Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hampl (ČNB): Dopady globálního zpomalení budou možná silnější, koruna může opět posílit

Hampl (ČNB): Dopady globálního zpomalení budou možná silnější, koruna může opět posílit

16.09.2008 13:23
Autor: 

Dopady globálního zpomalení na Česko mohou být intenzivnější, než se zdálo, nicméně situace snad nebude tak vážná jako v západní Evropě a zámoří, uvedl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl ve včerejším rozhovoru pro Reuters. "Prognózy růstu evropské ekonomiky se přehodnocují permanentě jedním směrem - tím špatným - a to je pro českou ekonomiku důležitá špatná zpráva," uvedl Hampl. Zprostředkované dopady zpomalení světových ekonomik mohou podle Hampla do Česka přijít a mohou být „výrazně intenzivnější“, než se zdálo.

Na druhou stranu viceguvernér ČNB v rozhovoru řekl, že česká ekonomika sice zpomaluje, ale není ještě ve smyku, jako například eurozóna a USA, které podle tržních průzkumů čelí riziku recese. "V kontextu vývoje jak ve Spojených státech, tak v eurozóně, je středoevropský konvergující svět - a v něm česká ekonomika - stále v pozici relativně řiditelné ekonomiky. Ale je naprosto zřejmé, že abychom projeli to kluzké místo vozovky, tedy léta 2008 a 2009, bez zpomalení to nepůjde, " cituje Reuters slova Hampla.

Dalším tématem včerejšího odpoledního rozhovoru bylo také nastavení měnové politiky za současných podmínek. Silný kurz koruny a výhled zpomalující reálné ekonomiky by mohly zpřísnit měnové podmínky, uvedl Hampl. Hampl však Reuters také řekl, že zatím nemá silné stanovisko s nímž by ve čtvrtek 25. září šel na jednání bankovní rady ČNB, protože období nejistoty ohledně budoucího vývoje se protahuje. "Připadá mi, že nad základním scénářem vývoje naší ekonomiky je pořád mnoho nejistot, výjimečně mnoho nejistot oproti tomu, na co je tato i evropská ekonomika zvyklá," řekl viceguvernér ČNB.

Klíčová dvoutýdenní repo sazba se v současnosti nachází na úrovni 3,50 procenta poté, co ji bankovní rada na začátku srpna snížila o 25 bazických bodů kvůli obavám ze silné koruny a zpomalující ekonomiky. Hampl na posledním zasedání přítomen nebyl, ale na čtyřech předcházejících vždy hlasoval pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů kvůli obavám z rozvolnění inflačních očekávání v ekonomice. Současný nevyhraněný postoj k nastavení úrokových sazeb pro Reuters vysvětlil: "Od červnového měnového zasedání do dalšího (v srpnu) zpřísnění měnových podmínek z titulu apreciace kursu udělalo práci za několik zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů." Hampl dále dodal, že by v případě své účasti na posledním jednání bankovní rady pro zvýšení sazeb nehlasoval.

Současná nejistota ohledně ekonomického vývoje ve vyspělých státech se podle Hampla může projevit opětovným posilováním české měny považované investory za bezpečný přístav. "Pokud by platilo, že se špatné zprávy z vyspělého světa budou množit a že makroekonomické prostředí nebude generovat poptávku k návratu investorů na vyspělé trhy, tak není vyloučeno, že ten příběh první poloviny roku (posilování koruny) se nemůže v nějaké míře opakovat," řekl viceguvernér ČNB.

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
  •  
    16.09.2008 17:15

    pane hample vy jste jediny kdo chce neustale zvysovat sazby.tomu moc nerozumim,tak se podivejte kam by to vedlo.jsme ekonomika ktera zije z vyvozu a koruna opet posiluje.na prelomu roku uvidime jak to vsechno bude s tim vasim projetim te kluzke vozovky.sazby by se mely znovu snizit tento stav je pro exportery porad neunosny.
    pino
  • ?
    16.09.2008 14:18

    Muze to prosim nekdo prelozit? "Od červnového měnového zasedání do dalšího (v srpnu) zpřísnění měnových podmínek z titulu apreciace kursu udělalo práci za několik zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů."
    Tuvok
  • pane
    16.09.2008 13:56

    Hample, data jsou zpožděna, takže dnes již můžeme velmi směle směřovat stejným směrem jako ostatní ekonomiky. Za srpen s největší pravděpodobností budou velmi špatná čísla (-3 pracovní dny) za září to samé (-2 pracovní dny), ale to by jste vy v ČNB měli vědět. Na konci letošního roku můžem klidně v recesi být. Mnohem horší bude ale rok 2009.
    tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data