Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Grafické metody technické analýzy - 2. díl

Grafické metody technické analýzy - 2. díl

15.07.2011 10:48
Autor: Patria Forex

předchozím díle našeho seriálu o grafických metodách technické analýzy jsme se věnovali trendovým liniím, supportům a rezistencím. V dnešním druhém dílu si podrobněji představíme grafické formace technické analýzy. Pozornost budeme věnovat formacím „hlava a ramena“, „trojúhelník“, „dvojité dno“ a „dvojitý vrchol“.

Grafické formace

Analýza grafických formací je založena na předpokladu, že existují určité, pravidelně se opakující formace vytvořené grafem kurzu, které byly identifikovány a standardizovány na základě historických pozorování. Vytvoření každé z těchto formací na grafu představuje určitou prognózu budoucího vývoje kurzu. Přívrženci technické analýzy a grafických formací se snaží tyto opakující se formace na grafech identifikovat a profitovat z jejich výskytu. Cílem použití grafických formací je identifikace druhu nastoupeného trendu, popř. jeho změny.

Velmi závažným problémem při využití grafických formací pro obchodování je samotné identifikování grafické formace. Standardizované formace jsou ideálem, kterému se formace reálně vytvořené kurzem téměř vždy pouze přibližují. Identifikace formace je navíc intuitivní, rozdílní lidé mohou stejnou situaci vyhodnotit odlišně. Největším problémem grafických formací jsou ale "zbožná přání" investorů, kteří sami sebe přesvědčují, že vidí ty formace, které chtějí vidět, podle toho zdali chtějí nakupovat či prodávat.

U analyzování grafických formací hraje nesmírně důležitou roli instinkt investora a jeho cit pro trh, který si je možné vybudovat pouze dlouhodobým a svědomitým studiem trhů.

Hlava a ramena

Formace hlava a ramena je jednou z nejčastějších, ale také nejspolehlivějších formací. Formace je tvořena cenovým vrcholem („hlavou“), obklopeného dvěma nižšími vrcholy („rameny“). V ideálním případě velký nárůst objemu obchodů provází rostoucí stranu levého ramene a rostoucí stranu hlavy. Rostoucí část pravého ramene je také provázena nárůstem objemu obchodů, avšak tento nárůst je nižší než v předchozích dvou případech. Po nastoupení této formace zpravidla dochází k poklesu kurzu, jak je dobře patrné z následujícího obrázku s denním grafem EURGBP.

hlava_ramena_01

Formace hlava a ramena se vyskytuje také v obrácené formě, při které je vývoj cen opačný. Velký nárůst objemu obchodů provází rostoucí stranu levého ramene a rostoucí stranu hlavy. K největšímu nárůstu objemu obchodů dochází při zakončení pravého ramene. Pokud zakončení pravého ramene není doprovázeno značným nárůstem objemu obchodů, jedná se velmi často o falešný signál. Jak je zřejmé z dalšího obrázku s denním grafem GBPUSD, tak po nastoupení této formace zpravidla dochází k růstu kurzu.

hlava_ramena_02

Trojúhelník

Trojúhelníková formace se objevuje, pokud vývoj kurzu osciluje mezi dvěma různoběžnými trendovými liniemi – pomyslnými rameny trojúhelníku. Proražení horní trendové linie je chápáno jako signál k nákupu a proražení dolní trendové linie znamená signál k prodeji. V optimálním případě je proražení hranice trojúhelníku doprovázeno zvýšeným objemem obchodů.

trojuhelnik

Obrázek výše s hodinovým grafem EURGBP zobrazuje proražení trojúhelníkové formace směrem dolů, po kterém následoval prudký propad kurzu.

Dvojitý vrchol a Dvojité dno

Jedná se o formace, které se příliš často nevyskytují, zato ale přinášejí velmi dobré obchodní příležitosti. Vytvoření dvojitého vrcholu je signálem pro vstup do krátké pozice a vytvoření dvojitého dna je signálem pro vstup do dlouhé pozice.

Po dvojitém vrcholu znázorněném na hodinovém grafu NZDUSD na následujícím obrázku následoval razantní pokles kurzu.

vrchol

Po dvojitém dnu zvýrazněném na dalším obrázku s hodinovým grafem NZDUSD následovala změna sentimentu investorů a růst kurzu.

dno

Závěr

Využívání grafických metod technické analýzy může všem sofistikovaným investorům pomoci k dosažení lepších výsledků a jejich znalost by měla patřit do arzenálu každého seriózního investora.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university