Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hedgeové fondy sázejí

Hedgeové fondy sázejí "proti Evropě", nakupují úvěrové swapy problémových zemí

19.05.2010 13:42

Investoři hlavních hedgeových fondů objevili novou investiční příležitost – ve svých obchodech sázejí na to, že balík finanční pomoci připravený Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem ve výši takřka jednoho bilionu dolarů k vyřešení fiskální krize eurozóny nepostačí, a některá ze slabších zemí tak časem nedostojí svým finančním závazkům.

Kyle Bass, manažer hedgeového fondu Hayman Capital, který v roce 2007 vydělal 500 milionů USD na kolapsu trhu se subprime hypotékami, má o účinnosti finanční pomoci jasný názor: „EU a MMF v největší pokerové hře, co se kdy na finančních trzích hrála, vsadily všechno na špatnou kartu,“ napsal Bass v dopise klientům poté, co byl finanční balík ohlášen. Bass minulý týden kupoval zlato a zaujal další pozice, sázejíc na hyperinflaci a „kompetitivní devalvaci“ v Evropě, Japonsku a Spojených státech, které předvídá.

Manažeři, kteří v době propadu realitního trhu uzavírali krátké obchody na americké hypoteční cenné papíry, pozorují aktuálně podobné příležitosti v Evropě, řekl Nick Swenson z Groveland Capital. Swenson začal v březnu nakupovat úvěrové swapy (CDS) na španělské, italské a irské vládní dluhopisy, nástroje nesoucí pojištění pro případ defaultu nebo přistoupení k restrukturalizaci financí té které země. „Trh je asymetrický,“ dodal Swenson s tím, že mu současná situace připomíná právě hypoteční obchody z roku 2007.

Pro nákup úvěrových swapů problémových zemí se Swenson rozhodl poté, co porovnal relativní poměr vnějšího dluhu k exportu u 26 zemí, které od roku 1970 oznámily neschopnost splácet. Průměrná výše tohoto ukazatele činila 2,3, zatímco ve třetím čtvrtletí 2009 dosáhl stejný poměr ve Španělsku výše 6,9 a 5,1 v Itálii. Zatímco cena CDS na dluhopisy těchto zemí po dubnovém růstu aktuálně klesla téměř na úroveň, kde je Swenson nakoupil, prodat je nehodlá. Manažer věří, že riziko, že některá ze zemí ohlásí default nebo restrukturalizaci dluhů, je vyšší než oněch 9 % aktuálně zahrnutých do cen CDS.

John Paulson, který na krizi realitního trhu vydělal 15 miliard USD, je naopak mírným optimistou a do podobných obchodů se zřejmě již pouštět nehodlá. Paulson na začátku května nazval fiskální problémy Evropy „zvládnutelnými“ a podle svých slov očekává, že slabší euro hlavně pomůže francouzským a německým exportérům. Stejně jako Bass předpovídal skokový nárůst inflace, a v loňském roce proto investoval do zlata.

Většina hedgeových manažerů sází „proti Evropě“ v důvěře, že potenciální zisky převáží náklady. „Evropský divergentní trh jde v duchu asymetrického rizika a výnosů,“ komentoval další investor Marc Hart. „Fiskální problémy Evropy nezasahují jen určitého emitenta dluhopisů, ale jdou napříč regionem.“

Německá vláda včera od půlnoci zakázala tzv. prázdné prodeje (naked short selling, kdy investoři mohli prodávat, aniž by si předtím cenný papír půjčili) vybraných finančních institucí a spekulace na pokles vládních dluhopisů zemí eurozóny a příslušných CDS (více zde).

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • To Patrie
    19.05.2010 13:51

    Jj, tak jestli je to fakt jen miliarda dolarů pomoci ze strany vlád EU, tak chápu ty hedgové sázky..... d;-))
    kompi
    • Re: To Patrie
      19.05.2010 14:02

      Jj, takhle po opravě na bilion dolarů je to lepší. d;-))
      kompi
      • Proč ten pán
        19.05.2010 16:24

        rovnou nekoupí evropě 300 mil provazů a neřekne v mediích ať se pověsíme v lese.Možná by pak skoupil pozemky za babku a psali by o něm jako o hrdinovi.
        ?
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m