Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko má údajně hotovost na necelé dva měsíce, privatizace může vynést čtvrtinu HDP

Řecko má údajně hotovost na necelé dva měsíce, privatizace může vynést čtvrtinu HDP

23.05.2011 13:01, aktualizováno: 24.5. 9:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko má dostatek hotovosti jen do poloviny července, uvolnění další části z loni přislíbené pomoci je tak životně důležité, jinak země zbankrotuje, napsal s odvoláním na své zdroje řecký list Kathimerini.

V Řecku nyní působí společná mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Mise má rozhodnout, zda mezinárodní společenství uvolní dalších 12 miliard eur ze 110 miliard eur, které členské země eurozóny a MMF přislíbily loni v květnu. Řekové ale neplní dohodnuté podmínky pomoci a další peníze nedostanou, dokud vláda nepřijme další úsporná opatření a neprodá část státního majetku soukromým investorům.

Zástupci EU uvedli, že Řecko ukazuje „enormní snahu“ o snížení rozpočtového schodku, nicméně musí velmi rychle přijmout další opatření a to „v horizontu jednoho týdne nebo němu blízkém“.

Řecký premiér Jorgos Papandreu v pondělí navržená opatření projednal s vládním kabinetem, dnes se má sejít se zástupci opozice a ve středu Papandrea čeká další jednání s experty EU a MMF a poté by měl vystoupit v televizi s dlouho očekávaným projevem k národu.

Výnosy řeckých desetiletých dluhopisů dnes vzrostly o dalších 19 bazických bodů k 16,8 procenta, dvouleté nesou výnos 25,6 % (+12 bps). Řecké zajišťovací kontakty CDS vzrostly o dalších 0,3 % nad 1370 bazických bodů, irské, italské a španělské zdražily řádově o 0,1-0,15 % na 655 bps, 174 bps a 275 bps.

Řecká vláda bude diskutovat zejména cesty, kterými lze uspíšit plán privatizace státního majetku s celkovým očekávaným výnosem zhruba 50 miliard eur, což je ekvivalent 25 procent hrubého domácího produktu země.

Papandreu po večerním jednání nastínil plán úvodních kroků privatizace. Řecká vláda chce novými fiskálními opatřeními najít ještě do letošního rozpočtu šest miliard eur, privatizovat začně okamžitě, aby si zajistila další krizové úvěry. Opatření by měla snížit deficit rozpočtu na plánovanou úroveň 7,5 procenta HDP, uvedlo řecké ministerstvo financí po mnohahodinovém jednání vlády. Podrobnosti plánovaných fiskálních kroků vláda sdělí příští týden, uvedl vládní mluvčí Jorgos Pelatotis. Plán by měl být předložen parlamentu počátkem června.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu uvedl, že vláda se rozhodla "okamžitě přikročit" k prodeji státních podílů v několika velkých podnicích. Půjde zejména o telekomunikační společnost OTE, banky Hellenic Postbank a dva největší řecké přístavy v Soluni a Aténách, a poté například osoluňskou a aténskou vodárenskou společnost, elektrárenský podnik Public Power i společnost OPAP, největšího provozovatele sázek v Evropě.
 
Lucemburčan Juncker, který stojí v čele ministrů financí EU Ecofin, navrhuje ustavit nezávislou privatizační agenturu, která by s prodeji aktiv pomohla. Oproti důvěře v úspěšný průběh privatizace eurokomisař pro ekonomiku Oli Rehn vyslovil nedůvěru ve schopnost Řecka navrátit se v roce 2012 na finanční trhy."Snahu o ozdravění rozpočtu musí Řecko ještě výrazně vystupňovat," uvedl Rehn.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, AP, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m