Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus pro německý FAZ: Skutečná příčina řecké krize je euro

Klaus pro německý FAZ: Skutečná příčina řecké krize je euro

28.04.2010 8:25
Autor: ČTK

Berlín (zpravodaj ČTK) - Krizi v Řecku nezpůsobila jeho hospodářská politika, ale euro. V rozhovoru pro středeční vydání německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) to tvrdí prezident Václav Klaus. Navzdory tomu, že z pohledu hospodářského růstu a ekonomické stability podle něj eurozóna už dávno zkrachovala, nemyslí si, že evropští politici nechají nyní euro padnout. Cena za to však bude podle Klause velmi vysoká.

"Skutečná příčina této tragédie není racionální nebo neracionální hospodářská politika v Řecku, ale euro, které tuto tragédii způsobilo," uvedl prezident, který je známý svým skeptickým postojem ke společné evropské měně.

Pro Řecko by podle něj bylo řešením devalvovat měnu asi o 40 procent, což ale není možné. Alternativou by bylo stejně velké snížení mezd v zemi. To však Klaus zas nepovažuje za jednoduše proveditelné. "Pak zbývá už jen jediné řešení, totiž převod peněz daňových poplatníků z ostatních zemí měnové unie," soudí Klaus.

Chápe prý, že se v zemích, jako je Německo, proti tomu zvedá odpor. "Proč by také měli němečtí daňoví plátci subvencovat Řecko? To je zcela legitimní otázka," řekl prezident, podle něhož Česku prospělo, že euro dosud nepřijalo.

Zopakoval také svůj názor, že euro nedodrželo očekávání, která s ním byla spojována. "A pokud jde o hospodářský růst a ekonomickou stabilitu, měnová unie už dávno zkrachovala," dodal. S ohledem na to, kolik politického kapitálu bylo do společné evropské měny investováno, si Klaus však nemyslí, že evropští politici připustí její krach. "Náklady na to ale budou velmi vysoké," dodal prezident.

V souvislosti s řešením krize v Řecku se pozastavil nad zapojením Mezinárodního měnového fondu, který podle něj smí intervenovat pouze při schodcích platební bilance a neočekávaných výkyvech kurzu. "Ani jedno není případ Řecka," upozornil Klaus.

V současné Evropě prý postrádá solidaritu, a to nikoli politickou, ale lidskou. Díky ní se podle něj podařilo na počátku 90. let prosadit měnovou unii ve sjednoceném Německu.

Jako známý kritik prohlubování evropské integrace vyjádřil obavu, že současná ekonomická krize bude politicky využita jako argument k prosazování "ještě většího poevropšťování". "Další unifikace se obávám, neboť ta problémy ještě zvětší," řekl. Právě o svém pohledu na evropskou integraci bude Klaus ve čtvrtek přednášet v Berlíně na Humboldtově univerzitě.

Nevidí ani potřebu hlubší evropské spolupráce v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. "Nespatřuji v Evropě žádné dramatické nebo radikální nebezpečí. Pro současný houf nebezpečí jako Írán nebo Severní Koreu stačí stávající instituce," řekl prezident FAZ.


Váš názor
  •  
    01.05.2010 19:02

    Rekove si zadne vyhody vzit nenechaji, kdyz jim je tato vlada veme, tak pri pristich volbach prijde nekdo, kdo jim je vymenou za jejich hlasy zase slibi. A nejaky zavazky EU, ze uz budou hodny apod. to snad nikdo nebere ani vazne?!
    Armus
  •  
    28.04.2010 15:18

    pan prezident to vystihl naprosto přesně. Buď devalvace nebo jít přes pokles mezd, jiná varianta neexistuje. Nelze než souhlasit. Názoru, který napsal oradapoisson se zase nelze jinak než smát. Tomuto uživateli bych doporučil přečíst si základní ekonomické teorie. Euro způsobilo problémy nejenom Řecku, ale především Španělsku a Irsku, tyto země neměly Euro nikdy přimout. Osobně se domnívám, že je velice dobře, že u nás Euro ještě není a snad ani nikdy nebude. Nesplnilo totiž nic, co se od něho očekávalo.
    scorpio
    •  
      29.04.2010 9:53

      Pan prezident vidí asi tak čtvrtinu problému a na základě toho dělá soudy. Irsko má úplně jiný problém než Řecko. Irsku se ve svých problémech podobá Islandu a tam je existence vlasní měny nijak před problémy neuchránila. Jinak devalvace je krátkodobé řešení a bez Eura by se nyní v Evropě rozjely závody v devalvaci při které by nakonec byl ožebračen každý bez vyjímky. Devalvace z krátkodobého hlediska samozřejmě obvykle funguje, ale dlouhodobé řešení je vždy zvyšování produktivity práce. Za řeckou krizi Euro nemůže, ale bez eura by mělo nástroj jak po bankrotu opět rozjet ekonomiku.
      ..
    •  
      29.04.2010 8:59

      Na názorech oradapoissona není nic,čemu se vysmát,je to prostě dobře popsaná realita. Problém není Euro ,ale spíše EU,která sama nedodržuje svá pravidla,když vyhlašovali Pakt stability a růstu v r.1999,tak se tam tvrdilo,že státy eurozony mají mít do r.2006 vyrovnané rozpočty a kde nic ,tu nic,naopak,když Francie a Německo neplnily kriteria 3% schodku rozpočtu,tak ani nedostaly sankce,které měly podle tohoto Paktu následovat,zase se porušily pravidla,Řecko a jeho Euro,zase podvod a nedodržení pravidel,prostě pořád dokola.Ale hypoteční bům ve Španělsku a Irsku asi opravdu rozjely nízké sazby díky Euru,ale zase,kdyby třeba místní regulátoři trochu pracovali,tak to takovým rozměrů taky nemuselo nabýt.
      AMOLADOS
    • Nesplnilo totiž nic, co se od něho očekávalo
      29.04.2010 7:24

      Euro nesplnilo nic, co se od něho očekávalo, nesplnilo bezstarostný život na dluh, nesplnilo okamžité srovnání životní úrovně s Německem bez hnutí zadkem, nesplnilo blahobyt bez práce. Může za to hlavně Německo, že málo přispívá do společné kasy a nechce táhnout ostatní země i nás. Připadáte mi všichni už psychicky nemocní. Tak podle Vás ten bordel, co dělají socialistické vlády vyřeší devalvace měn, nebo pokles mezd ? To Vás učí v ekonomice ? Tak potom se nelze divit že jsme tam, kam jsme se dostali. Co jste čekali od EURA ? Bezpracný rozhazovačný život ? Utrácet , zadlužovat, vyhazovat peníze oknem, rozkrádat peníze rozdělováním předražených státních zakázek určitým rodinným klanům ? Rozdáváním peněz, těm co nic netvoří, aby jste si udželi svoji moc ? A na konec až se to sesype tak devalvovat svojí měnu ??? To je ekonomické řešení ? Řecko prozatím jenom stávkuje a čeká s nataženou rukou. Jediným řešením pro Řecko je státní bankrot se vším všudy. Aby už nikdo v Řecku 100 let nevolil tu pakáž, která to způsobila. A makat za 2 Eura za hodinu nejméně deset let, než se zvednou ze země. EURO nepoložilo Řecko - Řecko položilo EURO. Cesta není devalvace nebo snížení mezd, jediná cesta je změna politiky. Nebo to podle Vás bude fajn, až bude 50 korun za EURO, nebo 20 korun za hodinu práce ????? To je podle Vás řešení ???????? To vyřeší i náš problém, který je identický s tím řeckým ???????
      oradapoisson
    • x6 vs oral
      28.04.2010 22:09

      tak pravdu mate podle me oba... socialisticky experiment i nevhodna mena, hezky to shrnul Pavel Kohout tady: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pavel-kohout.php?itemid=9634
      First Knight
  • Asi tak ...
    28.04.2010 10:26

    Těžko vysvětlit komukoliv proč mají státní zaměstnanci v Řecku 15 platů, 8 týdnů dovolené a důchod v 60, když třeba Němci mají jít do důchodu v 70. proč jim na to ještě přispívat? U nás začíná blbnout jeden osel s 13 důchody ... ale tak blbej není, takže jen volební slib.
    A.
  • kdyby byl u vesla Topolánek
    28.04.2010 10:25

    pak by dneska byla určitě konference Parůbka a další viník by byl odhalen. Je to tak, Řecko je socialistický experiment a mělo by zbankrotovat, už jen proto, aby vešlo do dějin, jak se to nemá dělat.
    tk69
  • Děkuji pane ,,,,profesore,,,,hlavo pomazaná
    28.04.2010 10:21

    to se mě dnes ulevilo ! Konečně největší expert, největší eso na zeměkouli zase promluvil a dal celé Evropě odpověď kdo může za krizi v Řecku !!! Všechny světové instituce teď sedí na prdeli opařené tímto prohlášením. My češi ( s malým č) jsme to zase ukázali světu. Za krizi nemůže rozhazovačná socialistická politika zkorumpované řecké vlády, lemplovitost, úplatkářství, rozdávání peněz lemplům, kteří nechtějí pracovat, život na dluh, utrácení miliard z půjčených peněz na nesmyslné programy a marnotratný život řecké elity.Neschopnost řeckého státu podporovat ty nejschopnější v národu, ale cpát peníze do rozevřených chřtánů darmošlapů mafiánských rodin napojených jako chobotnice na státní aparát. Slibovat ,,OBYČEJNÝM LIDEM,, bezpracný život a kupovat si jejich hlasy nesmyslnými sociálními dávkami a sociálními zákony, které preferují odpad společnosti.(podobnost s českou situací je zcela náhodná) Teď jsme dostali konečně odpověď - může za to EURO !!!!!!!! Děkujeme pane profesore, takže naše cesta povede jiným směrem, my v budoucnosti devalvujeme korunu o 40 % nebo o 100 % a tím se problém vyřeší.Tím se zbavíme krize a pojede to znovu jako po másle. Tak si lidi šetřete peníze v korunách, aby to měl kdo zaplatit.
    oradapoisson
    • Re: Děkuji pane ,,,,profesore,,,,hlavo pomazaná
      28.04.2010 10:48

      Zcela přesně a jednoznačně palec nahoru
      Berťa
      • zase další blesk z nebe...
        28.04.2010 13:56

        Též s Vámi souhlasím.Velký palec nahoru! Musím se přiznat, že mám sice jen středoškolské vzdělání, ale taky se musím přiznat, že mám všech 5 pohromadě! Náš pan profesor učil sice všude možně a je to možná v určitých oblastech kapacita,,ale už by se mohl sakra probudit do reality ne? To co se děje v celé evropské unii je do očí bijící a navíc, všude se o tom píše. Je jasné, že sociální politika Řecka (zvláště důchodová), byla opravdu na vysoké úrovni ale zároveň absolutně dlouhodobě neudržitelná. Proto teď musí nést následky za bohémský život. A absolutně se nedivím Německu že nechtějí platit za rozhazovačnost řecka. Můžeme se tedy dočkat toho že až bude ČR v dluhovém průseru,který už jsme teď nezvládli, tak nám ostatní státy pomohou z dluhu??? Chcete odpověď??? Těžko!!!!! Takže závěrem,,měli bychom si spořit pod polštář a nejlépe v něčem co si udrží hodnotu protože-bude hůř ;-)
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m