Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Veřejné tajemství: Britský guvernér bojoval o globální záchranu bank ještě před vypuknutím krize

Veřejné tajemství: Britský guvernér bojoval o globální záchranu bank ještě před vypuknutím krize

14.12.2010 14:13, aktualizováno: 14.12. 15:46

Aktualizováno

Šéf britské centrální banky Mervyn King usiloval v březnu 2008 o vytvoření mezinárodní skupiny s účastí USA, Švýcarska a Japonska s cílem zajistit dodatečný kapitál pro hlavní světové banky, vyplývá to z diplomatické komunikace „odtajněné“ serverem WikiLeaks, kterou otiskl britský deník Guardian. Britský guvernér tak již půl roku před vypuknutím globální finanční krize předjímal problémy světového bankovního sektoru. Jeho snahy však tehdy vyzněly naprázdno.

"Mohlo by jít o dočasnou skupinu a (King) navrhoval, že by centrální banky a ministři financí Spojených států amerických, Velké Británíe a Švýcarska mohli být pověřeni koordinací jednání s ostatními zeměmi, které disponují velkými zásobami kapitálu - včetně národních fondů – ohledně „recyklace“ dolarů pro rekapitalizaci bank,“ uvedl americký velvyslanec Robert Tuttle v uniknuvším tajném reportu ze setkání šéfa Bank of England a náměstka amerického ministerstva financí Roberta M. Kimmitta.

Více než šest měsíců před kolapsem americké investiční banky Lehman Brothers, který stáhl do problémů i britské banky, King varoval, že bude potřeba kapitálové injekce pro bankovní sektor. „Uvedl, že je těžké se podívat na čtveřici největších bank ve Velké Británii (Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC, a Lloyds TSB) a nepomyslet přitom na to, že budou potřebovat více kapitálu. Koordinovaná snaha centrálních bank a ministerstev financí by mohla být nutná pro vytvoření plánu na rekapitalizaci bankovního systému,“ napsal diplomat ve zprávě směrované do Washingtonu.

Před rokem Mezinárodní měnový fond odhadl, že kvůli ztrátám hodnoty toxických aktiv dosáhnou v celosvětovém měřítku odpisy 3,4 bilionu dolarů (o půl roku dříve čekal ještě 4,1 bilionu dolarů). Britská vláda se po vypuknutí globální bankovní krize musela sama postarat o bankovní sektor v zemi, poskytla finanční pomoc bankám Lloyds, Royal Bank of Scotland a HBOS.

Z diplomatické komunikace dále vyplývá, že Mervyn King při svých plánech na záchranu fungování globální finančního systému nespoléhal na mechanismy skupiny sedmi nejvilnějších světových ekonomik. „G7 je téměř nefunkční na ekonomické úrovni,“ uvedl britský guvernér s tím, že do skupiny (čítající USA, VB, Německo, Francii, Itálii, Japonsko a Kanadu) nejsou zapojeny klíčové světové ekonomiky. S tímto odůvodněním tehdy King usiloval o vytvoření nové mezinárodní skupiny, která by se se situací dokázala vypořádat, uvedl Tuttle ve zprávě pro své nadřízené.

King v rámci více než dva roky starých jednání již usiloval o to, aby bankám bylo umožněno zbavit se toxických aktiv zamořujících jejich rozvahu. "Je bezpodmínečně nutné nalézt cestu, která by bankám dala možnost odprodat nechtěné a nelikvidní cenné papíry, včetně cenných papírů krytých hypotečními aktivy, bez toho aby došlo k prodejům pod cenou,“ navrhoval šéf britské centrální banky při schůzce ze zástupcem Spojených států.

„Kingovy myšlenky nebyly nonšalantní nápady rozvíjené v rámci konverzace při slavnostním obědě. Bylo zřejmé, že hlavním cílem meetingu bylo nastínit jeho odlišný pohled na situaci náměstku amerického ministerstva Robertu Kimmittovi,“ shrnuje atmosféru setkání americký velvyslanec.

(Zdroj: CNBC, Guradian, WikiLeaks, MMF)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů