Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Řecku chybí 80 mld. EUR do roku 2014. Potřebuje peníze, ne šachy s dluhem. Sražení ratingu hrozí také Spojeným státům

Fitch: Řecku chybí 80 mld. EUR do roku 2014. Potřebuje peníze, ne šachy s dluhem. Sražení ratingu hrozí také Spojeným státům

21.06.2011 10:21, aktualizováno: 21.6. 10:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko potřebuje nové peníze. Pokud bude eurozóna hledat jakékoli jiné řešení v podobě prodloužení splatnosti dluhu, výměny krátkých splatností za delší a podobně, budeme to považovat za selhání závazků a “odměníme" sražením ratingu. Takový vzkaz vyslala ratingová agentura Fitch Řecku v den, kdy tamní vláda premiéra Papandrea bude bojovat o vyslovení důvěry po páteční obměně kabinetu.

Nejednotná eurozóna hledá skrze ministry financí shodu na rozsahu druhého balíku pomoci Řecku a především podobě, která vedle úvěrů má zahrnout take spoluúčast privátních investor v podobě (dobrovolné?) směny krátké splatnosti dluhu za delší či výměny splatných dluhopisů za nové. Jasno má být do poloviny července a Fitch tlačí na EU vyjádřením, že cokoli jiného, než nové peníze pro Řecko, bude znamenat další snížení jeho ratingu. “Podstata problému je jasná, Řecko potřebuje nové peníze,” uvedl šéf pro oblast vládních ratingů ve Fitch Andrew Colquhoun. “Směna dluhu a prodloužení splatnosti mohou vést k chápání situace Řecka jako insolvence a bankrotu,” uvedl. Fitch odhaduje potřebu těchto zdrojů na 80 miliard eur do roku 2014.

Vyjádření Fitch přimělo euro k mírnému ústupu k americkému dolaru, ale při denním rozpětí 1,4304 až 1,4383 se znovu obchoduje na silnější straně pásma. Vzkaz Fitch totiž zazněl take vůči Spojeným státům: Pokud do 2. srpna nedojde k navýšení dluhové hranice země, rating dluhu Spojených států bude podroben přehodnocení s jeho pravděpodobným snížením.

“V případě, že by Spojené státy neprovedly splátku kupónu (na dluhopisech), která připadá na 15. srpna, Fitch rating posune do stavu omezeného defaultu,” varuje Colquhoun, avšak dodává, že očekává včasné navýšení dluhového limitu. Podobná vyjádření jako Fitch již dříve poskytly S&P a Moody’s, avšak Fitch je první, kdo veřejně říká, že americké dluhové nástroje by v krátké době mohly být postiženy snížením úvěrového hodnocení.

Řecká vláda dnes čelí v parlamentu vyslovení (ne)důvěry. Od EU dostala v otázce finanční pomoci ultimátum, podle kterého musí do 3. července přijmout nová usporná opatření, aby obdrželo další splátku loni dojednané finanční pomoci v celkovém objemu 110 mld. EUR. Tanec na kluzkém ledě ale kritizuje MMF a varuje před neposkytnutím své části pomoci, 3,3 mld. EUR (celkem 12 mld. EUR) u nadcházející splátky. Souběžně EU pracuje na přípravě nového balíku pomoci s číslem 2. Spekulace o jeho rozsahu se nejčastěji točí kolem čísla 120 miliard EUR.

Před měsícem Fitch srazila rating Řecka o tři stupně na “B+” a varovala před dalším snížením do junk pásma. Standard & Poor's stanovila rating “CCC” z dřívějšího “B” 13. června s tím, že jakýkoli náznak restrukturalizace dluhu bude chápán jako bankrot. Moody's drží na Řecko rating “Caa1” a vidí 50% šanci bankrotu země během pěti let.

(Zdroj: AP, Bloomberg, AFP, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m