Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summit EU jmenoval novým šéfem ECB Itala Draghiho, změna v listopadu

Summit EU jmenoval novým šéfem ECB Itala Draghiho, změna v listopadu

24.06.2011 13:19, aktualizováno: 24.6. 15:40
Autor: ČTK

Aktualizováno

Summit Evropské unie dnes v Bruselu jmenoval novým šéfem Evropské centrální banky Itala Maria Draghiho. Na začátku listopadu nahradí Francouze Jeana-Clauda Tricheta. Na sociální síti Twitter to oznámil unijní prezident Herman Van Rompuy.

Současný šéf italské národní banky Banca d'Italia byl v posledních měsících favoritem na zisk jednoho z nejdůležitějších postů v eurozóně. V uplynulých letech byl ale za Trichetova nástupce považován šéf německé Bundesbank Axel Weber. Ten ovšem po několika kontroverzních výrocích rezignoval a na veřejnosti se již od té doby příliš neobjevuje.


Aby mohl být Draghi šéfem ECB, místo v pětičlenném řídícím výboru banky bude muset opustit další Ital Lorenzo Bini Smaghi. Na jeho místo nastoupí francouzský kandidát, jehož jméno zatím není známé. Bini Smaghi by mohl Draghiho vystřídat v čele italské národní banky.

Dnešní vydání francouzského deníku Les Echos spekuluje, že by Draghi nemusel v čele ECB vydržet příliš dlouho. Údajně má vedlejší úmysly stát se budoucím italským premiérem, kterým nyní je kontroverzní Silvio Berlusconi. Draghiho k podobným úvahám podle Les Echos vede špatný hospodářský i politický stav Itálie, sám je přitom považován za velmi důvěryhodného.



Kdo je Mario Draghi (63):

Draghi se narodil 3. září 1947 v Římě. Jeho otec pracoval v centrální bance, kde se podílel na zavádění poválečné měny. Draghi vystudoval prestižní Římskou univerzitu La Sapienza, kterou v roce 1970 ukončil závěrečnou prací na téma Ekonomická integrace a změny směnných kurzů. Doktorát získal na Massachusettském technologickém institutu (MIT) v USA. 
V letech 1981 až 1991 vyučoval jako profesor ekonomie na Florentské univerzitě. Poté působil deset let jako ředitel na ministerstvu financí. V této funkci, v níž přežil pět ministrů, se mu podařilo zkrotit téměř bankrotové zadlužení země natolik, že se Itálie mohla v roce 1999 stát zakládajícím členem eurozóny. Dosáhl toho rozsáhlou privatizací, devalvací měny a snížením státních výdajů. 
Zkušenosti z řídících funkcí v mezinárodních finančních institucí Draghi sbíral v letech 1984 až 1990, kdy byl výkonným ředitelem Světové banky. 
V roce 2001 odešel ze státních služeb spolu s nástupem pravicové vlády Silvia Berlusconiho. V letech 2002 až 2005 byl místopředsedou správní rady a výkonným ředitelem banky Goldman Sachs International. Loni se v tisku objevily zprávy, že i tato banka pomáhala Řecku složitými finančními instrumenty při maskování jeho skutečného dluhu, aby se dostalo do eurozóny a posléze se v ní vyhýbalo sankcím. 
Guvernérem italské centrální banky je od ledna 2006. Téhož roku se stal předsedou Fóra finanční stability - dnes Rada pro finanční stabilitu (FSB), která sdružuje instituce (vesměs centrální banky a ministerstva financí) více než dvacítky zemí a mezinárodní organizace (včetně ECB či Světové banky). Cílem FSB je posílit kontrolu a transparentnost finančních trhů. 
Draghi je zastáncem keynesiánského modelu, ale pro budoucnost evropského sociálního státu pokládá reformy za nutné a prosazuje liberalizaci, volný trh a fiskální disciplínu. 
Draghi je ženatý a má dvě děti. 
Draghi v listopadu nahradí ve funkci Francouze Jeana-Clauda Tricheta (v úřadu od listopadu 2003) a stane se tak prvním Italem v čele ECB. Jako první zastával tento úřad Nizozemec Wim Duisenberg (1998-2003).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.