Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden v Praze: Odolávat nelze navždy, dvouleté minimum. PX -7 %, CETV -20 %, NWR -18 %, Erste -13 %...

Týden v Praze: Odolávat nelze navždy, dvouleté minimum. PX -7 %, CETV -20 %, NWR -18 %, Erste -13 %...

05.08.2011 18:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Už toho bylo moc. Dluhové debaty v USA, umocněné skutečně slabým výkonem ekonomiky ve 2Q a zpětně 1Q, další tlak na Itálii a Španělsko, rozhodnutí ECB o obnově programu odkupu dluhopisů, váhavá slova o vývoji evropské (nejnověji pokles německého průmyslu) a přísnější výhled pro tuzemskou ekonomiku, slabé výdaje amerických spotřebitelů, které po špatném HDP přiměly Wall Street k výprodejům, v neposlední řadě také špatná část tuzemské výsledkové sezóny v tomto týdnu přiměla pražskou burzu k pořádnému „rupnutí“ návazně na vývoj v USA a západní Evropě.

Index pražské burzy PX v týdnu ztratil celých 7 procent na hladinu 1092,4 bodu a zastavil se na svých takřka na chlup dvouletých minimech. Dnešní závěr je nejníže od 4. srpna 2009! Mohlo být hůře, dnešní dno padlo o 20 bodů níže. Útěk do defesivních titulů na prodejně (či hystericky) laděném trhu se naplnil doslova. Jediným ziskovým titulem týdne je tabákový PM ČR s růstem o 3,7 procenta na 10400 korun. Větší horko je na sestupu. Že vítr přišel zejména z Wall Street, neomylně připomíná 20% pokles akcií mediální CETV a 17,7% pokles technologického KITD. Spolu s nimi výrazně sestupuje těžební NWR. K mání bylo i za 175 korun, týden končí se ztrátou bezmála 18 procent na 185 Kč/akcie.


Výprodeje na pražské burze tohoto týdne:

Poklesy % změna závěr Kč Růst % změna závěr Kč
CETV -19,94 253,0 PM ČR 3,70 10400,0
NWR -17,92 185,0    
KITD -17,68 163,0    
AAA -14,24 20,9    
Erste -13,33 696,0    
Fortuna -11,05 101,4    
Orco -11,00 170,0    
VIG -8,39 808,0    
KB -5,29 3560,0    
Pegas -3,76 447,5    
ČEZ -3,48 839,7    
Telefonica -1,64 421,0    
Unipetrol -1,16 170,0      

Z dalších silných titulů se ztrátou více než 13 procent odchází na víkendovou rehabilitaci Erste Bank. S opětovnými poklesy o více jak 5 % a odepisováním více než stokoruny v jednom dni nemohlo být jinak. Se dnem vymezeným dokonce 655 korunami banka končí týden na dosah 700 korun. Výrazně lépe přes středeční slabé výsledky končí Komerční banka, -5,3 % a 3560 . S 11% odpisem opouštění pomyslný parket akcie tentokrát nešťastné Fortuny a developera Orco. Unipetrol dokázal v pátek odmazat ztráty vyvolané slabými výsledky za 2Q a v týdnu tratí jen přes procento.

Vývoj index PX od počátku roku 2011:
PX 2011

Projděme si týden postupně. Pražská burza do něj vstoupila netuše co přijde dále přerušením předchozí šestidenní série propadů. V čele pondělního růstu v úvodu seance stála CETV a NWR, dařilo se také bankám. Šéf Erste Treichl po předchozích výsledcích za 2Q11 odhadl, že ČR jednou ze zemí, kde se bude ekonomika zlepšovat nejrychleji v rámci Evropy. Zaloboval za zvýšení sazeb ČNB, které by logicky pomohlo ziskovosti Erste a uvedl, že nástupu nízkonákladových bank chce Erste čelit expanzí na mobilní zařízení. Později v rámci týdne ale sama Česká spořitelna, nejsilnější značka skupiny, uvedla, že chystá novou banku pro ty, kterým image ČS nevyhovuje. Snahu o 100% ovládnutí dceřinné BCR banka začala s Rumunsku. TV Nova představila podzimní vysílací schéma, sází více na vlastní, z části odloženou, tvorbu. Nova Cinema pak naopak na Holywood. Celé pondělí PX uzavřel o 0,3 % výše v čele s bankami, z nichž Erste uhájila (ještě) 800 .

Úterý již znamenalo obrat. Po jednodenním nádechu trh od úvodu ztrácel pod tlakem bank a NWR. Orco oznámilo převod části pozemků lokality Bubny do společného podniku s Unibail Rodamco. První obchodní centrum má vzniknout v roce 2017. Na vliv na akcie je to příliš vzdálený horizont. Z podnikové sféry vyslala signál tuzemská Škoda Auto, která zvýšila v pololetí tržby o čtvrtinu a do roku 2018 chce dosáhnout ročního prodeje 1,5 milionů vozů. Po pondělním vlažném růstu PX v úterý odevzdal celé procento. V jeho čele od rána banky a NWR. NWR oznámila, že rozhodla o vydání 5,5 milionu akcií, které budou postupně využity pro opční program zaměstnanců. Jsou běžnými akciemi typu A s nominální hodnotou 0,4 EUR, žádný časový rámec pro jejich využití zatím stanoven není.

Středa přinesla korporátní data, před trhem Komerční banka zveřejnila čísla za druhé čtvrtletí roku. Na jedné straně výrazně klesly náklady rizik, negativní impuls ale vyvolalo zaúčtování rezerv vůči drženým řeckých dluhopisům v rozsahu 1,663 mld. , které srazilo čistý zisk KB do 38% zaostání za konsensem. Reakce trhu na neuspokojivé číslo byla nasnadě…Ve spojení s vnějšími událostmi, zejména vývojem v západní Evropě a předchozím pádem Wall Street, přišly první skutečně prudké výprodeje, na které reagovaly duální emise CETV a KITD a pod tlakem domácího trhu ve Vídni nakonec Erste Bank prudčeji, než Komerční banka na výsledky. V online rozhovoru na Patria.cz odpovídal čtenářům šéf pražské burzy Petr Koblic. Vyslovil očekávání příchodu řádově tří IPO velikosti Fortuny, z nichž kdyby se jedno uskutečnilo příští rok, považoval by to za úspěch. Posílení likvidity si slibuje od přechodu na nový obchodní systém Xetra, který časově odhadl na 12 až 18 měsíců. Pod tlakem globálního vývoje Praha ve středu rozšířila úterní ztráty o 1,75 procenta, nejvíce z regionu CEE. Západní Evropa klesala osmým dnem v řadě. V celodenní již krvavé bilanci KITD -8 %, CETV -7 %, Erste -5 %.

Čtvrteční pokus o růst v úvodu seance netrval dlouho a Praha se vydala opět níže. Do červených čísel ji tlačily akcie NWR, které nenalézaly dno a za tři dny do čtvrtka odepisovaly osm procent hodnoty. Citi vydala analýzu Erste po výsledcích za 2Q. Uvedla, že slabý růst úvěrů a výhled na jejich další vývoj, spolu s obtížnou udržitelností marží do budoucna ukrojily z jí očekávaného růstového potenciálu titulu. Výprodeje, které mezitím titul zastihly na pražské burze, ale v tu chvíli na cílovou cenu 35 EUR, v přepočtu zhruba 850 korun za akcii, poskytovaly stokorunu možného růstu. A brzy mělo být prostoru ještě více… Vrchní soud v Praze ve čtvrtek odmítl odvolání ECM proti omezení nakládat se svým majetkem. Fitch snížila rating nezajištěného dluhu ČEZ a dalších 7 evropských energetik, šlo ale spíše o technikálii pod vlivem úpravy metodiky a hlavní rating byl potvrzen. Ratingová agentura S&P vzápětí uvedla, že směna aktiv MIBRAG versus Energotrans nezatíží rating společnosti negativně (spíše hovoří pro posílení pozice v rámci stávajícího hodnocení). Investoři se dozvěděli datum příchodu nováčka na pražskou burzu. Firma zaměřující se na obnovitelné zdroje energie E4U uvede akcie na BCPP (do KOBOSu) dne 25. srpna. Nadpoloviční většina z nabídky je upsána soukromou cestou, další zájem chce firma podpořit nárokem na dividendu s rozhodným dnem až v září. Pro pražský trh čtvrtek znamenal další silné výprodeje. Erste zopakovala 5% pokles, NWR odepsalo dalších 7 %. Po trhu přišlo další překvapení, opět negativní, v podání ne zcela úmyslně publikovaných čísel Unipetrolu za 2Q11. Ta měla oficiálně vyjít v pátek ráno před trhem. Zejména slabý zisk z rafinace se postaral o zaostání čistého zisku za očekáváním v první polovině roku o 44 procent, po odečtu prvního čtvrtletí čistý výsledek 2Q11 znamenal -1 milion korun. Tržby se strefily nad konsensus dle Unipetrolu, ale pod odhad mediánu Reuters.

Páteční ráno před trhem tedy doplnilo obraz čísel Unipetrolu. K výsledku přispěl pozitivně petrochemický segment, provozní zisk ale zaostal mimo jiné pod vlivem nižších výnosů z prodeje nadbytečných emisních povolenek a také kvůli nečekaně vysoké efektivní dani. Negativní hodnocení výsledků předurčilo titul k výprodejům, ovšem jen intradenním... Rudo bylo hned v úvodu nejen na Uni. Důvodem byl masívní propad Wall Street ve čtvrteční seanci, kdy indexy odepsaly v rozmezí 4,3 až 5,1 procenta a tuzemské akcie na vývoj navázaly. Obrázek byl temný – NWR ztrácelo v rámci dne až 12 % s přispěním příkazů limitujících ztráty. CETV odepisovala až v blízkosti 20 %, a s akciemi AAA Auto bylo po propadu o 29 % pozastaveno obchodování… Evropské akcie se ocitly na 14měsíčním dně. Atmosféru odpoledne na chvíli zlepšil červencový nečekaný pokles nezaměstnanosti v USA na 9,1 % z červnových 9,2 %, po zeleném úvodu Wall Street ale tak znovu otočila do ztrát a následných pokusů o jejich mírnění. Goldman Sachs okomentovala obě v Praze obchodované banky. Proti verdiktu Citi se rozhodla promluvit na Erste, kterou přes momentální marnou snahu o růst věrů vidí jako dlouhodobou investiční divokou kartu a to potvrdila nezměněnou cílovou cenou 52 EUR, doporučení „koupit“ a nově také zařazením na svůj „conviction buy“ seznam. Vlažnější je hodnocení analytiků směrem ke Komerční bance s neutrálním pohledem. Výsledky KB podle analytiků GS byly určitým zklamáním a obavu vyslovili směrem k případnému rozšíření dopadu Řecka po zaúčtování rezervy 1,663 mld. EUR směrem k výplatě dividendy pro případ, že by se dopad Řecka (případně dalších dluhovou krizí postižených zemí) ještě zintenzivnil.

Zprávy k tuzemským akciovým titulům tohoto týdne naleznete jako vždy v sekci Akcie ČR - ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data