profesor.

(Zdroj: FAZ.de)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university