Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie těšící se na špatná data z trhu práce?

Akcie těšící se na špatná data z trhu práce?

04.08.2010 17:59

Soudě podle historického vývoje, v dobách expanze ekonomiky jsou obvykle zprávy o rostoucí nezaměstnanosti pro akcie dobré (!). A protože se obvykle pohybujeme ve fázi větší či menší expanze ekonomiky, rostoucí nezaměstnanost je obvykle brána jako pozitivní zpráva pro akcie. V dobách recese, či velmi malého růstu, je ale rostoucí nezaměstnanost zprávou špatnou. Rostoucí nezaměstnanost totiž obvykle zvyšuje pravděpodobnost snížení sazeb (či oddaluje jejich zvýšení), ale zároveň indikuje nižší ziskovost. Tyto dva faktory tedy působí proti sobě. Jejich relativní síla se může měnit právě v závislosti na ekonomickém cyklu. V dobách expanze ekonomiky tak, zdá se, hraje větší roli onen faktor možného snížení sazeb (či nezvyšování), zatímco v dobách útlumu hraje vyšší roli indikace poklesu zisků (či jejich udržení se na nízké úrovni).

Tento týden přijdou jistě zajímavá data z trhu práce z USA. Například pan Faber nyní prohlašuje, že trh se ze špatných zpráv z trhu práce raduje, protože by mohly přinutit Fed k dalšímu uvolnění monetární politiky*. Všimněme si ale, že tento modus operandi by pro současnou situaci na trhu nebyl ani zdaleka typický. Naopak, akcie by radost ze špatné situace na trhu práce mít neměly. Jak by se Faberova teze dala v současné situaci vysvětlit? Možná již jsou investoři natolik sžiti s oním Pimcovským novým normálem a s tím, že nezaměstnanost zůstane vysoko, že hledají cokoliv jiného, co by ceny nakoplo směrem vzhůru. Moc toho nezbývá – v podstatě jen nepredikovatelné a sebenaplňující se posuny v averzi k riziku a následně rizikových prémiích a právě Fed.

Onen trojúhelník akcie – Fed – nezaměstnanost vůbec působí trochu schizofrenním dojmem, protože investoři by samozřejmě nejraději obojí: tedy velmi nízké sazby i nezaměstnanost. To se ale v principu vylučuje. Snížení sazeb tak může být zprávou pozitivní (snižuje náklad kapitálu a zvyšuje likviditu na trhu) i negativní (indikuje, že ekonomice je třeba pomoci). Podobné je to u nezaměstnanosti – její zvýšení zvyšuje možnost snížení sazeb, ale zároveň problémy s růstem zisků (neřešíme teď možný měnící se poměr zisků a mezd v ekonomice, který hrál v posledním desetiletí významnou roli například v Německu). To jsme ale zpět u toho, kde jsme začali. Aby toho nebylo málo, je třeba dodat, že vše je nutno posuzovat z perspektivy toho, co trh očekává a co je pro něj překvapením. A nenechme se mýlit všemi možnými konsenzy. Jedna věc je něco čekat, druhá říkat, co čekám, a třetí ta, co si přeji. Na kterou z nich jsou ceny akcií na širých investičních pláních zrovna nastaveny, nikdy nezjistíme.



*Jak jsem před časem rozebíral a nyní bych rád připomněl, sazby jsou blízko nule a další možnosti Fedu jsou omezeny, v první řadě zákonem. Ač by se to akciovým investorům jistě líbilo (a jinde k tomu i došlo), nesmí kupovat akcie a nesmí ani jinak házet peníze jen tak volně „z vrtulníku“ – tj. nesmí kupovat jiná, než přesně specifikovaná aktiva. Jsme tak v situaci, kdy největší potenci mohou paradoxně mít pouhá slova. Graf připomíná, jak silná by spolu s dalšími kroky musela být, aby vyvážila nemožnost dalšího snižování sazeb. Pokud by bylo možno je snížit, měly by podle jednoho z nejpoužívanějších pravidel nyní být cca na -6 %. Jinak řečeno – uvedené by mělo suplovat snížení sazeb o cca 6 %, což již je řádné uvolnění:

Fed funds rate
(Zdroj: JPM)


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Zdá sa mi to čudné
    05.08.2010 9:30

    Rostoucí nezaměstnanost totiž obvykle zvyšuje pravděpodobnost snížení sazeb (či oddaluje jejich zvýšení) - zníženie sadzieb = pozitívum pre akcie, hlavne keď to urobí FED. ====== , ale zároveň indikuje nižší ziskovost. Najskôr iba nižšie príjmy, ale tiež aj následné nižšie náklady firmy, čím ziskovosť môže zostať rovnaká.
    • Re: Zdá sa mi to čudné
      05.08.2010 11:12

      Pokud chápu vaši námitku dobře, v podstatě říkáte, že v delším období je utlumení ekonomické aktivity pro fimy lepší, než růst? Pokud vyloučíme různá období restrukturalizace, apod., tak by to byl trochu oříšek.
      JS
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data