Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Intervence centrálních bank eurozóny, odhadovaná na 4 mld. eur, sráží ceny dluhopisů a CDS. Euru dech v podobě 2% růstu došel brzy

Intervence centrálních bank eurozóny, odhadovaná na 4 mld. eur, sráží ceny dluhopisů a CDS. Euru dech v podobě 2% růstu došel brzy

10.05.2010 16:47
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (18:18) Evropská centrální banka a pod její taktovkou jednotlivé národní centrální banky eurozóny uvalily na trh další (dočasný?) stimul k jejich uklidnění. Po nedělní úmluvě států eurozóny na finanční pomoci těm členům, kteří se ocitnou v potížích, do rozsahu až 750 miliard eur, se centrální banky hlasitě přihlásily o slovo koordinovanou intervencí směřující k uklidnění situace na trzích dluhopisů a zároveň k posílení společné evropské měny. Měnové autority začaly nakupovat vládní dluhopisy v rozsahu, který tradeři, kteří si nepřáli být jmenováni, odhadují na 4 miliardy eur. První cíl se prozatím zdařil, druhý již vyprchává. Ekonomové upozorňují na negativní dopady těchto kroků směrem k inflaci a další eskalaci dluhového problému.

Nákupy vládních dluhopisů potvrdila nejprve německá centrální banka Bundesbank a následně také centrální banky Francie a Itálie. Posledně jmenovaná banka uvedla, že do ní jsou zapojeny všechny členské země eurozóny. Opatření vedla ke skokovému posílení eura o více jak dvě procenta, nejvýraznějšímu za poslední rok a půl, a dále k razantnímu poklesu výnosu na dluhopisech a u kontraktů CDS. Evropské akcie vystřelily v úvodu o průměrných 6 procent, přičemž zejména bankovní tituly s širšími přiznanými expozicemi vůči Řecku a dalším jižním zemím vzrostly až o více jak 20 procent. ECB uvedla, že zasahuje skrze operace na sekundárním trhu v těch segmentech trhu, které se ukázaly jako momentálně nefunkční. Guvernér Trichet nemohl nezdůraznit, že ECB k žádným krokům nebyla nucena a uvedl, že přebytečná likvidita vyvolaná těmito opatřeními bude stahována. Kroky navazují na dřívější vyjádření ECB, že regionální růsty výnosů na vládních dluhopisech jsou neopodstatněné a že bude konat ve prospěch stabilizace trhů a ochrany eura. K hlasování v rámci ECB Trichet uvedl, že ohledně odkupu dluhopisů bylo většinové, ale ne jednotné. Člen řídící rady Axel Weber, který je zároveň guvernérem německé Bundesbanky, později uvedl, že prováděné odkupy vládních dluhopisů pro centrální banku představují značné ríziko, které musí být co nejvíce minimalizováno a objem odkupů musí být limitován. Dodal, že zaujímá celkově kritický přístup k programu odkupu aktiv.

„Dnešní nákupy byly na jedné straně překvapivým gestem směrem k investorům a na straně druhé sražení výnosů na dluhopisech nejrizikovějších zemí nyní ECB ještě nestojí nijak rozsáhlé prostředky,“ komentoval analytik Société Générale Ciaran O’Hagan. Société Générale, mateřská společnost tuzemské Komerční banky, dnes podobně jako celý finanční sektor v Evropě, raketově vystřelila a na akciovém trhu posiluje až o 22 procent v reakci na schválené záchranné prostředky EU, MMF a Fed, když především francouzské, švýcarské a německé banky mají v Řecku a dalších jižních zemích nejrozsáhlejší expozice.

Výnosy na 10letých řeckých dluhopisech v reakci na oba kroky propadly o 570 bazických bodů (!) na 6,75 procenta a spread vůči 10letým německých dluhopisům se tak snížil až na 377 bps z 965 bazických bodů v minulém týdnu. Spread portugalských dluhopisů vůči německým klesl na 190 z 349 bps, u španělských na 97 bps ze 164 bazických bodů. Kontrakty CDS na řecký dluh klesly o 358,5 bps k 557 bazickým bodům, portugalské klesly o 178 ke 247 bodům, španělské pak klesly o 82,5 bps na 156 bodů, ukazují data CMA DataVision. Index Markit iTraxx Europe zahrnující CDS na 125 evropských společností hodnocených na investočním stupni klesl o 32 bps na 101 bodů (16:45).

Euro však od své sílící trajektorie již upustilo. K americkému dolaru ze svého dnešního minima na 1,2811 USD/EUR posílilo nejprve o více jak 2,2 procenta až na 1,3093 dolaru k euru, následně však obrátilo směr zpět k denním minimům poblíž 1,2825 USD/EUR a aktuálně obchoduje na 1,2855 USD/EUR. Analytické týmy BNP Paribas a UBS se shodují v názoru, že posílení eura po obou krocích nebude mít dlouhého trvání. „Náklady na nasměrování budoucího vývoje eura budou extrémně vysoké, jak je vidět na balíku odsouhlaseném EU, ze kterého navíc vyplývá řada negativních implikací do budoucna. Na náš dlouhodobý výhled to nemá vliv,“ uvedla BNP Paribas, která výhled eura označuje na slabý a předpovídá „dosažení parity s americkým dolarem v nejbližších letech z důvodu obavy investorů o vývoj dluhové krize v Evropě“. Bank nyní hovoří o paritě obou měn v březnu příštího roku, zatímco v poslední prognóze očekávala kurz 1,19 USD/EUR ještě v první polovině roku 2011. „Rizika nejsou eliminovaná, ale pouze nahrazena jinou krizí,“ uvedla BNP Paribas.

„Rally na euru bude po intervenci jen dočasná a staví politiku (měnovou a fiskální) v regionu do velmi nevýhodné pozice,“ uvedl druhý největší světový obchodník s měnami, banka UBS. „Může se dostavit krátkodobý růst k 1,35, ale pak eur dosedne na dlouhodobou fair value, kterou vidíme na 1,20 USD/EUR,“ uvedla UBS. „Euro klesne k 1,20 USD/EUR do tří měsíců,“ sdílí pohled stratégové Barclays Capital. Konsensuální očekávání pro euro se postupně snižují, vyplývá z dat Bloomberg. Nyní je většinové očekávání pro konec druhého čtvrtletí posazeno na 1,33 USD/EUR. Aktualizace předpovědí však cílují postupně níže.

Intervence kromě nejpostiženějších zemí „zchladila“ CDS i v regionu střední a východní Evropy. CDS České republiky klesly o 32 bps na 80 bazických bodů, u Polska klesly o 50 bps na 123 bazických bodů a u Ruska o 59 bps na 158 bps. "Pokud finanční balíček pomůže zklidnit situaci na dluhopisových trzích, což byl jeden z jeho účelů, tak by to mohlo ovlivnit i situaci ohledně vydání eurobondů. Nicméně je třeba dodat, že nejsme v situaci, kdy bychom tyto bondy nutně museli vydat," uvedl ministr financí ČR Janota. Finanční balíček pro Evropskou unii byl sjednán v noci na pondělí, zahrnuje 440 miliard eur státních garancí za půjčky, 250 miliard eur z prostředků Mezinárodního měnového fondu a až 60 miliard eur prostřednictvím speciálního instrumentu Evropské komise (přebytky z rezervy rozpočtu EU).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP, CMA DataVision, čtk)


Váš názor
  • Zatím si to můžou dovolit...
    10.05.2010 21:17

    protože inflace je nízko a účel (boj s deflací) světí prostředky. Jsem ale zvědav, co budou pánové z ECB hlásat, až bude inflace 4 % a od řady evropských vlád nikdo nebude chtít koupit jejich dluhopisy pod 10%. Že by se i mandát ECB mohl přes noc proměnit v bezcenný cár papíru podobně jako Maastrichtská smlouva a další úžasné smlouvy o rozpočtové kázni, střídmosti a stabilitě? Pamětníci si nemohou odpustit poznámku, že EU stále nápadněji připomíná RVHP.
    Skeptik
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.