Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hedge fondy se možná vyhnou přímé regulaci. Podle Fedu neohrozí finanční systém, říká zdroj

Hedge fondy se možná vyhnou přímé regulaci. Podle Fedu neohrozí finanční systém, říká zdroj

21.12.2010 14:23

Americká centrální banka se nedomnívá, že by jakýkoli hedge fond mohl sám o sobě ohrozit finanční systém, celý sektor hedge fondů se tak možná vyhne přímému dohledu regulační autority, uvedl zdroj obeznámený se situací. Nový regulační orgán vytvořený v rámci Dodd-Frankova zákona o finanční reformě, Rada pro dohled nad finanční stabilitou (FSOC), sestává z ministra financí a 14 regulátorů včetně zástupců Fedu a Komise pro cenné papíry (SEC). Rada má rozhodnout, které nebankovní instituce představují hrozbu pro stabilitu finančního systému (banky již svou schopnost ohrozit finanční trhy prokázaly), a ty které označí za „systémově důležité“, budou podléhat podrobného dohledu Fedu, přičemž budou mít zároveň přístup k jeho programu záchranného financování.

Potvrzení zprávy o „systémové nevýznamnosti“ hedge fondů by bylo velkou úlevou pro celý sektor, disponující zhruba 1,7 bilionu dolarů, který se doposud těšil větší míře volnosti, na rozdíl od například podílových fondů. Velmi nízký stupeň regulace hedge fondů, jejichž investice jsou spojeny s relativně vysokým rizikem, je zpravidla kompenzován nižší dostupností - jsou vhodné pro sofistikované investory s vysokým objemem prostředků, jako jsou například penzijní fondy. V poslední době ale hedge fondy začaly pronikat i do široké investorské veřejnosti a mnohými jsou označovány za spoluviníky globální finanční krize.

Postoj centrální banky, která podle zdroje nepovažuje žádný hedge fond za možnou hrozbu finančnímu systému, bude mít v rozhodnutí FSOC o „systémově významných“ institucích klíčovou roli. Vláda podle médií podléhá v poslední době silnému tlaku finančních firem, od pojišťoven po podílové fondy, které se ji snaží přesvědčit, že ani ony nemohou systém ohrozit a nepotřebují proto dodatečné regulační zásahy. Například podílové fondy jsou co do objemu spravovaných prostředků výrazně větším soustem. Pro srovnání – největší z nich, Pimco Total Return Fund, který řídí světoznámý investor Bill Gross, dohlíží na 250 miliard dolarů, zatímco Paulcon & Co, jeden z největších hedge fondů, pod vedením Johna Paulsona, spravuje zhruba 30 miliard dolarů.

Lobby hedge fondů, které argumentují, že sektor prošel od pádu Long-Term Capital Management v roce 1998 výraznými změnami v řízení rizik, tak možná padne na úrodnou půdu. „Výsledné změny mohou být jednou z příčin, proč hedge fondy nebyly ohniskem poslední globální finanční krize,“ uvedla lobbistická skupina Managed Funds Association v dopise ministru financí Timothy Geithnerovi, který radě regulátorů předsedá. I v případě, že orgán nepřizná hedge fondům nálepku „systémově významných“ finančních entit, nutnost určitého zprůhlednění by je neměla minout díky celkové reformě Wall Streetu a zvýšenému dohledu SEC. Komise již mimo jiné zakázala provádění prodejů nakrátko u titulů, které spadnou o více než 10 procent. „(Hedge fondy) využívaly neefektivit na trhu a získávaly informace, které ostatní neznali. To bude těžší, když se budou muset registrovat a jejich obchodní strategie budou zveřejňovány,“ uvedl Daniel Creowley, partner právnické společnosti K&L Gates. Některé z největších hedge fondů jsou již u komise registrovány a mají tak povinnost odkrýt detaily svých obchodních strategií a objem spravovaných peněz.

(Zdroj: ABC News, CNBC, The NY Observer)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data