Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína pro nečínofily …

Čína pro nečínofily …

15.01.2010 18:12

I u nás se začíná stále intenzivněji probírat pozice a vliv Číny, což je dobře. Je to dobře například pro akciové investory, které snad proběhlá krize mimo jiné vyléčila z toho, že si mohou jen tak hrát na domácím písečku s několika málo bábovičkami a nestarat se o to, co se děje jinde. Je to dobře i pro všechny, kteří alespoň podvědomě trpí pocitem, že severoatlantická civilizace je stejně tak nějak lepší, než zbytek světa (i když u těch růst významu Číny spíše než obrat v myšlení vyvolá ještě větší tenzi). A důvodů bychom našli asi více. Zarytí čínofilové z většiny z nás nebudou, stojíme tedy před úkolem vybrat si to nejdůležitější. Pro vyřešení tohoto neřešitelného úkolu navrhuji následující: Pokud se podíváme na dlouhodobý vývoj struktury světového HDP a očekávaný vývoj, vidíme, že  cca v roce 2050 se z hlediska podílu Číny „uzavírá kruh“ a ona je tam, kde byla před 200 lety. To samé mimochodem platí o Indii, zbytek světa je ale „úplně jinak“. Samozřejmě – hluboká historie je jen hrubým odhadem a v grafu prezentované projekce jsou provedeny „čínskými býky“, na principu to ale asi mnoho nemění:

 

gs1


Zdroj: Goldman Sachs 
 

Vývoj prezentovaný v grafu lze interpretovat i tak, že rozdílná rychlost průmyslové revoluce zamíchala s podíly jednotlivých regionů na světovém HDP, nyní se technologický a jiný pokrok znatelně vyrovnává a protože jednotlivé regiony jsou jím cca stejně vybaveny, jejich podíl na HDP se vrací směrem k výchozímu bodu (někde jen částečně díky mnoha dalším faktorům). Pokud bych měl vybrat jednu oblast která stojí za pozornost v samotné čínské ekonomice, byla by to intenzivně probíraná domácí spotřeba. Následující graf ukazuje nekumulativní změnu retailových tržeb v USA a Číně:

 gs2

Zdroj: Goldman Sachs

Není třeba dlouze rozebírat, to co graf jasně ukazuje –co dolarově vyjádřené globální spotřebě ubraly USA přidala Čína (a poslední měsíce ještě o něco více). V tomto smyslu tak nastavování na novou globální rovnováhu (v neustále měnícím se světě nikdy nedosažitelnou, dovolím si poznamenat) funguje a dominantní americký spotřebitel je „nahrazován“ konfuciánsko-taoistickým spořílkem z Číny (který je ale jen naším konceptem, v tamních nákupních centrech bychom ho asi těžko hledali). Pokud se čínské vládě podaří ještě více odbrzdit spotřebitele efektivními kroky v oblasti sociální a zdravotní, úhel čínské křivky v grafu by se mohl ještě znatelněji zvednout. Čína by se tak postupně osamostatnila – zbavila by se, alespoň částečně, své závislosti na exportech do západních ekonomik.

Pohled na to, co uvedený vývoj bude znamenat vně Číny je smíšený. Mezi pozitiva bude jistě patřit zmíněný posun k nové rovnováze, který zahrnuje zejména změny v oblasti spotřeby a toku kapitálu/úspor. Ne vše ale může probádat tak, jak bychom si přáli. Jak již jsem zde poukazoval (a myslím že je namístě to v tomto sloupku krátce zopakovat), investice do produkčních kapacit nyní v Číně dosahují masivních rozměrů. Zároveň jsme v době, kdy by se všichni nejraději stali významnými exportéry, aby využili své nadbytečné domácí kapacity. V případě Číny bude motivace k využití kapacit ještě vyšší díky jejich současné expanzi – čekat tak lze pokračující zvyšování kvality čínských produktů, jejich nízké ceny v lokální měně a doping ze strany kurzu. Pokud si tedy firmy ve vyspělých ekonomikách v době před krizí stěžovaly na konkurenci z Číny, byla to zřejmě jen předehra toho, co přijde. Zachránit je může jen s Čínou neporovnatelná kvalita/inovace výrobků (tedy něco, co mohou samy ovlivnit), či neuvěřitelně sílící domácí poptávka v Číně, která by plně odčerpala nadbytečné kapacity k nim domů.

Druhou oblastí, která by mohla způsobit určité problémy, je tok kapitálu - ve chvíli, kdy domácí poptávka v Číně znatelně nahradí tu zahraniční a náklady navázání juanu na dolar budou jasně převyšovat výhody z toho plynoucí (podpora exportů, které budou vystřídány domácí poptávkou – tedy určitá alternativa k výše uvedenému), dojde k tomu, že začne vysychat významný zdroj kapitálu financujícího vládní deficity rozvinutých ekonomik. Zlepšující se situace v Číně tak do sebe v tomto scénáři nasává více exportů z Evropy (zejména z Německa), začne ale vysychat zdroj financí pro (zejména státní) dluh zemí západu, tedy i Evropy. Náklad kapitálu tam vzroste a to se promítne i do soukromé sféry. Tento scénář je tedy určitou extrémnější (ale zdaleka ne nemožnou) negativní alternativou k možnosti nevyužitými kapacitami vybuzené záplavy čínského zboží valícího se do světa díky nedostatečné domácí poptávce v této zemi.

Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Díky
    18.01.2010 8:05

    za článek. Je nejvyšší čas začít u nás rozsáhlou diskusi na tema Čína - svět - ČR. Pokud možno, zase ne jak je u nás zvykem nekonečnou, tak abychom se z toho poučili a zachovali rozumně co nejdříve. Především si myslím, že čelit nástupu mocenské hegemnie Číny lze jen mohutným investováním do znalostní ekonomiky a do výchovy mládeže.Skromnost a pracovitost jsou vlstnosti, které nám čechům bohužel na rozdíl od číňanů dost chybí.Pak si myslím, že vidět svět za 100 let rozdělený na bloky a státy soupeřící o suroviny a ekonomickou nadvládu nad zbytkem světa je dost tristní. Konečně začínáme aspoň tušit že zeměkoule je jen jedna my, tak jako američané nebo číňané nebo třeba zuluové jsou taky jen lidi a spolu s ostatní přírodou tvoříme jeden nedělitelný celek, který, pokud budeme mít dost vůle, dost rozumu a skromností zachováme i pro další generace.Vesmír je dost velký na to, aby pro lidstvo jako celek stálo za to spíše síly spojovat a koordinovat než vzájemným rváním se o kus žvance ztrácet drahocenný čas. Asi jsem moc velký utopista ...
    jarom
    • Re: Díky
      18.01.2010 11:08

      Jo tomu se říká utopie. Ale proč se nezasnít. Možná ty sny jsou to, co to tu drží po hromadě. Ale zkušenost z historie je bohužel jiná. Když půjdem na začátek všeho, tak zjistíme, že základem lidské tragédie a jeho dějin je, že jeden nemůže věřit druhému. První se proto bojí druhého a nechce z něj mít strach, tak se ho snaží mít pod kontrolou a kdyby si řekli, "budem se mít za stejnou práci stejně", tak si stejně první řekne, jestli ten druhý nemá něco pod pultem a neblafuje. Samozřejmě budoucnost je v technologiích a snad i tom vesmíru ale. Když začala vědeckotechnická revoluce, tak si lidi mysleli, že už není důvod k válkám. Opak byl pravdou. Tato technická revoluce jen vytvořila nové rovnice s požadavky na nové suroviny a právě proto se stala základem těch nejhorších válek, o kterých si téměř každý myslel, že jsou minulostí. S technologiemi je to stejné. Pokud bude mít lidstvo na dosah nějakou převratnou technologii(třeba termojadernou fúzi), tak se obávám, že to zprvu nepovede ke štěstí ale k opaku, protože ti co k tomu budou mít dále, se budou bát, že ten, kdo to bude mít dřív, bude mít moc nad těmi ostatními a ti se tomu budou bránit. Každý se nechce bát toho druhého a u lidí to vždy končí mocí jednoho nad tím druhým.
      ignác
      •  
        18.01.2010 11:31

        Ale aby to nebylo tak černé. Řešení existuje. Ve vzájemné závislosti a kontrole.
        ignác
  •  
    18.01.2010 6:05

    To je jistě zajimavé. Ale na druhou stranu, když se podívám na hlavní čínský index, zjistím, že za deset let se zhruba zdvojnásobil, což zhruba odpovídá jejich průměrnému ročnímu nárůstu výkonosti ekonomiky. Takže by to plus mínus mohlo dnes odpovídat.
    ignác
  • Čína
    16.01.2010 16:06

    Věřím , že Čína bude jednou mít velmi dobré HDP na obyvatele, ale ta cesta je velmi dlouhá. Zatím je to nestandartní země, kde se vytvořila strašná akciová a možná i jiná bublina. Když hovoříte s lidmi z velkých US bank, řeknou vám . Ano -čínské akcie jsou letadlo a s jakoukoliv realitou nemají, už minimálně 3 roky, nic společnéhho. Ale není důvod v něm neletět a nevydělávat. A tak jediný parametr ,který nám stojí za to opravdu sledovat je počet nových otevřených akciových účtů měsíčně m/m. Až to číslo povážlivě klesne pod 100 000 je konec. Dát peníze do čínských akcií, bez znalostí tohoto zákadního parametru, je absolutní šílenství. Jak je znám ,(trochu je znám, protože s nimi obchoduji) jsou jejich firmy protunelované stylem Enron. Až přijde pád, bude to až na kost.
    Nero
    • Re: Čína
      20.01.2010 11:08

      Učme se čínsky. Jo, ale z primárních zdrojů. Dva týdny na ta jejich čísla koukám, a nějak jim to tam nesedí. Když se člověk dopracuje až k těm kdo ta čísla tvoří, má bublifuk. Co říká jejich ústava, co politika jednoho dítěte, co jejich zahraniční investice přes Caymanské ostrovy a kolik nákupů jim v U.S.A. zablokoval Kongres? Jo, učme se čínsky.
      Teodor
      • Re: Čína
        22.01.2010 11:44

        Ha-ha. Do jaké míry jsou čísla relevantní je samozřejmě otázka. Už jenom srovnávání HDP je obrovský problém. Je to trochu podobné s naší situací před převratem a po něm, nejmíň k přípravě vstupu do EU (jak se pak najednou změnily ceny nemovitostí, služeb...). Na západě tvoří značnou část HDP služby, které v Číně (kromě části východu) nejsou vůbec rozvinuté. Provádějí se v rámci rodiny a tudíž se do statistik nedostanou. To však neznamená takový rozdíl v kvalitě života, který vyjadřuje dnes tak rozdílné HDP. V devadesátých letech taky u nás nebylo podstatně hůř než teď...
        Kalka.
  •  
    15.01.2010 21:11

    Výborný článek. Někomu to možná na první pohled nepříjde tak vyjímečné ale v této kotlině stižené chorobným chronickým optimismem, který se stane pro nás větší metlou jak morové rány, je radost vidět, že někdo stojí nohama na zemi. Už je ten bláhový optimismus většiny, opřený o slabé povědomí o světu, unavný. Nemělo by se zapomínat, že mezi optimismem a pesimismem je něco, čemu se říká realismus a to je přesně tento článek. Horší jak morové rány proto, že "západní" civilizace ztrácí svůj tisíc let trvající dominantní a vůdčí vliv ve světě, se všemi dopady, které toto bude mít. Ale nepředbíhejme. Sám si myslím, že těm, kteří tento "západní" svět ovládají, nedají svou kůži zadarmo a jistě nás čeká nejedna snaha toto zlomit. Neekonomické možnosti tu ještě nějaké sporé jsou. Ale někdo k jinému článku poznamenal, že Čína za 25 let bude mít své demografické potíže. Nemyslím si to. Tou dobou už bude vysávat pracovní sílu z celé Asie a Německo už mělo dlouho porodnost 1,1 či 1,3 a nepoložilo se. U centrálních zemí budoucnosti toto nehrozí. Navíc jak autor právem štiplavě poznamenává k těm, co si myslí, že jsme pupek světa a Čína dělá šunty. Japonské zboží si v minulosti taky vysloužilo pohrdání a Čína nám klidně šunty dodá, když je kupujeme a je to pro ni výhodnější, než dodávat trvanlivou kvalitu. Jistě kvalitu umí a tam kde ne, se ji brzy naučí. Čína bude držet svou měnu "konkurence schopnou" do doby, dokud se nenaučí lepší věci, než umíme my. Jen po dobu dohánění historické technologické ztráty. Tak je to pro ni výhodné. Pro nás je naděje prakticky jen v Rusku, které se bude snažit držet do budoucna pro ně nebezpečnou Čínu na uzdě, když bude ona výhradním zdrojem lepších technologií, bude jednou za to chtít více, když nebude mít konkurenci a Rusové jistě své suroviny budou chtít prodávat co nejdráže, takže Evropa je vhodná konkurence Číně. Konkurence schopní se staneme, když včas poklesnem s náklady k jejich úrovni a navrch nám zůstane lepší infrastruktura a gramotnost a historický náskok, dokud je ještě čas. Nebude to trvat věčně a i tyto výhody budeme ztrácet. Rusové jistě o nás stojí. Problém je ale u nás v demografii a to by mělo zajímat ty, co investovali do nemovitostí. Jejich reálnou cenu čeká dlouhý sestup. Nezapomeňme, že teď se přirozená obměna bytů po zemřelých babičkách, která lineárně klesá s počtem nových založených rodin a rozdíl, do kterého se vešli i nově přivší cizince, odpovídala zhruba nová výstavba. Jenže. Výrobní kapacity už u nás nebudou v jejich plné výši využity a práce tu pro cizince nebude a navíc pro rozvoj v jejich zemích, bude o to menší důvod sem přicházet, když tu nebude navíc pro ně práce. V roce 2017 se ale změní něco důležitého. začnou umírat silné Hitlerovy a Gottwaldovy ročníky a základat rodiny budou slabé Havlovy ročníky. Výsledkem bude roční příbytek volných nemovitostí ve výši 50.000. Co může být snad výhodou, že časem půjde cena surovin pod tíhou nového světa strmě vzhůru a co bude vybudováno bude mít svou cenu. Ale hodně zajimavé bude, kdo bude ten zadlužený a starý Západ živit? Ale jistě vše nepůjde tak hladce, kam to dnes směřuje.
    ignác
    •  
      15.01.2010 21:15

      A ještě jednu věc. Někdo k jinému článku o Číně napsal, že na stimuly dala více rezerv, než si USA půjčila. Vůči HDP samozřejmě. Dnes proběhla zpráva, že se docela citelně zvedly čínské zlaté a dolarové rezervy, takže ten stimulační výdaj Číny zas tak vyčerpávající pro Čínu nebude. Je čas otevřít oči. Východ Západ přeblafoval a čím dřív si sundáme růžové brýle, tím lépe pro nás a naše řídké potomstvo.
      ignác
      • no a ještě bych dodal
        15.01.2010 21:49

        že čína letos skončila restrikce, které znevýhodňovaly páry mající větší počet dětí než jedno. Takže krom jiného, čínu čeká i demografický boom......
        josef_spejbl
        • Re: no a ještě bych dodal
          18.01.2010 8:53

          Demografický boom je zbožné přání a zároveň nočním můra čínských sociálních inženýrů. Od průmyslové revoluce v Anglii v 18. století je trend všude stejný a jasný, čím bohatší společnost, tím méně se rodí dětí na jednu matku. Jenže co průmyslové Anglii trvalo 100 let se v dnešních rozvojových státech odehrává během 20 let. No a v Číně je ještě to specifikum že naprostá většina mladých co by nyní měli zakládat rodinu jsou jedináčci. Jistě se manželské páry, kde oba z partnerů vyrůstali jako jedináčci rozhodnou mít šest dětí. Jediná možnost je zavedení povinnosti mít tři děti s drakonickými tresty za nedodržení.
          ..
          •  
            18.01.2010 11:35

            Přeně tak. Můžem to nechat na volné ruce trhu ale to znamená nechat pudy a lidskou neplánovanost z uzdy a skončí to tragédiemi a bolestí. Volný trh je hezká utopie ale když v létě nebudu počítat se zimou a nepořežu dřevo, tak v zimě zmrznu. Je potřeba dnešní stav zakonzervovat a nemít ani hodně ani málo dětí, dokud na nás nebudou dělat roboty. My v Evropě jsme to ale trochu prošvihli.
            ignác
  • Poznámka
    15.01.2010 19:49

    1) čína už oznámila, že někdy v polovině roku provede revalvaci o deset% vůči dolaru..... 2) co chce autor říci tím "asi" v závorce : "americký spotřebitel je „nahrazován“ konfuciánsko-taoistickým spořílkem z Číny (který je ale jen naším konceptem, v tamních nákupních centrech bychom ho asi těžko hledali)."
    josef_spejbl
  •  
    15.01.2010 18:40

    :-))) Pěkné, díky! Vlastně ilustrace toho: dávej pozor, co si přeješ (revalvaci yuanu?)
    Kalka.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů