Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarsko obrátilo ohledně stavu financí, rozpočtový schodek prý dodrží. Forint krátce posílil, akcie dále klesají

Maďarsko obrátilo ohledně stavu financí, rozpočtový schodek prý dodrží. Forint krátce posílil, akcie dále klesají

07.06.2010 10:08
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (14:47) Maďarská vláda o víkendu zcela obrátila kurz svých vyjádření ohledně stavu financí země, které seslaly akciové burzy a euro v pátek do hlubokých ztrát a snaží se přesvědčit o tom, že země se přidrží s EU a MMF pro letošek smluvené úrovně rozpočtového schodku. Slova o možném bankrotu a přirovnání fiskálního stavu země k situaci v Řecku způsobila výprodeje na evropských burzách, přispěla k pátečnímu pádu Wall Street o 3,5 procenta i dnešnímu propadu v Asii (Nikkei -3,84 %) a seslala euro na nová 4letá minima pod 1,20 USD/EUR. Maďarský forint na konci týdne odepsal téměř 5 %, když v pátek k euru oslabil o 2,4 % po čtvrtečním oslabení o 2,2 %. Dostal se na 288,73 HUF/EUR, nejníže za poslední rok. CDS na maďarský vládní dluh vzrostly ke 410 bps z 308 bps čtvrtečního závěru.

Ministr hospodářství György Matolcsy uvedl, že úrovně rozpočtového schodku se maďarská vláda přidrží cestou snížení výdajů. Ministr přiznal, že minulý týden došlo k chybám v komunikaci, a zdůraznil, že "je očividné, že Maďarsko není Řecko". Podle Matolcsyho se dostal rozpočtový deficit do konce května už na 87 % celoročního cíle, který je s MMF a EU dohodnut na 3,8 % HDP. Slíbil však, že vláda udrží schodek pod kontrolou. Maďarská vláda dnes reportovala rozpočtový schodek do května. Od počátku roku dosáhl 736,2 mld. HUF, což odpovídá 84,6 % ročního cíle (vloni to za stejné období bylo 61,3 % ročního cíle, schodek dosáhl 4,0 % HDP proti letošnímu plánu 3,8 % HDP). Odhad MF počítal s deficitem do května mírně nižším 719,4 mld. HUF či 82,5 % ročního cíle. Schodek za samotný květen dosáhl 99,2 mld. HUF.

Kabinet Viktora Orbána dnes uzavře mimořádné třídenní zasedání a následně předloží svůj "akční plán" pro ekonomiku a rozpočet. Kabinet konstatoval, že u předchozí vlády došlo ke „špatné kalkulaci rozpočtu“, avšak neuvedl detaily potřebných změn příjmů a výdajů k udržení rozpočtového cíle. „Maďarská situace je konsolidována a plánovaný schodek dosažitelný, konkrétní opatření schválíme později,“ uvedl pouze šéf panelu Varga. Byl to právě Varga, který na konci minulého týdne uvedl, že schodek rozpočtu může přesáhnout 7 procent.

„Budeme se držet letošní plánované úrovně deficitu na 3,8 procenta. Bylo to dohodnuto s MMF a EU a odsouhlasila to i maďarská vláda, takže o tom nemůže být pochyb," řekl Matolcsy. V loňském roce maďarská vláda snížila schodek až na 4,0 % z 9,3 % v roce 2006. Úspory byly součástí záchranného rámce, který předešlá socialistická vláda získala v roce 2008 od MMF a EU kvůli dopadům finanční krize v rozsahu 25 miliard eur (zhruba 650 miliard Kč). Domácí televizi TV2 ministr řekl, že vláda bude v letošním rozpočtu muset ušetřit sumu odpovídající jednomu 1-1,5 % HDP. Bude však také chtít nastartovat ekonomický růst, zejména reformu daňového systému. Jedním z opatření má být u zdanění osobních příjmů rovná daň se sazbou kolem 16 %.

Kurz forintu po propadech předešlých dvou dní dnes v úvodu dne oživil o 0,7 %, aktuáně ale již obchoduje u 287,50 HUF/EUR (denní min. 289,30 a max. 286,15), podle obchodníků je však zahraniční část forintového trhu nadále připravena maďarskou měnu prodávat. Maďarské akcie naopak dál výrazně klesly a index budapešťské burzy BUX v úvodu ztrácel až 5 %. Po 10% propadu muselo být krátce pozastaveno obchodování s akciemi největší maďarské banky OTP, protože se objevily spekulace o vládním plánu zavedení zvláštní bankovní daně po vzoru některých západních zemí. "Je to pozoruhodný obrat ze dne na den. Je sice pozitivní, ale lokální aktiva se budou do země vracet pozvolna, protože nová vláda nyní nešťastnými vyjádřeními ztratila výrazný kus důvěryhodnosti a její obnovení si vyžádá čas," uvedl analytik KBC v Budapešti Gyorgy Barcza. Tříleté vládní dluhopisy jsou výše v rozmezí jedné a dvou desetin procenta výnosu, delší splatnosti zůstávají klidné. Euro k americkému dolaru po pátečním poklesu pod 1,20 zůstává aktuálně u 1,1980 USD/EUR. Dopoledne pokračovaly výprodeje na lokálních burzách (v 11 hod. Praha s cca -1,8 %, Bukurešť -1,8 %, Varšava -1,6 %, Vídeň -0,5 %) i v západní Evropě (v 11 hod. DAX -0,8 %, CAC -1,2 %, FTSE -1,1 %), které se po poledni mírní na 1,7-2,0 procenta v CEE a 0,5-1,0 procenta v západní Evropě. Výrazný pokles pokračoval v bankovním sektoru, jehož index STOXX Europe 600 Banking klesal až o 1,3 %. Pod tlakem byly rovněž akcie komoditního sektoru, protože zvýšená averze investorů k riziku srážela dolů ceny ropy a dalších komodit.

Za situaci v Maďarsku se postavila řada dalších představitelů v čele s Evropskou komisí či ratingovou agenturou Moody’s. Předseda ministrů financí EU (Eurogroup) Jean-Claude Juncker odmítl obavy, že by Maďarsko, které není členem eurozóny, mohlo čelit podobným dluhovým potížím, slovy „Situace mě neznepokojuje“. "Maďarsko učinilo v posledních několika letech výrazný pokrok při konsolidaci svých veřejných financí. Nyní se ekonomika země zotavuje z ekonomické krize a již v prvním čtvrtletí ukázala první známky své síly. Jakékoliv obavy z platební neschopnosti jsou tak značně přehnané," uvedl v sobotu evropský komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. "Maďarsko není žádné Řecko a je schopno rychle a dobře v problémech reagovat," zní z Moody's od Kristin Kudlow. Patrné jsou ale také rozpaky na nešťastností maďarských vyjádření. "Jsem velmi překvapen maďarskými vyjádřeními," uvedl šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

Přes smírná vyjádření z Moody's ona i další agentura Fitch přesto upozorňuje na malý prostor Maďarů pro další chyby, byť s tím, že neočekávají bezprostřední dopad na ratingové hodnocení. "Nedávná vyjádření nemají přímý dopad na vládní možnosti financování, zasahují však do klíčového faktoru maďarských ratingů, jímž je vývoj veřejných financí," řekl ředitel divize evropských státních ratingů u Fitch David Heslam. "Máme starosti o povolební fiskální výhled. Vzhledem k vysokým dluhům nemá Maďarsko moc prostoru pro chybné kroky," řekl Heslam. Dodal, že agentura bude nyní čekat na podrobnosti o nových opatřeních. Analytik Moody's Dietmar Hornung označil výroky maďarských činitelů za negativní pro maďarský kredit. "Zaměřují opět pozornost na vysoké maďarské domácí a zahraniční dluhy, což ohrožuje hospodářské oživení, protože to může hnát vzhůru úrokové sazby a srážet směnný kurz," uvedl analytik v týdenním výhledu Moody's. Hornung vyjádřil i pochybnosti nad chystanými prorůstovými opatřeními vlády včetně slibu snížení daní. "Zjevná ochota nové vlády přijmout neortodoxní opatření na podporu ekonomického růstu rovněž vyvolává obavy. Podle našeho názoru hrozí, že tyto nejistoty dále poškodí úvěruschopnost Maďarska," dodal.

Stávající odhad Evropské komise pro letošek hovoří o 4,1% schodku rozpočtu Maďarska v porovnání s průměrem EU na úrovni 7,2 % a Řeckem na 9,3 %. Vládní dluh má dle projekcí EK dosáhnout letos 79 % HDP při porovnání s 80% průměrem zemí EU a 125 % u Řecka. Ve středu Maďarsko zveřejní údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Podle prvních odhadů by měla mezičtvrtletně posílit o 0,9 procenta, meziročně o sezónně očištěných 0,2 procenta. Eurostat v pátek 4. června publikoval své údaje o maďarské ekonomice. I podle jeho údajů maďarská ekonomika mezičtvrtletně posílila o 0,9 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
  •  
    07.06.2010 10:39

    pomozte námbozi,od hřebíku v naší botě,zítrá totiž hrozí bankrot ve Zlámané Lhotě.To až se svět doví,to zás budou pády,padne burza?kdo ví,možná padnou mnohé vlády.
    jim
  •  
    07.06.2010 10:36

    Doufám, že se z toho naše garnitůra poučí.
    Homo
  •  
    07.06.2010 10:29

    Kam evropa spěje?Burza trvale se kácí!člověk se jen směje nad tím tokem informací! Pomožte nám,všichni svatí překonat tu krizi,při které vše co dnes platí zítra zcela mizí!
    bob
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m