Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Janota: Šanci na vstup do eurozóny nevidím před rokem 2015

Janota: Šanci na vstup do eurozóny nevidím před rokem 2015

03.06.2009 15:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Svůj náhled na přípravu rozpočtu na příští rok, potřebné změny na příjmové i výdajové straně, státní zadlužení a v neposlední řadě reálnost přijetí eura ze strany ČR shrnul ministr financí Eduard Janota v rámci rozhovoru na serveru iDnes.cz

„Mám enormní zájem na tom, aby rozpočet, který předložím vládě v září, reagoval na danou krizovou situaci, tedy na nižší daňové příjmy oproti minulým létům a aby na straně výdajů pokrýval jen ty výdaje, které nelze řešit jiným způsobem. Aby garantoval maximální úspornost a efektivnost,“ uvedl ministr Janota a dodal, že to, že tento cíl nebude lehce splnitelný či možná nebude splnitelný vůbec, ukazují již dnešní diskuse kolem rozpočtu na úrovni expertů i samotné vlády.

Podle Janoty nelze vyloučit ani rozpočtové provizorium, upozorňuje však, že by se pochopitelně jednalo o negativní signál pro investory a případné zájemce o tuzemské dluhopisy a ve svém důsledku by mohlo poškodit Českou republiku nejen finančně, ale i politicky. „Jsou před námi říjnové volby do poslanecké sněmovny, a tudíž je velmi pravděpodobné, že stávající úřednická vláda skončí v nejlepším případě někdy na přelomu října a listopadu. Nová vláda pak může návrh státního rozpočtu na rok 2010 dle představ Fischerovy vlády odmítnout a v rámci zákonných lhůt přepracovat,“ upozornil Janota.

Pokud by Janota měl prostor řešit problém mandatorních výdajů, považuje za příhodnější změny v oblasti různých dávek a podpor, než oblast důchodů. „Nemůže být řešením dopad krize přenést na ty, kteří svou situaci už nemohou výrazně ovlivnit, tedy na důchodce,“ uvedl Janota. V této souvislosti zdůraznil nezbytnost provedení reformy důchodového systému. Jak uvedl, mnohé studie nezávislých expertů potvrdily, že spoléhat výlučně na tzv. průběžný systém financování, kdy pracující platí důchody současných důchodců, je naprosto nezodpovědné. Demografický vývoj ČR toto naprosto potvrzuje. „Pro zásadní změnu důchodového systému je třeba širokého politického konsensu, protože činíme rozhodnutí pro příštích 20, možná i 50 let. Bohužel v tomto smyslu nenašli v ČR společnou řeč zejména politici. Podle mého názoru mezi experty v tomto smyslu žádné rozpory neexistují, ale rozhodují politické garnitury. Neřešení situace je pouze pasivním odkládáním problémů s tím, že čím později to začneme řešit, tím to bude dražší, komplikovanější a dopady na jednotlivé skupiny obyvatelstva budou bolestnější, zejména pak na ty nejslabší,“ říká Janota.

Současnou ekonomickou situaci ČR přisuzuje Eduard Janota vývoji světové ekonomiky. Masivní pokles poptávky v zahraničí, zejména v zemích EU, podle něj způsobil problémy ve fungování celé řady našich firem. „Pokles odbytu, snížení zdrojů, přísnější hodnocení bank v případě žádostí o úvěr, nesplacené závazky z minulých let, to vše zkomplikovalo fungování podnikové sféry,“ uvedl Janota. „Státní rozpočet přerozděluje to, co získá z ekonomiky. Jde o to, aby tyto finanční prostředky dovedl rozumně a efektivně využít jak v sociální oblasti (důchody, podpory, nemocenské dávky), tak v oblasti vzdělání, vědy a výzkumu, investic, ale i k úhradě všech závazků, které mu vznikly v minulosti. A právě najít tu nejrozumnější míru přerozdělování, pochopitelně s přihlédnutím k dané politické situaci, to je nejsložitější,“ říká Janota. Postup předchozí vlády při řešení krize i s přihlédnutím k doporučením NERVu měl podle Janoty za úkol zlevnit pracovní sílu snížením pojistného i formou slev a tím v kritickém období udržet zaměstnanost. „Vím, že odhad dopadu těchto opatření je poměrně značný, na druhé straně pasivní přístup by se určitě projevil vyšším růstem nezaměstnanosti a tím i zvýšenými nároky na výdaje státního rozpočtu v sociální oblasti,“ upozornil Janota.

V reakci na jednu z položených otázek ministr financí poznamenal, že země měla myslet na rozsah rozpočtových deficitů v dobách vysokého hospodářského růstu. „Keynesiánské principy uplatňuje česká politická reprezentace už několik let. Bohužel Keynesova teorie doporučuje fiskální impulsy v určité fázi ekonomického cyklu (při stagnaci či poklesu ekonomiky) a předpokládá zároveň, že v případě ekonomického růstu dojde k opaku, tj. ke splácení starých dluhů a závazků. My jsme si tuto teorii poopravili poněkud k obrazu svému, dluhy jsme vytvořili a závazky jsme nebyli schopni nebo ochotni plnit ani v etapě masivního ekonomického růstu a vysokých daňových příjmů. Zadlužovali jsme se i při růstu ekonomiky vyšším než 6 % a to určitě není správně,“ uvedl Janota.

A jak vidí šéf státních financí „překlenovací vlády“ reálnost přijetí eura? „Musím přiznat, že v dané chvíli jsem pesimista a nevidím šanci vstupu do eurozóny před rokem 2015. Samotné splnění tzv. maastrichtských kritérií bude velmi složité a možná bude i bolet.Ano, teoreticky jsme mohli požádat o vstup do procedury přijetí eura na základě výsledků roku 2006, respektive 2007, kdy jsme plnili maastrichtská kritéria v požadované úrovni. Smyslem vstupu do eurozóny ale není jenom v určitý moment splnit kritéria, my musíme garantovat udržitelný vývoj v dlouhém období a musíme být konkurenceschopní i v jiných oblastech než v těch, které požaduje Maastricht,“ uzavřel Janota.

(Zdroj: iDnes.cz)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.