Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Tůma očekává debatu o termínu zavedení eura až příští rok

ČTK: Tůma očekává debatu o termínu zavedení eura až příští rok

18.11.2008 16:29
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Serióznější debata o stanovení termínu přijetí eura v ČR se uskuteční z ekonomických i politických důvodů spíše až příští rok, řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma na dnešním Žofínském fóru. Tůma by sám nyní termín přijetí jednotné evropské měny nestanovoval, a to mimo jiné s ohledem na současnou světovou financí krizi.

"Není jasné, jak moc zpomalí světová ekonomika a jaký dopad bude mít na Česko. Ani dobrý plavec nevstupuje do rozbouřených vod," upozornil Tůma. Zároveň připomněl, že na počátku prosince by vláda měla projednat společný materiál centrální banky a ministerstva financí o připravenosti ekonomiky na euro. Nedávno uvedl i premiér Mirek Topolánek, že pokud vláda stanoví termín přijetí eura, stane se tak příští rok.

Světová finanční krize je podle Tůma argumentem jak pro zastánce rychlého přijetí eura, tak i odpůrce. Odpůrci argumentují tím, že není jasné, jaký bude dopad krize na hospodářský cyklus. Navíc země s nezávislou měnovou politikou může nezávisle reagovat. "Na druhou stranu není pochyb, že některé země by měly větší problémy, pokud by dnes v eurozóně nebyly," upozornil Tůma.

K pozdějšímu přijetí eura vede Čechy podle guvernéra ČNB především posilování koruny. Lidé tak podle něj čistě z psychologického hlediska preferují korunu, i když by bohatli tak jako tak. Pokud by se ovšem ekonomická úroveň neblížila eurozóně díky sílící koruně, bylo by to přes vyšší inflaci, uvedl guvernér. Posilování koruny přitom podle něj do budoucna zpomalí.

Rozdíly mezi ČR a Slovenskem jsou podle guvernéra ČNB například ve stupni provedených reforem důchodů a zdravotnictví, ve kterých ČR zaostává. To je podle Tůmy vidět na dlouhodobých odhadech vývoje vládního dluhu. Zatímco ČR by podle dnešních odhadů měla vládní dluh v roce 2030 na 76 procentech HDP a v roce 2050 na 282 procentech, Slovensko by mělo dluh 32, respektive 116 procent. Limit pro přijetí eura je dnes stanoven na 60 procent HDP, což dnes Slovensko i ČR bez problémů plní.

Rozdílný byl i podle guvernéra slovenské centrální banky Ivana Šramka celospolečenský konsenzus ve věci přijetí eura. Na Slovensku jej podporovala celá politická reprezentace. I po přijetí eura by podle něj měla slovenská vláda pokračovat v reformách.

Nebezpečím je v současnosti další růst zadlužení v souvislosti s krizí, upozornil Šramko. Objevují se totiž požadavky, aby byly veřejné finance využívány k ekonomickým stimulům. Globální finanční krize tak může podle něj v příštích letech přinést hlubší deficity veřejných financí. Sám očekává v případě Slovenska v příštím roce deficit veřejných financí na 1,7 procenta HDP. Slovenská ekonomika by přitom měla v roce 2009 zpomalit na 4,6 procenta z letošních odhadovaných 7,8 procenta, což je podle něj stále velmi slušný vývoj.

Datum přijetí eura neobsahuje ani vládou schválená aktualizovaná verze Konvergenčního programu. Ten je základním dokumentem země pro přijetí eura. Opoziční sociální demokraté považují za reálné datum zavedení evropské měny 1. leden 2012. O tomto termínu ještě loni uvažovalo ministerstvo financí, později však svůj návrh stáhlo. Nyní kabinet termín eura odmítá určit s tím, že je nejdříve nutné provést ekonomické reformy a stabilizovat veřejné finance.

Tůma prohlásil, že Česko by zatím kvůli finanční krizi nemělo stanovovat termín vstupu do eurozóny, již před několika dny v Senátu.

Podle dnes zveřejněné studie GfK Praha více než pětině Čechů oddalování přijetí eura vyhovuje, neboť se domnívají, že ČR by měla přijmout evropskou měnu co nejpozději. Naproti tomu pro co nejrychlejší přijetí eura je 19,5 procent respondentů.

Jednotnou měnou by do čtyř let měli platit všichni sousedé Česka. V Německu a Rakousku se euro používá již několik let, Slovensko ho zavede od ledna příštího roku. Polská vláda na konci října schválila harmonogram vstupu země do eurozóny od 1. ledna 2012. Ze zemí bývalého východního bloku už platí eurem Slovinsko, celkem ho nyní ze 27 států EU používá 15.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data