Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velké jsou ještě větší…

Velké jsou ještě větší…

07.12.2009 16:21
Autor: Petr Žabža, Patria Online

V polovině minulého týdne (konkrétně 2. prosince 2009) publikovala agentura Bloomberg poměrně rozsáhlý článek, týkající se evropského bankovního sektoru. Jeho hlavní teze se točí kolem faktu, že některé banky (zejména ty, které nepotřebovaly státní pomoc a nejsou tak přítěží na krku daňového poplatníka) vystupují z finanční krize mnohem větší, než byly v okamžiku jejího počátku. BNP Paribas (55,45 EUR, 0,36%) SA, Barclays (297 GBp, -2,14%) Plc a Banco Santander (7,77 EUR, 2,51%) SA jsou mezi 353 evropskými bankami, jejichž bilanční suma se od počátku roku 2007 velmi signifikantně zvýšila. Patnáct evropských bank má v tomto okamžiku aktiva větší, než je velikost jejich domácích ekonomik (pro porovnání, před třemi roky to bylo bank pouze 10).

Již zmíněná BNP Paribas SA – v současnosti největší banka světa, měřeno objemem aktiv – navýšila svou bilanční sumu od počátku roku 2007 o 59 % na 2,29 bilionu eur a je tak na 117 % velikosti ekonomiky Francie. Aktiva Barclays Bank Plc poskočila o 55 % na 1,55 bilionu liber (108 % britského HDP), Banco Santander SA narostla o 30 % na 1,08 bilionu eur (zhruba velikost HDP Španělska). Oproti tomu je zde skupina bank, u nichž Evropská komise vyslovuje jasné požadavky na „zeštíhlení“ a podmiňuje tím svůj souhlas s již poskytnutou státní pomocí – Royal Bank of Scotland (33,23 GBp, -4,01%) Plc, Commerzbank (6,23 EUR, -0,56%) AG, ING (6,2 EUR, -2,24%) Groep NV, Lloyds (54,26 GBp, -3,11%) Banking Group Plc a v neposlední řadě také KBC Groep.

Velikost sama o sobě ještě nemusí být měřítko rizikovosti. Na druhou stranu jsou nepochybně platné argumenty, že s rostoucí velikostí roste komplexnost aktivit a prostor pro případné chyby se tak zvyšuje. Své by o tom mohla vyprávět švýcarská UBS (16,27 CHF, -0,79%) AG, o jejímž managementu měly trhy jen to nejlepší mínění a přesto v posledním roce vykázala kolosální ztráty. Ty dosáhly 57,5 miliardy švýcarských franků (nejvíce v celé Evropě) a banka byla nucena čerpat státní pomoc v objemu 6 miliardy franků. I proto se nyní objevují hlasy, že uvedený vývoj je – mírně řečeno – nezdravý. Pokud regulátoři fatálně selhali v případě bank velikosti „X“, je velmi pravděpodobné, že to samé nastane v případě bank velikosti „X+20%“. O ratingových agenturách už nikdo pravděpodobně žádné iluze ani nemá.

Nejenom proto lze čekat rozsáhlé iniciativy ze strany státních administrativ ve vztahu k: a) snižování bilanční sumy bank, b) oddělení komerčního a investičního bankovnictví, c) omezení finanční páky. Argument, že všechny tři faktory jsou de facto denním chlebem fungování bank je více než platný. Úřední a zejména státní šiml je však všudypřítomný a proto si dovolím vyslovit názor, že akcie bank nebudou v příštích několika čtvrtletích tou nejvýnosnější investicí. Míra omezování se totiž nebude limitovat jenom na „státní“ banky, postiženi budou všichni…

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • hodnota aktiv- MADOFF systém
    08.12.2009 8:55

    Je to přesně to o čem uvažuješ. Dnešní systém je založen pouze a pouze na DŮVĚŘE s velkým D. Ve skutečnosti platí pouze- hodnota aktiv=důvěra! tahle jediná definice platí. Ve skutečnosti jde o iluzi jménem Madoff, ale ve velkém!Tváří se to, že peníze a hodnotu máš v bance, ale ve skutečnosti je tam jen 8% toho co bilancují a zbytek je vytloukání klínu klínem a půjčování a přepůjčování na páky atd. Půjčil bys Putinovi? Asi ne, ale tvá banka kde máš "své" peníze na overnight klidně....jednou si tě pak zavolají až zjistíš ráno z novin, že krachla největší banka třeba v Korei a ty ač si budeš myslet, že žádné peníze v Korei nikdy nemáš a mít nebudeš, zjistíš pravý opak. Proto ta hysterie když je recese o 2-3%! To systém MADOFF světové ekonomiky je v smrtelném bebezpečí! Co kdyby ty lidičky si fakt chtěli ty aktiva vzít domu pod polštář.....důvěra by byla na nule a s ní i hodnota "vzdušných aktiv". Kolik stojí dům v prosperujícím městě kam se všichni chtějí přistěhovat a kolik navlas stejný v době, kdy všichni šetří, že bude hůř, zavírají se fabriky a stoupá ve městě kriminalita? Hodnota Aktiv je pouze iluze o důvěře v MADOFF sustém světové ekonomiky....
    TOM
  • hodnota aktiv
    08.12.2009 0:37

    Jestli je pravda co je zde napsáno, tak si pokládám otázku, jakou aktiva bank mají hodnotu, když jsou větší než jejich ekonomika? Je správné tvrzení, že kdyby se aktiva přeměnila na peníze, za které by se nakupovalo zboží, tak by peněz bylo více než celková produkce? Znamená to, že by přebytečné peníze neměly žádnou hodnotu? Má tedy jedinou směnitelnou hodnotu drahý kov, jako tomu bylo od nepaměti?
    Rv
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data