Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odborná zpráva: Německé reaktory mají slabiny při povodni a pádu letadla, bezprostřední odchod od jádra ale následovat nemá

Odborná zpráva: Německé reaktory mají slabiny při povodni a pádu letadla, bezprostřední odchod od jádra ale následovat nemá

17.05.2011 13:55, aktualizováno: 17.5. 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Odbornou zprávu o bezpečnosti jaderných bloků v Německu představil na tiskové konferenci německý ministr životního prostředí Norbert Roettgen. Poslouží k finálnímu rozhodnutí německého parlamentu o budoucnosti jaderné energetiky v zemi.

Zpráva pracuje se třemi úrovněmi bezpečnosti a podle ministra by mohla být využita také jako východisko k evropským testům bezpečnosti jaderných bloků. Vyplynulo z ní, že německé jaderné bloky potřebují zvýšit zabezpečení pro událost povodní a také v otázce ochrany proti pádu letadla. Stupni tři, zahrnujícímu nebezpečí pádu „velkého“ letadla, nevyhověl žádný z německých jaderných bloků. Roettgen upozornil, že v případě povodní v Německu nehrozí nebezpečí srovnatelné s japonskou Fukušimou, které je v rozsahově shodné podobě prakticky vyloučeno. Ministr nicméně také uvedl, že ani jeden z reaktorů nesplnil ve všech ohledech třetí stupeň bezpečnosti a ani druhý stupeň bezpečnosti. Dále dodal, že sedm starších reaktorů, které jsou již nyní dočasně vyřazeny z provozu, vykazují horší parametry, než reaktory novější.

Podle Roettgena odborná zpráva neukazuje na potřebu okamžitého opuštění jaderné energetiky v zemi. „Zodpovědným rozhodnutím na základě této zprávy není okamžitý odchod od jaderné energetiky v zemi,“ uvedl ministr životního prostředí.

„Domníváme se, že trh již v cenách elektřiny zahrnul očekávání, že v rámci moratoria uzavřené jaderné bloky v Německu zůstanou již trvale zavřeny. Pokud se tak nestane, ceny elektřiny by měly ustoupit k nižším hodnotám, stejně jako akcie ČEZu. Ve prospěch akcií na druhou stranu mluví výsledky za 1Q11 nebo rozhodnutí o povolenkách CO2," uvádí analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Finální rozhodnutí o budoucnosti jaderné energetiky v zemi přísluší podle ministra životního prostředí německému parlamentu a tato zpráva bude jedním z podkladů pro toto rozhodnutí. O uzavření každého z jaderných bloků právně rozhodne příslušná spolková země, dodal ministr.

Německo co nejrychleji přestane využívat k výrobě elektřiny jaderné elektrárny, uvedla po jednání s premiéry německých spolkových zemí v polovině dubna německá kancléřka Angela Merkelová. Místo jádra se Německo podle ní zaměří na obnovitelné zdroje energií. Všechny jaderné elektrárny v zemi mají podle jejího vyjádření v dubnu být odstaveny nejpozději v roce 2022. "Jadernou energetiku chceme všichni co nejrychleji opustit a přejít na zásobování z obnovitelných zdrojů," řekla Merkelová. Vláda se podle ní zaměří na rozvoj domácí energetické sítě, sektor energie z obnovitelných zdrojů a na energetickou účinnost. Předseda vlády německé spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Erwin Sellering potvrdil, že rok 2022 je pro uzavření poslední jaderné elektrárny nejzazším termínem. "Větrná energetika bude hlavní pilířem obnovitelných zdrojů v Německu," řekl v dubnu ministr životního prostředí Norbert Röttgen, který dnes prezentoval závěry odborné zprávy.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • mekelová
    17.05.2011 15:11

    Mekelová řekla NE a akcie jdou nahoru , mekelová řekne MOŽNÁ a akcie jdou dolu. Aź mekelová řekne JO akcie padnou. Je to předčasné soudruzi z NSR a NDR . Ještě nevíme jakej názor na jádro vypotí francouzák sarkhozi a co na to bruselská smečka chytráků , kteří rozumí všemu. Je třeba víc těch překrásnejch foto panelů , ´větrníků a řepky olejky na polích a bude skvěle v unii evropské. Vrátil bych do bruselu špidlu , on by to tam s těma eurochytrákama vyřešil. Už aby evropa pochopila , že dávno není pupkem zeměkoule a vrátila se k normálnímu uvažování. S..u na to a jdu si namazat chleba pomazánkovým t u k e m. Z bruselu hlásili , že se to pomazánkové máslo nesmí máslem nazývat !!! Bůh s námi
    karel
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m