Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Tři kroky k bezpečnějšímu finančnímu systému

FT: Tři kroky k bezpečnějšímu finančnímu systému

16.12.2009 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Američané jen neradi podpořili použití svých daní na záchranu finančního systému a ekonomiky. To bohužel zahrnovalo i mnoho společností, které jsou považovány za „příliš velké na to, aby padly“, a které si samotné nezasloužily být zachráněny. Daňoví poplatníci nesouhlasí s tím, aby jejich peníze byly používány na ochranu těchto firem před bankrotem a v některých případech na odměny dosahující mnoha milionů dolarů vyplacené těm, kteří krizi způsobili. Američané chápou, že finanční systém je nutné chránit, ale nechtějí, aby se opakovaly události minulého roku. Měli bychom tedy přijmout opatření, která by zabránila budoucím katastrofám či alespoň výrazně snížila náklady hrazené daňovými poplatníky. Doposud jsme však přikročili jen ke krátkodobým provizorním krokům.

Měli bychom se zaměřit na tři oblasti: Nové kapitálové požadavky, na zisku založený systém odměn a větší kontrolu správních rad nad risk managementem a odměnami.

Zaprvé se musí zvětšit objem vlastního kapitálu. Tento rok regulátoři ukončili činnost více než 100 bank, které neměly dostatek kapitálu. Menší banky teď musejí mít 8 centů kapitálu na každý dolar aktiv (poměr zadlužení). Tato silnější kapitálová struktura sníží počet pádů bank. Instituce, které jsou příliš velké na to, aby padly, by nicméně měly mít tento poměr na úrovni 10 až 12 centů. Nedošlo by tím k jejich znevýhodnění, naopak by se tak narovnaly tržní vztahy, protože tyto společností mají implicitní nebo explicitní federální záruku na svůj dluh, což snižuje jejich náklad kapitálu.

Požadavek 12% hmotného vlastního jmění by se měl aplikovat na všechny instituce, které mají implicitní federální záruku, ať již jde o banky, brokery, pojišťovny nebo vládou založené instituce. Každá společnost, která nechce spadat do této kategorie, se může zmenšit prodejem svých aktiv a rozdělení, následně by se na ni vztahoval nižší poměr zadlužení.

Zadruhé, regulátoři a správní rady by měli zavést systém odměn, který posiluje kapitál a odrazuje od nezodpovědného podstupování rizika. Regulátoři ale nejsou v pozici, kdy by mohli rozhodovat o jednotlivých platech, to je úkolem managementu a správních rad. Regulátoři by ovšem měli v rámci své zodpovědnosti za finanční systém sledovat celkové odměny. Nejlepší bude zaměřit se na celkovou hodnotu odměn ve srovnání se zisky před započítáním odměn. Odměny by je nikdy neměly převýšit, pokud se tak stane, odpovídá to krádeži kapitálu a jak ukazuje i poslední zkušenost, ohrožuje se tak i existence společností. Jako obecné pravidlo by se měla použít hranice 75% poměru mezi odměnami a zisky. Ta by se bez souhlasu regulátora a správní rady neměla překročit.

Zatřetí, správní rady musejí být zodpovědné za posuzování odměn v kontextu managementu rizika. V první fázi by mělo dojít ke spojení komisí, které rozhodují o riziku a odměnách. Se znalostí postupů risk managementu a extrémních rizik v institucích budou mít správní rady lepší pozici při posuzování odměn. K pravidlu maximálních odměn na úrovni 75 % zisků před započítáním odměn by mělo být zavedeno další pravidlo – jednotlivé odměny překračující 500 000 dolarů by měly mít formu akcií, které nejsou plně převoditelné. Tyto akcie by neměly být získány dříve než za tři až pět let a poté pouze v případě, bude-li daná instituce stále zisková.

Všechny tyto kroky by měly být implementovány rychle, jinak necháváme na finančním systému nepřijatelně vysokou úroveň rizika.

Autorem článku je prezident společnosti Continental (38,6 EUR, 2,36%) Investors a bývalý výkonný ředitel společnosti Morgan Stanley (29,92 USD, -0,83%) Philip Purcell

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • pyramidovy dluhovy system nekrytych papirovych penez
    16.12.2009 9:23

    ne, staci jeden jediny jednoduchy krok: ukoncit podvodny pyramidovy dluhovy system nekrytych papirovych penez a "fractional reserve banking" :-)))..... vsecho ostatni je jen odvadeni pozornosti od podstaty problemu
    Bernanke
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.