Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská Dagong „ponižuje“ rating USA, emise nových dluhů ke splacení starých prý problém neřeší. Ukázala i na Polsko

Čínská Dagong „ponižuje“ rating USA, emise nových dluhů ke splacení starých prý problém neřeší. Ukázala i na Polsko

03.08.2011 12:57, aktualizováno: 3.8. 14:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Zatímco dvě ze tří hlavních ratingových agentur světa americký rating „AAA“ podržely a čeká se na „přímočařejší“ Standard & Poor’s, čínská ratingová agentura Dagong s verdiktem nezaváhala. Dohoda špiček USA podle ní sice odvrátila technický bankrot, ale možnost vydávat nový dluh na placení staršího podle ní jednoduše problém neřeší. „USA potřebují snížit schodek o čtyři biliony dolarů během pěti let k pouhé stabilizaci dluhu,“ vzkázala a snížila rating na „A/A-„ s výhledem negativním.


Vážnosti ve vnímání světem se čínské Dagong stále příliš nedostává. Stojí přesto zato naslouchat jejím argumentům? Zde jsou:

1. Hádky mezi americkými republikány a demokraty o navýšení dluhového limitu a „co za to“ sledovaly čistě stranické zájmy a politický systém země přispěl k negativnímu vývoji ve světě. Incident zanechá trvalý dopad na důvěře investorů vůči dluhopisům a poukázkám Spojených států, stabilita příjmů z emise dluhů země zůstane narušena.

2. Odvrácení technického bankrotu neznamená ani zlepšení solventnosti země, ani reálné řešení otázky dluhu. Faktory ovlivňující americkou obsluhu dluhu nedostávají do budoucna impuls k příznivé změně, neřeší nerovnováhu mezi tvorbou bohatství a spotřebou. Ve výsledku se solventnost země bude dále zhoršovat, proti dále rostoucímu zadlužení země bude přibližovat dluhovou krizi Spojených států.

3. Dojednané tempo omezování deficitu rozpočtu USA je podstatně nižší proti tempu růstu dluhu, rozpočtové příjmy zaostávají za rozpočtovými výdaji a tlačí tak úroveň zadlužení výše. Propočty Dagong docházejí k závěru, že pro udržení současné úrovně zadlužení Spojené státy potřebují během pěti let omezit deficit o 4 biliony dolarů. Dohoda Kongresu tuto reálnou potřebu nedosahuje, jejím směrem nejde ani ochota vlády. Celkové zadlužení proto nadále pozvolna poroste a v roce 2012 dluh přesáhne hodnotu HDP. Tyto faktory hovoří proti dosavadnímu ratingu.

4. Chybějící řešení dluhů a růstu ekonomiky znamená, že přijde ke slovu QE3, což hrozí uvržením světové ekonomiky do další krize. Jako součást vývoje bude významně oslaben nynější status amerického dolaru.

„Radikální zhoršování ekonomické i fiskální pozice USA, které oslabují schopnost obsluhovat dluh, jsou důvodem k negativnímu výhledu na budoucí udržení ratingu,“ uzavírá Dagong.

Nejistota na trhu s americkými vládními dluhopisy může podkopat mezinárodní měnový systém a narušit růst světové ekonomiky, varoval dnes také guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan. Současně vyzval Washington k zodpovědnému řešení dluhových problémů Spojených států. "Velké výkyvy a nejistota na trhu s vládními dluhopisy USA ovlivní stabilitu mezinárodního měnového a finančního systému, čímž poškodí oživení světové ekonomiky," řekl Čou. 

Dagong o sobě poprvé nechala slyšet v polovině roku 2010, kdy USA a také Velkou Británii, Francii a Německo svlékla z ratingu „AAA“. Zároveň uvedla, že proti trojici hlavních ratingových agentur bude klást větší důraz na roli světového hráče a pozici mezinárodních rezerv. V listopadu 2010 kvůli QE2 snížila opětovně rating USA na „A+“ z „AA“ s negativním výhledem. Dnešní reakce je první oficiální na rozvoj dluhové krize a rovněž na riziko (z pohledu dalších světových ekonomik) uvedení QE3.

Oko Dagong se v srpnu poprvé upřelo také na region střední a východní Evropy. Potvrdila rating Polska na stupni „A/A-„, avšak udělila negativní výhled. Všímá si zhoršujícího se vývoje přímých zahraničních investic, rozsahu spoléhání na krátkodobý kapitál a silný nárůst vnějšího zadlužení.

„Po leteckém neštěstí (u Smolenska) politická scéna udržela stabilitu a ta bude zřejmě potvrzena také v říjnových volbách. Tlak na sociální reformu a privatizaci přispěje pozitivně k vývoji fiskální situace země,“ uvedla Dagong. Na druhou stranu se obává rostoucího spoléhání finančního systému země na vnější financování a úrovně NPL (8,8 % roku 2010 proti 4,5 % roku 2008). Všímá si také růstu vnějšího dluhu na 43,1 % roku 2010 z 33,6 % roku 2008, od příslibu snižování rozpočtového schodku ale čeká udržení poměru dluhu k HDP pod 55 %.

(Zdroj: Dagong Global Credit Rating Co.)


Váš názor
  •  
    03.08.2011 13:02

    "Vážnosti ve vnímání světem se čínské Dagong stále příliš nedostává" ??? No ono jak se to vezme. Já myslím, že tzv. svět to vnímá podobně jako ti Číňani, ale srazit "tři áčka" amíkům chce pořádné koule a ty tzv. hlavním agenturám chybí a myslím, že všichni tuší proč.
    Peté13
    • ????????????
      03.08.2011 13:59

      Oni je srazili i Polákům... http://www.dagongcredit.com/dagongweb/english/pr/show.php?id=109&table=web_e_zxzx
      Kalka.
      • Re: ????????????
        03.08.2011 14:00

        Otčina stále ještě nepodporuje čín. znaky...
        Kalka.
    • Zvyk
      03.08.2011 13:50

      Přesně tak. Aneb jak se říká v Chaunově velmi pozdním odpoledni: „Zvyk. Ovšemže je všechno jenom zvyk! My jsme si na všechno vlastně a prostě jenom zvykli...“ Je smutné, že tak málo lidí dokáže mít úctu k pravdě. Všem jde už jenom a pouze o výnosy a osobní profit. Čest zůstala kdesi daleko v předsíní, pokud tedy ještě víme, co to slovo znamená… Nicméně chci poděkovat Patrii.cz za zprávy. Chci věřit, že je zde přátelský tým, kterému ještě jde o poctivé informace, které opravdu slouží. Díky.
      Michal Rusek, Evropský rozhled
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.