Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gang šesti předložil plán vedoucí ke shodě na navýšení dluhového limitu USA. Obama jej podpořil

Gang šesti předložil plán vedoucí ke shodě na navýšení dluhového limitu USA. Obama jej podpořil

20.07.2011 14:21
Autor: Redakce, Patria.cz

V americkém Senátu se rodí řešení, které by mohlo ukončit současný pat ohledně zvýšení stropu pro státní dluh země nad již vyčerpaných 14,3 bilionu dolarů. Politikům na dohodu zbývají jen zhruba dva týdny. Bez ní USA nebudou schopny splácet všechny své závazky. Republikáni a demokraté se nicméně zatím neshodli, jak velkými škrty zvýšení stropu doprovodí.

Skupina senátorů z obou stran nyní ale získává podporu pro návrh, který by během deseti let přinesl úspory 3,7 bilionu dolarů. Plán zahrnuje kroky ke zpomalení růstu odvodů na sociální zabezpečení, snižuje v rozsahu nejméně 500 miliard dolarů prostředky pro program Medicare, také pro Medicaid a další zdravotní programy a u řady dalších programů vlády navrhuje úspory v řádu miliard dolarů. Plán také reviduje daňové úlevy pro vysokopříjmové skupiny.

Plán tří demokratických a tří republikánských senátorů, jimž se přezdívá "gang šesti", podpořil prezident Barack Obama. Podle něj jde o dobrou zprávu. Návrh je prý v souladu s tím, co prosazuje šéf Bílého domu, tedy kombinaci bolestivých úspor a částečného zvýšení daní. Jakýkoliv nárůst daní ale zatím odmítá většina republikánů, a tak není jasné, zda nový návrh skutečně představuje kýžený průlom v jednáních. Zejména ve Sněmovně reprezentantů, kterou republikáni ovládají, je hodně zákonodárců z této strany podporujících či zastupujících konzervativní hnutí Tea Party, kteří vyšší daně odmítají z principu.

Sněmovna mezitím hlasovala o republikánském návrhu na řešení dluhové krize. Přinesl by úspory 2,4 bilionu dolarů během deseti let a přísně omezil budoucí vládní výdaje. Zvýšení stropu pro zadlužení by pak podmínil přijetím ústavního dodatku o vyrovnaném rozpočtu. V Senátu ovládaném demokraty ale takové opatření neprojde, republikánská iniciativa tak má hlavně symbolický rozměr. I kdyby i v Senátu našla podporu, Obama oznámil, že jej nepodepíše, ve Sněmovně nicméně hodlá s republikány pokračovat v hledání řešení, vyzval ale zároveň také senátory, aby začali "upřímně" jednat o návrhu "gangu šesti". Zdůraznil, že již ale nezbývá moc času.

V záloze tak podle něj stále zůstává nouzový plán, který je dítětem předáka demokratické senátní většiny Harryho Reida a šéfa senátní republikánské menšiny Mitche McConnella. Obama by podle něj o navýšení rozhodl sám, a republikáni by tak nemuseli vysvětlovat svým voličům, proč dál zadlužují zemi. Prezident by zároveň musel zajistit v rozpočtu úspory 1,5 bilionu dolarů během deseti let.

Americká administrativa opakovaně varovala, že neúspěch jednání o nárůstu stropu pro zadlužení země by měl katastrofální následky jak pro americkou, tak světovou ekonomiku. Mimo jiné by prý vzrostly úrokové sazby, což by zasáhlo všechny Američany. Všechny tři hlavní ratingové agentury již varovaly, že pokud USA rychle nenaleznou věrohodné řešení, mohly by zemi snížit její špičkové hodnocení schopnosti splácet závazky. Americké dluhopisy přitom stále ještě investoři považují za prakticky bezrizikové.

Kongres stanovuje americké vládě strop pro zadlužení od roku 1917, aby získal kontrolu na výdaji vlády. Hranice pro dluh tehdy činila 11,5 miliardy dolarů. Do té doby američtí zákonodárci schvalovali každé nové dluhopisy, jež americká vláda vydala. Jen od roku 1962 se strop zvýšil čtyřiasedmdesátkrát, z toho desetkrát od roku 2001. Tak velkým politikem jako letos, se nicméně navýšení stropu pro zadlužení stalo poprvé v amerických dějinách.

(Zdroj: AP, CNBC, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů