Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje: Čínské největší banky zastaví poskytování nových úvěrů, jsou blízko ročních limitů

Zdroje: Čínské největší banky zastaví poskytování nových úvěrů, jsou blízko ročních limitů

23.11.2010 10:48
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Čínské největší banky se přiblížily ročnímu limitu regulátora pro poskytování úvěrů a půjček a chystají jejich zastavení, aby tyto striktně stanovené hranice nepřesáhly, uvedly pro agenturu Bloomberg čtyři na sobě nezávislé zdroje. „Industrial & Commercial Bank of China, Bank of China a Agricultural Bank of China budou nové úvěry poskytovat pouze v případech, kdy zároveň dochází ke splacení úvěru poskytnutého dříve,“ uvedly zdroje. Banky se také budou posouvat k preferenci dlouhodobých úvěrů místo krátkodobých půjček.

Čínský regulátor monitoruje bilance bank na denní bázi a pro rok 2010 stanovil limit na celkový objem poskytnutých úvěrů 7,5 bilionu jüanů (v přepočtu cca 1,1 bilionu USD). Pro čínskou vládu jde o nástroj boje s nadměrnou úvěrovou expanzí a inflací poté, co její míra zrychlila zejména kvůli rychlému růstu cen nemovitostí. Ke konci října podle dat centrální banky objem nově poskytnutých úvěrů dosáhl 6,9 bilionu jüanů, tedy cca 92 % ročního cíle. Podle odhadů Century Business Herald se mají listopadové objemy nových úvěrů přiblížit dalším 600 miliard jüanů a tedy dosažení ročního cíle. „Nelze očekávat od regulátora jakoukoli toleranci,“ uvedl čínský ekonom Lu Ting za Bank of America. „Hlavním cílem Pekingu je nyní ovládnout inflaci a srazit inflační očekávání. Je zřejmé, že omezení úvěrů je k tomu efektivní a klíčovou cestou,“ dodal. Kvóty stanovované ročně na nové úvěry putující do ekonomiky Čína opustila v listopadu roku 2008. Výsledkem byl jejich růst v roce 2009 na 1,4 bilionu dolarů, růst spekulativních transakcí na trhu nemovitostí a raketový růst cen nemovitostí.

„Čína se vrátí k tvrdší měnové politice v reakci na americké QE2, které hrozí přílivem dalších investic do ekonomiky a růstem cen,“ uvedl šéf ekonomického výzkumu centrální banky Zhang Jianhua v opětovné narážce na měnovou politiku USA. Vláda chystá omezení tvorby nových úvěrů po letošních 7,5 bilionech v příštím roce na 6,6 bilionu jüanů. Průměrný výnos z úvěrů čínského bankovního sektoru dosáhl ke konci září 6,09 % ve srovnání s krátkodobými půjčkami malým a středním podnikům s průměrným výnosem pro banky 3,86 %, uvedla v listopadu centrální banka. To je důvodem pro banky, proč se budou snažit při omezení další tvorby úvěrů posouvat k úvěrům s delší splatností. To může v ekonomice výrazně poškodit malé a střední podnikání (MSP). Podle dat centrální banky již v průběhu 3Q10 došlo k omezení těchto půjček na kapitálové potřeby MSP o 157,4 miliardy jüanů.

Čínská inflace v říjnu zrychlila tempo na 4,4 %, což je nejvyšší růst za poslední dva roky. V říjnu centrální banka poprvé od roku 2007 proto přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb, v listopadu pak jž opakovaně (v krátké době podruhé, letos již popáté na 18 %) požaduje navýšení povinných minimálních rezerv bank. to dle odhadů BoA/ML odčerpá ze systému zhruba 350 miliard jüanů. Podle prohlášení samotných bank ICBC, China Construction Bank, Bank of China a Agricultural Bank letos očekávají dosažení 3,2 bilionu jüanů nových úvěrů. Mluvčí se ale k míře dosažení limitů odmítli přímou cestou vyjádřit. Utahování měnové politiky se projevuje také na dluhopisovém trhu, kde se spread mezi 10letými vládními dluhopisy Číny a korporátním dluhem s ratingem AAA stejné splatnosti zužil o 34 bazických bodů při mírném růstu obou na 3,92 % versus 4,97 %.

(Zdroj: Bloomberg, AP, Century Business Herald)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data