Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schäuble: Eurozóna není připravena delegovat vládu na Brusel

Schäuble: Eurozóna není připravena delegovat vládu na Brusel

22.08.2011 11:41
Autor: ČTK

Eurozóna není zatím připravena na to, aby delegovala pravomoci na Brusel a vzdala se rozhodování v ekonomických záležitostech. Nedělníku Welt am Sonntag to řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Reagoval tak na návrhy, že eurozóně by prospělo, kdyby měla jednu ekonomickou vládu. Myšlenku před pár dny nastínil francouzský prezident Nicolas Sarkozy na schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

"Jako soukromá osoba už by Wolfgang Schäuble byl připraven (delegovat pravomoci na Brusel). Nemám žádný problém s myšlenkou, aby zde byl jeden evropský ministr financí. Jako (německý) ministr financí ale říkám: naším úkolem tady a teď je problémy řešit co nejrychleji a na základě platných smluv," řekl Schäuble.

Před časem se rovněž objevily návrhy, aby eurozóna začala vydávat společné dluhopisy, což by podle stoupenců této myšlenky pomohlo zemím na periferii eurozóny. Hlavně Řecku, jemuž kvůli špatnému stavu veřejných financí prudce vzrostly náklady na obsluhu dluhu. Společné dluhopisy by sice snížily náklady Řecku, ale prodražily stabilním zemím, jako je právě Německo.

Na stranu svého ministra se dnes postavila i Merkelová, když v rozhovoru na televizní stanici ZDF řekla, že společné dluhopisy za celou eurozónu teď nepřipadají v úvahu, ale větší integrace eurozóny ano. "Eurobondy jsou přesně tou špatnou odpovědí na krizi. Zavedou nás do unie dluhu, místo aby zde byla unie stability," řekla kancléřka. Řešení krize je podle ní naopak v těsnější spolupráci.

"Eurozóna musí spolupracovat ještě víc, těsněji ale musíme spolupracovat i v rámci evropské sedmadvacítky," poznamenala Merkelová. "Za naší měnou není politická jednota. Naším úkolem je zajistit, aby euro bylo pevné, a to prostřednictvím větší ekonomické spolupráce, ale hlavně prostřednictvím větších závazků," dodala.

Merkelová se Sarkozym na schůzce v Paříži zhruba před týdnem potvrdili, že o společných evropských dluhopisech ani jeden z nich neuvažuje. Sarkozy společné dluhopisy za celou eurozónu úplně nezavrhl, řekl ale, že pokud na ně dojde, bude to na konci evropského integračního procesu, nikoli na jeho začátku. Myšlenku společných dluhopisů nepodporuje ani Schäuble, nejprve by podle něj musela existovat společná fiskální politika.

"Většina členských zemí ještě není úplně připravena akceptovat nezbytná omezení národní suverenity. Věřte ale, že ten problém lze řešit," řekl v rozhovoru s nedělníkem Schäuble. Ten se má v úterý v Paříži setkat se svým francouzským protějškem Françoisem Baroinem a projednat s ním finanční zdraví Evropy, včetně návrhu na zlepšení. Hovořit se má také o navrhované dani z finančních transakcí.

K otázce společných evropských dluhopisů Schäuble v sobotu řekl, že pokud by byly zavedeny, muselo by to být až ve chvíli, kdy bude existovat jednotná fiskální i rozpočtová politika. Jinak by podle něj hrozilo, že ve výsledku eurozóna vytvoří vysokou inflaci a destabilizuje celý ekonomický blok. Cílem současných snah je přitom dosáhnout v eurozóně dlouhodobé stability.

Časopis Der Spiegel s odkazem na výpočty ministerstva financí napsal, že pokud by eurozóna vydala společné dluhopisy, Němce by obsluha jejich státního dluhu každoročně přišla o několik miliard eur dráž. Společné dluhopisy by totiž byly vnímány jako rizikovější, a to právě proto, že by v nich byly zahrnuty i závazky vysoce zadlužených zemí.
Šéf německého finančního ústavu Commerzbank Martin Blessing ale řekl, že evropský ministr financí, který by měl pravomoc rozhodovat o daních a rozpočtu jednotlivých členských zemí, je potřeba. Jedině tak je prý možné eurozónu vyvést ze současné dluhové krize.

Německo už čelí kritice za některé své návrhy, jak řešit krizi eurozóny. Patří mezi ně například i zmiňovaná daň z finančních transakcí, na které se shodli Sarkozy s Merkelovou. V nejbližší době ji chtějí navrhnout ostatním členským zemím.

Šéf sdružení německých bank (BdB) Andreas Schmitz varoval, že navrhovaná daň z finančních transakcí nebude mít žádný efekt a nezabrání vzniku dalších finančních krizí. Profesionálním obchodníkům, kteří fungují na globálních trzích, je totiž úplně jedno, kde obchodují. Pokud by tedy Evropa zavedla překážku v podobě daně, Evropu při svých obchodech jednoduše vynechají a soustředit se budou na obchody v jiných zemích a na jiných kontinentech.

"Žádné velké daňové příjmy nikdo neuvidí," řekl Schmitz jinému německému nedělníku Bild am Sonntag. Zastánci navrhované daně tvrdí, že eurozóna by díky ní mohla ročně vybrat 30 až 50 miliard eur.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data