Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Standard & Poor’s stanovila negativní výhled na udržení ratingu Spojených států, kritizuje neschopnost omezit schodek a dluh

Standard & Poor’s stanovila negativní výhled na udržení ratingu Spojených států, kritizuje neschopnost omezit schodek a dluh

18.04.2011 15:24, aktualizováno: 18.4. 18:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor‘s odebrala Spojeným státům stabilní výhled na udržení hodnocení dlouhodobých závazků země na stupni „AAA“. Nejvyšší hodnocení sice Spojeným státům ponechala, avšak zároveň výhled na jeho udržení do budoucna změnila na „negativní“. Opírá se především do neschopnosti zákonodárců a politické reprezentace USA ani dva roky po propuknutí finanční krize dojít k nezbytné dohodě, jak zlepšit stav veřejných financí země a zvrátit neudržitelný vývoj dluhu a rozpočtového schodku. Za další riziko S&P označila vládou poskytnuté garance za úvěry.

"U rozpočtového schodku USA ani u narůstající zadluženosti není zřejmá strategie, kterou chtějí Spojené státy tyto paramentry řešit. Úrovně schodku i dluhu jsou dle našeho názoru velmi vysoké vůči dalším zemím, které jsou hodnoceny na nejvyšším stupni. Proto jsme přistoupili k revizi výhledu hodnocení dlouhodobých závazků země na negativní," uvedla Standard & Poor's.

„Náš negativní výhled ratingu USA značí, že věříme, že existuje pravděpodobnost minimálně 1:3, že bychom mohli přistoupit k snížení našeho dlouhodobého ratingu USA do dvou let,“ uvedl v dnešní zprávě Nikola G. Swann, úvěrový analytik Standard & Poor's.

Základní scénář, s nímž ratingová agentura S&P pracuje, počítá do roku 2013 s růstem americké ekonomiky reálným tempem 3 % ročně. Deficit veřejných financí Spojených států se podle prognózy přitom bude postupně snižovat, ale ještě v roce 2013 má být mírně nad hladinou 6 % HDP, což údajně povede k navýšení amerického vládního dluhu na 84 % HDP. Optimistický scénář (reálný růst HDP +4 % ročně) potom ve stejném časovém horizontu počítá s poklesem schodku rozpočtu na 4,6 % HDP a s růstem dluhu na 80 % HDP, zatímco pesimistický scénář (mírná jednoleté recese s jednociferným poklesem ekonomiky v roce 2012) počítá s růstem schodku rozpočtu na 9,1 % a čistého dluhu na 90% HDP. „Dokonce i v našem optimistickém scénáře se domníváme, že fiskální profil USA bude méně robustní než jsou profily ostatních držitelů ratingu 'AAA',“ shrnula S&P.

Agentura S&P uvedla, že existuje vážné nebezpečí, že v roce 2013 Spojené státy nebudou schopny dojít k dohodě o rozpočtu, když připomíná, že i po dosažení nyní zcela nezbytné dohody mezi republikány a demokraty zůstávají názorové rozdíly mezi oběma částmi politického spektra značně odlišné. Poznamenává, že celkový rozpočtový schodek Spojených států mezi lety 2003 a 2008 fluktuoval v rozmezí 2 až 5 procent HDP a již na těchto úrovních byl významně vyšší, než u řady dalších zemí hodnocených "AAA". V roce 2009 pak schodek narostl na zhruba 11 procent HDP a tato situace nebyla žádným zásahem nasměrována k jeho opětovnému snížení.

První reálnou hrozbu pro dosud „nedotknutelný“ rating Spojených států na nejvyšším stupni „AAA“ nenechaly trhy bez odezvy. Futures na americké akciové trhy téměř okamžitě zdvojnásobily své ztráty a klesaly o více než procento. Úvod dnešního obchodování na Wall Street pak přinesl již i 2% ztráty pro tamní akciové indexy. Evropské akciové trhy také citelně prohloubily své propady, když německý DAX a britský FTSE 100 ztrácejí 1,8-2,0 procenta, a CAC 40 dokonce přes 2,4 procenta. Americký dolar skokově oslabil skoro o jeden cent z 1,426 USD/EUR před oznámením S&P na 1,434 USD, následně, alek koriguje zpět pod hladinu 1,4300 a v jednu chvíli i pod 1,42 USD/EUR. Výnos desetiletého amerického dluhopisu po zprávě vzrostl o 3 bazické body na 3,43 procenta. Zlato sehrává svou roli „bezpečného přístavu“ a roste o 0,4 procenta na 1 491,2 dolaru za troyskou unci.

Aktuální vývoj kurzu eurodolaru:


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.