Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vliv nového režimu směnného kurzu na čínskou ekonomiku

Vliv nového režimu směnného kurzu na čínskou ekonomiku

24.06.2010 8:01
Autor: 

Oznámení Číny o zvýšení flexibility kurzu renminbi uvítali představitelé Spojených států i Evropy. Upuštění od kotvy této měny na dolar bude mít vliv na celou světovou ekonomiku, ale nejvíce na Čínu samotnou. Předpokládejme, že dojde k posílení renminbi. Jak to čínskou ekonomiku ovlivní?

Někteří varují před prudkým zpomalením růstu s negativním vlivem na exportní sektor a finanční trhy. Poukazují na posílení japonského jenu v sedmdesátých a osmdesátých letech následované prudkým zpomalením japonské ekonomiky a ztracenou dekádou. Jiní tvrdí, že tyto obavy jsou přehnané a poukazují na skutečnost, že posílení renminbi v letech 2005 – 2008 mělo na čínské exporty a růst zanedbatelný vliv. Protiargumentem je zde to, že posílení proti dolaru dosáhlo jen 7 % ročně a po dvanácti čtvrtletích bylo zastaveno. Světová ekonomika navíc procházela boomem a čínská ekonomika měla velmi silnou pozici.

My jsme našli 27 případů, kdy došlo k upuštění od ukotvení kurzu a daná měna v následujících letech posílila k dolaru či SDR; mnoho z nich nastalo po ukončení Bretton Woods systému na počátku sedmdesátých let. Výsledky zkoumání vlivu změn kurzu na ekonomiku dané země jsou následující:

Růst HDP v období pěti let před a pěti let po odstranění kotvy zpomalí o jeden procentní bod. Ke kolapsu však nedojde a odstranění kotvy nevede ke ztracené dekádě v japonském stylu. Obecně existují jen minimální důkazy toho, že by vedlo k ekonomickým a finančním ztrátám.

Nedochází ke zvýšenému počtu bankovních a finančních krizí, významnému poklesu akciového trhu, zhoršení bilance běžného účtu, ani snížení míry investic. Podobně není ovlivněna ani škála dalších ekonomických a finančních proměnných.

Protože země, které od kotvy upustily, rostly rychleji než jiné ekonomiky, je těžké říci, zda bylo zpomalení jejich růstu zdravou korekcí, která zabránila přehřátí, či něčím jiným. V souladu s možností prevence přehřátí jde fakt, že inflace byla v těchto zemích vyšší než jinde.

Protože po odstranění kotvy dochází ke stejnému zpomalení exportů i importů, příčinou poklesu růstu produktu není změna čistých exportů. Výrazně se nemění ani investice a vládní výdaje. Dochází ovšem k významným změnám v růstu spotřeby domácností. Opět ale může jít o zdravou změnu směrem k udržitelnému růstu bez přehřátí ekonomiky. Ale možná by se mohlo zpomalení zabránit, pokud by vláda liberalizací finančních trhů a rozvojem sociálních záchranných sítí podpořila spotřebu.

Zkušenosti z jiných zemí nedávají základ pro domněnku, že upuštění od kotvy na dolar bude mít pro čínskou ekonomiku vážné negativní důsledky. Ukazuje ale na možnost zpomalení. Pokud se vláda chce vyhnout přílišnému zpomalení, může udržovat současnou úroveň veřejných výdajů a zdvojnásobit snahy o zvýšení spotřeby. Pokud pak nastane i nárůst importů, půjde o příspěvek Číny k nalezení nové globální rovnováhy.

Autory článku jsou ekonomové Barry Eichengreen a Andrew K. Rose.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  •  
    24.06.2010 12:45

    Pokud bude Renminbi posilovat, Čína začne vyvážet svojí relativně vysokou inflaci do okolních zemí, především do USA. Paradoxním důsledkem bude nutnost utažení měnové politiky ze strany FEDu nebo dvojciferná inflace v USA. Zvýšení kursu Čínské exporty příliš neohrozí, protože západ spoustu věcí už jednoduše vyrobit neumí a kurs by se musel skutečně dramaticky změnit, aby začalo mít smysl přesouvat výrobu zpět. Ostatní asijské rozvojové země nejsou pro Čínu vážnou hrozbou, protože i když něco ukousnou, vzhledem ke své velikosti nemohou s Čínou soutěžit.
    Skeptik
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.