Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nové oběti dluhové krize: Bohaté a vyspělé ekonomiky

Nové oběti dluhové krize: Bohaté a vyspělé ekonomiky

23.04.2010 15:48

V situaci, kdy finanční trhy reagují na každou informaci ohledně problému řeckých financí, investorské a ekonomické autority včetně Mezinárodního měnového fondu upozorňují na vyhlídky šíření dluhové krize – do zbytku Evropy.

Od roku 1982, kdy Mexiko oznámilo, že není schopné splatit své úvěry, se rozvojové ekonomiky staly původcem a zároveň hlavní obětí finančních krizí. Tentokrát je však pozornost upřena na vyspělé ekonomiky a jejich ohromnou dluhovou zátěž.

Výnosy řeckých dluhopisů v posledních dnech vzrostly na úroveň, která napovídá, že podle investorů ani společná finanční pomoc ze strany EU a MMF Řecko nezachrání a země bude muset od základu přenastavit svůj rozpočtový systém. MMF tento týden uvedl, že pokud Řecko situaci neustojí, Portugalsko a do jisté míry i Španělsko a Itálie budou pravděpodobně vážnými kandidáty na nakažení.

Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes podal oficiální žádost o aktivaci mechanismu pomoci od EU a MMF. Země by tak měla dostat úvěr ve výši až 45 miliard eur.

Akumulace vládních dluhů jako následek finanční krize je ani ne tak důsledkem přímých nákladů spojených se sanací bankovních domů, ale především dopadů na strukturu státního rozpočtu – daňové příjmy klesají a vládní výdaje rostou ve snaze podepřít ekonomiku.

Podle odhadů konzultantské společnosti Oxford Economics přesáhne v roce 2014 veřejný dluh eurozóny 88 % ročního HDP. Ke konci roku 2009 se poměr dostal na úroveň 78,7 %, oproti 69,4 % v roce 2008. Odhady, které vycházejí z velmi mírných ekonomických předpokladů (nepočítají s bankrotem Řecka), předvídají poměr dluh-HDP na úrovni 126 % pro Itálii (nejvyšší v eurozóně), 116 % pro Řecko, 109 % pro Belgii, 102 % pro Portugalsko, 100 % pro Francii, 89 % pak pro Irsko a 81 % pro Španělsko. Německý dluh by se podle těchto predikcí měl do roku 2014 dostat na úroveň 74 % k HDP, zadlužení britské a americké vlády by se mělo pohybovat okolo 100 % k HDP.

Poměr dluhu k HDP však není jediné relevantní měřítko. Bývalý člen vedení MMF Claudio Loser uvedl, že MMF důkladně zkoumá řadu ukazatelů, pomocí nichž analyzuje, zda bude Řecko schopné udržet svůj dluh na uzdě. Loser řekl, že v souladu s modelem, který užívají MMF a Světová banka, by země se silnou hospodářskou politikou měla být schopna udržet svůj dluh ve výši do poloviny ročního HDP, dvojnásobku exportu a trojnásobku vládních příjmů. Náklady na dluhovou službu by pak neměly převýšit 25 až 35 % příjmů.

Řecko si půjčuje ve své vlastní měně, nemusí se tedy bát měnového rizika, dokud bude členem měnové unie. Zhruba 86 % řeckého dluhu drží zahraniční investoři, z toho je velká část v rukou ostatních členů eurozóny, primárně bank a pojišťoven v regionu. Zabránit bankrotu Řecka je proto v zájmu celého euroregionu.

(Zdroj: Wall Street Journal)


Váš názor
  • Drobna oprava
    23.04.2010 18:23

    Euro bohuzel/nastesti neni recka mena. Bohuzel proto, ze ji nemuze vyrazne znehodnotit a snadneji tak zaplatit sve dluhy a nastesti proto, ze ji nemuze znehodnotit a finacovat se na ukor uspor ostatnich evropanu. Nemoznost znehodnotit menu znamena straslivou deflacni spiralu kdy radikalni skrt verejnych financi vyvola pokles ekonomiky, ktery nasledne vyvola pokles vladnich prijmu, ktery by mel vyvolat dalsi skrty. Pro vetsinu zemi je unikem navyseni exportu, jenze Recko vic oliv nevypestuje a nic moc jineho na vymenu nema.
    Skeptik
  • A co USA a VB?
    23.04.2010 18:14

    Kdyz jsem si precetl ta pekna kriteria, tak me napadlo, jak asi by v nich dopadly USA a Velka Britanie. Je tedy fakt, ze kriteria plati pouze pro zeme se "silnou hospodarskou politikou"...
    Skeptik
  • vyhodte
    23.04.2010 16:39

    recko z eurozony. bude-li mu pomozeno, je tady obrovsky moralni hazard a priste se uz naplni paroubkovo "dluhy se neplati"
    Petr M.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m