Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s varuje před dalším snížením ratingu Portugalska, srazila jej i dvěma regionům Španělska. Podle tamní vlády

Moody’s varuje před dalším snížením ratingu Portugalska, srazila jej i dvěma regionům Španělska. Podle tamní vlády "přehání"

21.12.2010 9:47, aktualizováno: 21.12. 13:30
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Další snížení ratingu Portugalska dnes avizovala ratingová agentura Moody’s směrem k Portugalsku. O stávající hodnocení dlouhodobých závazků na stupni „A1“ by země mohla přijít zejména kvůli dlouhodobě nestabilnímu výhledu výkonu ekonomiky v souvislosti vládních úsporných opatření a nejistotě získávat zdroje na finančním trhu za přijatelných nákladů. Obavy vyslovila také směrem k vývoji vládního dluhu kvůli potřebné finanční podpoře bankovního sektoru v zemi. „Tyto faktory podle nás zakládají důvod k revizi ratingu směrem dolů o jeden až dva stupně,“ uvedla Moody’s. „Zhoršování dluhové pozice země ve střednědobém horizontu a nejistota ohledně schopnosti portugalské ekonomiky vyrovnat se s nezbytnou fiskální konsolidací a také potřeba oddlužení soukromého sektoru podle nás nejsou déle konsistentní s ratingem A1,“ uvedla Moody’s, která zároveň zdůraznila, že zpochybněna není solventnost země.

Moody's dnes rovněž snížila rating některým regionálním vládám v Portugalsku i Španělsku. U portugalských regionů Cascais a Sintra došlo ke snížení ratingu na "A1" z "Aa2", u regionů Lisabon, Azores a Madeira na "A2" z "Aa3". U śpanělské Murcie došlo ke snížení ratingu na "Aa3" z "Aa2", u Castillie- La Mancha na "A1" z "Aa3". proti krokům Moody's se ohradila v rozhovoru pro rádio RTVE ministryně financí Elena Salgado. "Moody's přehání," uvedla. "Musí uznat odolnost našeho finančního systému, a také skutečnost, že banky prošly zátěžovými testy," dodala. Moody's jako důvod je snížení hodnocení španělských regionů uvedla vysoké zadlužení.

Podle Moody’s bude portugalská ekonomika pokračovat v slabém výkonu, tažena slabou domácí poptávkou a dále jí uškodí deflační tendence plynoucí z úsporných opatření vlády kvůli konsolidaci veřejných financí a oddlužování bankovního sektoru. Obtíže Portugalska financovat se za rozumných nákladů budou dle Moody’s přetrvávat po několik příštích let. „Přístup za trhy zůstává zachován, ale za cenu významně vyšších nákladů, které povedou k růstu nákladů na obsluhu dluhu,“ uvedla Moody’s. K této obavě dle agentury přispívá neschopnost vlády výrazněji snižovat rozpočtový deficit, jak se ukázalo v letošním roce. Moody’s zdůrazňuje také závislost bankovního sektoru na financování od ECB a vidí jako pravděpodobné, že vláda bude muset do bank uvolnit další finanční zdroje, aby jim pomohla zvýšit důvěryhodnost a obnovit jejich přístup k soukromým zdrojům kapitálu. To dle Moody’s povede k dalšímu tlaku na růst vládního dluhu.

Poslední krok Moody’s směrem k Portugalsku bylo snížení jeho ratingu 13. července ze stupně „Aa2“ na nynější „A1“. Revize byla zahájena 5. května. O pět stupňů na „Baa1“ snížila Moody’s v minulém týdnu hodnocení závazků Irska. Výhledu dalšího snížení ratingu Řecka od Moody’s čelí jeho „Ba1“ rating, stejně jako „BB+“ v případě ratingové agentury Standard&Poor’s. Také portugalský rating na stupni „A-„ od S&P je s výhledem negativním a možností jeho dalšího snížení. V polovině prosince zamířilo ratingové varování také do samotného centra institucí Evropské unie. Standard & Poor’s Services snížila výhled na udržení ratingového hodnocení Belgie na „negativní“ z dosavadního „stabilní“, samotné hodnocení dluhových závazků země zatím potvrdila na stupni „AA+“ u dlouhodobého a „A-1+“ z krátkodobého dluhu. „Jsme přesvědčeni, že trvající domácí politická nejistota představuje rizika pro udržení důvěryhodnosti vlády v současných obtížných podmínkách, kterým čelí vlády celé eurozóny,“ uvedla S&P . V Belgii se od červnových voleb sedmičlenné koalici doposud nepodařilo sestavit vládu kvůli neschopnosti dosáhnout politické shody v otázkách financování regionů, sociálního zabezpečení či zdravotnictví a regulace trhu práce. Na neodpovídající ratingové hodnocení řady evropských zemí, zejména PIIGS, Francie či Belgie, upozorňuje srovnání jejich stávajících ratingů s podmínkami, za kterých se země financují na dluhopisovém trhu (výnosy dluhopisů) a cenami CDS kontraktů na zajištění proti selhání při splácení jejich dluhu.

(Zdroj: Moody's, Bloomberg, mediafax)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data