Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přestávají fungovat doposud používaná investiční pravidla. Čím dříve to pochopíte, tím lépe

Přestávají fungovat doposud používaná investiční pravidla. Čím dříve to pochopíte, tím lépe

04.08.2010 18:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Když předseda Fedu Ben Bernanke charakterizoval ekonomický výhled jako mimořádně nejistý, získalo toto prohlášení po zásluze velkou pozornost. Na fundamentální úrovni tato nejistota odráží ničivou kombinaci oddlužení, opětovného nárůstu regulace, strukturální nezaměstnanosti a dalších strukturálních změn. Netýká se to jen USA, stačí se podívat na poslední zprávu týkající se inflace od Bank of England. Ta poukazuje na neobvykle široké spektrum názorů týkajících se základních proměnných, jako jsou růst a inflace. Zdá se také, že kamkoliv se podíváme, očekávání nemají tradiční rozdělení, kdy průměr má vysokou pravděpodobnost a extrémy mnohem menší. Nyní je rozdělení pravděpodobnosti u jednotlivých výstupů výrazně rovnoměrnější.

Pravděpodobnost chyby v ekonomické politice je v takovém prostředí mnohem vyšší, zejména v případě, pokud daná politika funguje se zpožděním. Méně pozornosti se ale věnuje tomu, jak tato změna rozdělení pravděpodobnosti ovlivňuje obecně přijímanou moudrost v investičním světě, stejně jako zjednodušená pravidla, na která mnozí investoři spoléhají. Tyto vlivy můžeme shrnout do pěti bodů, z nichž některé jsou již nyní evidentní, u dalších se tak stane až časem:

Zaprvé, investování založené na „návratu k průměru“ se stane méně zajímavé. V praxi bude méně často dosahováno průměrných hodnot, přestože i při současném tvaru rozdělení pravděpodobnosti lze určit průměr. Ve světě, kde se realizovaná návratnost jen zřídka rovná té očekávané, poroste poptávka po likvidních a bezpečných aktivech, klesat bude poptávka po volatilnějších aktivech, kterými jsou například akcie. Tento posun probíhá již nyní.

Zadruhé, budou stále přítomny rychlé posuny v averzi k riziku. Na základě 25 let používání zjednodušených pravidel, která fungovala dobře v době, kdy docházelo ke snižování volatility v ekonomice, investoři nabyli dojmu, že o riziku vědí více, než tomu ve skutečnosti bylo. To vedlo k přehnané důvěře v dobách vzniku bublin. Krize investorům připomněla, že tato zjednodušená pravidla nejsou tak užitečná a že mohou být i nebezpečná.

Zatřetí, na důležitosti vzroste zajištění proti extrémním možnostem. Krize pochopitelně vedla k tomu, že se snížila důvěra v diverzifikaci jako jedinému zajištění proti riziku investičního portfolia.

Začtvrté, v minulosti používané benchmarky a korelace budou zpochybňovány. Mnozí z investorů budou muset v současném „neobvykle nejistém“ světě přehodnotit jaký benchmark používají a s jakou korelací ve své investiční strategii počítají.

Zapáté, k dispozici bude méně úvěrů pro zapáčení investic a zvýšení jejich hodnoty. I když bude pravděpodobnost dobrého výstupu stejná jako toho špatného, poskytovatel úvěru z toho dobrého těžit nebude. Nové rozdělení pravděpodobnosti budoucích výstupů v „mimořádně nejistém“ světě tak pouze zvyšuje pravděpodobnost jeho ztráty.

Investoři měli 25 let na to, aby si zvykli na snižující se volatilitu ekonomiky. Konec této doby představuje výzvy, které fundamentálně podkopávají jednoduchá pravidla, která jim dlouho sloužila. Čím dříve to pochopí, tím lépe.

Autory článku jsou Richard Clarida a Mohamed El-Erian ze společnosti Pimco.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    04.08.2010 22:32

    Pimps come a pimps go. Bláznovství davu taky nezmizí. Chamtivost a strach budou pořád. Kvalita je pořád laciná. Je pořád ještě čas kupovat.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data