Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět chce být klamán...

Svět chce být klamán...

21.03.2011 18:26

Inspiraci k dnešnímu sloupku mi poskytl článek „Nelineární doba“. Pokud bych směl interpretovat, tak jde o poukázání na to, že někdy přehnaně spoléháme na lineární posloupnost domnělých příčin a následků a zapomínáme, že tato jedna linka je často nemístným zjednodušením. Namísto ní je vhodnější si uvědomit, že daná situace je spíše „kulečníkem“: Koule A bouchne do koule B, ta do C, do které vzápětí bouchne A odražená od mantinelu, když jí B z cesty odstranila D, do které měla podle všech lineárních odhadů již dávno ťuknout. Někdy se tak hovoří o síťovém, namísto lineárním vnímání světa.

Sítě místo linek

V ekonomii a financích jakožto (pa)vědách o komplexních sociálních systémech jsme si samozřejmě tohoto problému dobře vědomi. Implicitně jsem o něm zde vlastně hovořil nedávno při představení teorie ekonomických kurvítek. Lineárně si například můžeme naprojektovat, že nějaká aktivistická hospodářská politika povede ke světlým spotřebním zítřkům. Vždy se ale objevuje nějaké kurvítko (tedy v podstatě síťová kauzalita), která tuto snahu hatí (teorie kurvítek je plně aplikovatelná i na bezpečnost jaderných elektráren).

Někdy se v ekonomii a financích na problém ignorování síťovosti snažíme poukázat tím, že do svých textů a proslovů sem tam dáme heslo „ceteris paribus“ – tedy „vše ostatní stejné“ (z nějakého důvodu se mi zdá, že dnes již je toto úvahové alibi vidět méně). S tímto předpokladem v zádech pak můžeme směle rozvíjet teorie o tom, co se stane, když... Pokud bychom měli být důslední, museli bychom „ceteris paribus“ opakovat za každou, byť triviální, úvahou. Někdy by to možná nebylo na škodu.

Co místo sítí?

Pokud se ale bavíme o tom, co je fundamentálním problémem našich úvah, rozdíl mezi lineárním a síťovým pohledem na věc je detailem. Pokud totiž chceme o něčem přemýšlet, musíme vždy z v podstatě nedělitelného celku něco vyseknout a předstírat, že zbytek nemá vliv. A pak jsme rozladěni tím, že naše závěry zpochybňuje to, co jsme nechali mimo.

Příkladem může být rozjímání nad příčinami poslední globální krize. Pokud jdeme k jádru věci, nikdy tyto příčiny nemůžeme „objevit“: Co je příčinou poslední globální krize? A jedeme: Bublina na trhu s hypotékami v USA. Co je její příčinou? Příliš rizikové chování finančních institucí, které jsou příliš velké na to, aby padly. Co je příčinou tohoto chování bank? Je to hamižnost managementu a zaměstnanců, kteří nejsou omezeni vlastníky bank. Co je jádrem oné hamižnosti? Výchova a společnost, která za pokrok a úspěch považuje množství krámů, které za život nashromáždíme. Proč převažuje tento názor ve společnosti? Protože jsme tento vzorec chování přebrali od svých předků. Proč ho měli oni? ... A budeme ve financích řešit Big bang, či podle vkusu vybraný jiný počátek světa?

Samozřejmě, že každý se v uvedené úvaze ve svém názoru někde odchýlí a tato linka se rozlije do sítě. Mělo by ale být patrné, že dělení a vysekávání něčeho je naprostou abstrakcí, ať už je lineární, či síťové. Tím nechci naznačovat, že bychom od něj měli vždy upustit. Je ale dobré, když jsme si vědomi toho, že abstrakcí není celek, ale naopak ono vysekávání z něj. A protože textu dává šmrnc latina, byť by říkala sebevětší banalitu, navrhuji, abychom při vysekávání namísto „ceteris paribus“ psali MVDED. Tedy „mundus velt decipi, ergo decipiatur“ - svět chce být klamán, tak jej tedy klamejme.

A mimochodem, co je ta realita?

Zbývá zmínit jeden detail – co je to ten celek, či realita, z které vytrháváme. Snad nikdo to nedovedl popsat elegantněji než Lao-c´. Dovolím si proto připomenout jeho Tao Te Ťing (z Chin-šun, 1954), respektive jeho následující část:

Hledím na ně a nevidím, a proto je nazývám neviditelné.
Naslouchám mu a neslyším, a proto je nazývám neslyšitelné.
Snažím se uchopit je, avšak nedosahuji ho, proto je nazývám nejnepatrnější.
Tyto tři (vlastnosti tao) jsou nevysvětlitelné, proto splývají v jedno.
Je nekonečné a nelze je pojmenovat.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Pointa
    26.03.2011 9:47

    je roztomilá, ale škoda, že k ní pan Soustružník čerpal inspiraci v české Wikipedii. Jsa zřejmě nelatiník, který se pouze chce trošku ošmrncovat, neregistroval chybu. Infinitiv je sice velle, ale třetí osoba singuláru je vult. Problémem řečených (pa)věd bude i to, že se řada věcí přejímá pro efekt a bez pokusu o zkoumání skutečného stavu. Viz např.: http://cs.wikiquote.org/wiki/Latinsk%C3%A9_v%C3%BDroky a celá řada jiných stránek - pěkná zasíťovanost! ;-)
    Kalka.
  • JS
    22.03.2011 11:45

    články o kurvítkách a svět chce být klamán jsou z entity článků p. JS ty, které snad beze zbytku pochopil. Všechny jeho články patří, soudím, mezi to nejlepší na Patrii. Popsat nějaké události vtipnou zkratkou nebo příměrem je oblíbeným sportem, který hodně lidí používá ale málo ovládá. P Soustružník je výjimkou a je škoda, že jsou některé jeho články jenom pro klienty Patrie plus. Klobouk dolů i před p. chamtilem.
    lime
  • Kalka, DAO a podpora unicode
    21.03.2011 22:33

    Dovolil jsem si teď pro sinology vložit alespoň část tohoto vzácného citátu přímo v čínských znacích, ale zjistil jsem, že se i nadále místo znaků objevují otazníky. Patria, stejně jako před několika lety, jede stále v "plain text" a unicode a podpora rich textu ji nic neříká. Nevadí. A to "z Chin-šun" myslím není název žádné kapitoly, ale tak se jmenuje autor knihy, z které čerpal pan Soustružník. tj.: Jan Chin-šun: Staročínský filosof Lao-c’ a jeho učení. Praha, SNPL, 1954.
    chamtil
    • Re: Kalka, DAO a podpora unicode
      22.03.2011 6:52

      díky za rozepsání autorství, byl jsem lenivý to napsat celé a vyřešil jsem to neohrabaně.
      JS
  •  
    21.03.2011 22:26

    ?????????????,?????????????????????????????????,????????,???????
    chamtil
    • xie xie!
      22.03.2011 10:18

      ....je dobře , že tu někdo hlídá pokud někdo využívá nebo použivá také někdy zneužívá Chinu jako nástroj argumentu a faktu.
      AMN
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data