Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Energetiky v CEE včetně ČEZ mají dostatek kapitálu pro náročné období, do kterého vstupují. Rating stabilní

Fitch: Energetiky v CEE včetně ČEZ mají dostatek kapitálu pro náročné období, do kterého vstupují. Rating stabilní

09.12.2010 11:47, aktualizováno: 9.12. 12:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Ratingová agentura Fitch Ratings pro rok 2011 potvrdila stabilní výhled na udržení ratingu čtyř evropských energetik, které hodnocením pokrývá: tuzemský ČEZ, polské PGE a Tauron a Slovenské elektrárne. Firmy podle Fitch vstupují do periody spojené se značnými kapitálovými investice, jejich pozice vůči programům investic a dluhu je ale podle Fitch silná.

„Stabilní výhled odráží názor Fitch, že ratingová hodnocení velkých energetik v regionu CEE jsou plně dostačující pro nadcházející období rozsáhlých kapitálových výdajů,“ uvedl ředitel Fitch pro oblast evropských energetik Arkadiusz Wicik. „Sektor má před sebou období, ve kterém bude muset nahradit řadu zastaralých kapacit, navýšit podíl nízkoemisních zdrojů a investovat do distribuční a přenosové soustavy. Toto období potvrá u jednotlivých energetik nejméně do roku 2015 až 2020,“ uvedla Fitch.

Tuzemské energetice ČEZ tedy Fitch potvrzuje ratingové hodnocení „A-„ s výhledem stabilním, ze sledovaných energetik nejvyšší hodnocení. Polské PGE pak ratingová agentura potvrdila „BBB+“, Tauron „BBB“ a slovenským Slovenské elektrárne rovněž „BBB“, vše s výhledem stabilním.

„Roční celkový capex uvedených čtyř energetik poroste mezi lety 2011 a 2012 průměrně o 75 procent na 6,3 miliardy eur proti 3,6 mld. eur let 2007 až 2009,“ uvádí Fitch. Podle odhadů ratingové agentury zhruba 60 % z těchto výdajů bude financováno vlastním cash flow.

Vůči poptávce po elektřině v regionu CEE Fitch poznamenává, že očekává po roce 2010 také v roce 2011 pozvolné oživování, podpořené obnovou růstu ekonomik v regionu na rozdíl od ekonomik západní Evropy.

Směrem k ČEZ agentura Fitch také zdůraznila rozhodnutí omezit plán kapitálových výdajů (capex) v letech 2010 až 2014 o kumulovaných 21 procent. „V případě slabšího cash flow lze očekávat omezování investic při jejich časové odložení také u dalších případů v sektoru energetik v regionu CEE,“ uvádí Fitch.

Fitch tak potvrdila záměr neměnit rating ČEZ uvedený v polovině listopadu. Fitch je třetí a poslední z „velké trojky“, která se vyjádřila k ratingu tuzemského ČEZu. V pátek 12. listopadu Standard & Poor's Ratings Services přistoupila ke snížení samostatného kreditního profilu (SACP) společnosti ČEZ na "bbb+" z "a-" s tím, že „ohlášené snižování výdajů na investice a akvizice nedokáže vykompenzovat negativní vliv nízkých cen elektřiny na zajištění úvěrů společnosti ČEZ“. S&P ale zároveň potvrdila hlavní rating ČEZu, který z SACP (mimo jiné) vychází, na úrovni "A-" se "stabilním" výhledem. Krátce po zveřejnění této zprávy vystoupila také ratingová agentura Moody’s, která rovněž potvrdila hlavní rating pro ČEZ beze změny na stupni "A2" a stabilní výhled na jeho udržení. Moody’s uvedla, že „ČEZ vyváží těžkosti schopností dostát klíčovým cílům oznámeným v rámci programu Nová vize“. Mezi výzvy, kterým bude muset ČEZ v budoucnu čelit Moody's počítá „stagnující ceny elektrické energie a další náklady na nedávno schválenou darovací daň na volně distribuované emisní povolenky pro CO2“.

Program ČEZ Nová vize navazuje na dřívější program úspor Efektivita, v jehož rámci hodlá ČEZ dosáhnout finanční stabilizace skupiny v období turbulentních změn na energetickém trhu. Součástí Nové vize je redukce investičního programu v souladu se současnými a budoucími možnostmi firmy a hlavně razantní optimalizace vnitřního fungování a nákladové struktury. ČEZ přistoupil k omezení kapitálových výdajů v letošním roce o čtvrtinu na 76 miliard korun ze 102 mld. , pro rok 2011 pak o 16 miliard korun (asi 20 %) na 63 miliard korun. V období do roku 2014 ČEZ celkově oznámil snížení celkového objemu investic o 21 % na 297 miliard korun. CAPEX ke konci 3Q za devět měsíců roku dosáhl 40,9 mld. . Dřívější vyjádření ČEZu hovořila o omezení plánu investic do roku 2015 na 333 mld. z původních 425 mld.

(Zdroj: Fitch, Standard & Poor’s, Moody’s, ČEZ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů