Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: V režii Komerční banky…tiše v závěsu s CETV

Týden na pražské burze: V režii Komerční banky…tiše v závěsu s CETV

06.08.2010 17:54
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Zatímco minulý týden na pražské burze se nesl ve znamení výsledků Erste Bank a CETV, když u prvně jmenované její rozlet utnuly výsledky za druhé čtvrtletí roku, které nabídly smíšený obrázek o provozní výkonnosti proti růstu špatných úvěrů a u druhé jmenované náladu investorů po výsledcích za 2Q zakalil až výhled pro zbytek roku, tento týden převzal žezlo druhý z bankovních titulů a po výsledcích předvedl spanilou jízdu podpořenou nákupními doporučeními a sérií zvyšování cílových cen. Ale postupně…

V pondělí bylo pražské burze předpovídáno pozitivní otevření a tak se také stalo v čele s – Komerční bankou. Ta přidává hled v úvodu dvě procenta ještě před zveřejněním výsledků. Šéf druhé SPADové banky Erste se nechal slyšet, že s ekonomickým oživením a rostoucí ochotou lidí si znovu půjčovat očekává také zlepšení v hospodaření Erste. Překvapivě kritická slova poslal směrem k ČNB a MF ČR za údajnou liknavost vůči novým podmínkám Basel III. Bank of America/Merrill Lynch v pondělí, logicky pro Erste a překvapivě před výsledky KB, změnila doporučení pro obě banky. Erste si v očích analytiků pohoršila, na KB naopak přišlo předvýsledkové nákupní doporučení. Z CETV přišla zpráva o odchodu šéfa Novy Dvořáka do nové funkce ve vedení televizního vysílání celé skupiny, Nova je tak nyní bez ředitele. Ve SPADu se do večera obrázek nezměnil, v čele zůstaly obě banky. Týden přinesl zprávu, že ČEZ by mohl doplácet miliardy drobným akcionářům bývalých distribučních společností. Telefóniku zase nepotěšilo rozhodnutí NSS, aby znovu zaplatila vrácenou pokutu 81,7 mil. , uloženou dříve telekomu. K ní přitom chtěla vymoci ještě úroky za její neoprávněné zadržování.

V úterý bylo znovu živo u tuzemské Novy. E15 přinesla zprávu, podle které má Česká spořitelna v zástavě celý obchodní podíl v Media Pro Picture proti úvěru. Nova odmítla nad rámec hlášení CETV pro americkou komisi po cenné papíry SEC poskytnout jakoukoli informaci. Nový úvěr má být použit na „refinancování starších závazků u ČS a závazků uvnitř CETV“. Úterní úvod na pražské burze byl negativní a nejvíce odevzdávala Erste. Té nepomohlo ani nákupní doporučení od Goldman Sachs, která vidí 50% růstový potenciál a přínos provozní ziskovosti vidí jako silnější argument, než další růst špatných úvěrů. V rámci dne Praha setrvala v mínusu, ač ztráty umazávala.

Středeční ráno bylo již plně v režii Komerční banky. Ta překvapila výsledky za 2Q na všech úrovních, tedy jak ziskem, tak výnosy nad odhady. Právě KB vytáhla celý trh ze ztráty a ten uzavřel v plusu jako jediný v regionu CEE a nad 1200 body. V závěru dne přišla negativní zpráva na Telefónicu O2 od Erste Bank, která jí snížila cíl a odhad dividendy pro následující roky.

Přes očekávaný další růst ve čtvrtek v úvodu dne KB korigovala, aktivita proti ní oživila na NWR a Tel O2. Po Erste se Goldman Sachs vyjádřila také ke KB. Zvýšila cíl na 4573 , avšak zároveň uvedla, že další růst je limitován silných růstem předchozích dvou dní. Výsledky ve čtrtek ohlásil adept na třetí bankovní titul SPADu ČSOB. Čistý zisk v pololetí vzrostl meziročně o pětinu na 7,14 miliardy korun. Celkově Praha prošla mírnou korekcí, KB se vrátila pod 4 tisíce korun, PX se držel u 1200 bodů. Na NWR přišel vyšší cíl od Credit Suisse, zároveň ale chodí smíšené informace o uzavření ocelárny Evrazu kvůli možné nedohodě s ArcelorMittal Ostrava na cenách vstupů. To by znamenalo pro NWR ztrátu určité části kontraktů na koksovatelné uhlí a hledání jejich jiného uplatnění.

Páteční otevření se odehrálo v mírném plusu. Na Erste přišly dvě zprávy z CEE – po maďarské dani její pobočce v zemi může „zatopit“ pohyb HUF/CHF činící problémy velké části fyzických osob se splácením cizoměnových úvěrů a hypoték. Před dalším zhoršováním v retailovém segmentu varoval také šéf rumunské BCR, patřící do skupiny Erste. Na Komerční bance se sešly další dvě „nákupky“, od UBS a KBC, z nichž jedna míří na a druhá nad 4500 korun. Komerční banka se tak dostala zpátky do sedla nad 4 tisíce korun, PX ale o fous 1200 bodů neuhájil.

Vítězem v rámci celého týdne jsou nepřekvapivě akcie Komerční banky se ziskem 8,25 % na rovnou čtyřtisícovku. Poněkud v tichosti po předchozím propadu 6,7 % přidala CETV a to přes negativní zprávy kolem Novy. 4 % přidal VIG, 3,6 % Orco, 3,3 % NWR. Na opačném konci spektra jsou akcie Erste Bank, PM ČR a AAA se ztrátou kolem 1,3-1,5 %. Nejvíce – 2,63 % - odepsal tento týden KIT digital, jehož akcie jsou jiným směrem, než jaký by indikoval poskytnutý výhled na výsledky za 2Q.

V příštím týdnu nás v úterý čekají výsledky energetické společnosti ČEZ.

Příjemný víkend a úvod příštího týdne.

Vítězové % Závěr SPAD Poražení  Závěr SPAD
KB 8,25 4000 KITD -2,63 185
CETV 6,67 432 Erste -1,63 754
VIG 4,02 947 PM ČR -1,37 8778
Orco 3,59 130 AAA -1,35 17,6
NWR 3,3 231,4      
Tel O2 2,51 445,9      
Unipetrol 1,89 216      
ČEZ 1,02 879      
ECM 0,67 180,2      
Pegas 438,1 0,25      


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data