Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Sklouzne světová ekonomika zpět do recese?

Anketa: Sklouzne světová ekonomika zpět do recese?

14.09.2011 15:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Se stavem veřejných financí ani silou ekonomického motoru to ve světě nevypadá zdaleka růžově a své problémy řeší země na obou stranách Atlantiku. Zatímco země eurozóny se plně zaobírají strašákem dluhové krize a věší otazník nad setrváním svého měnového spolku ve stávající sestavě, problém zpomalující ekonomiky je odsunut mimo hlavní centrum pozornosti. Spojené státy pak řeší dilema možností resuscitace největší světové ekonomiky, která ukazuje neschopnost tvorby nových pracovních míst, za cenu dalšího prohloubení rozpočtových deficitů a navýšení bezprecedentního dluhu. O ochabující ekonomice se hovoří v globálním měřítku, ať už se jedná o riziko recese v rozvinutých ekonomikách, nebo tvrdé přistání u rozvíjejících se trhů.

Centrální bankéři v čele s hlavou ECB světovou ekonomiku ve své rétorice hájí. Její růst sice podle nich zpomaluje, neexistují však žádné známky příchodu celosvětové hospodářské recese. Proti tomu stojí mnozí ekonomové a guru finančního světa, podle nichž jsou data z ekonomiky dostatečně špatná na to, aby se politici zdráhali termín recese vyslovit. Poslední měsíce přinesly dokonce četná varování analytiků, že Spojené státy či Evropa se mohou vydat japonskou cestou, kdy vysoké zadlužení vyústí v jednu či dvě dekády stagnace. Podle ekonoma Martina Feldsteina se ekonomika Spojených států dostala do recese prakticky již na přelomu roku, ačkoli oficiální data ještě technické znamení, tedy dvě po sobě jdoucí čtvrtletí záporného růstu HDP, nepřinesla.

Eurostat potvrdil první revizí dat, že ekonomika eurozóny zpomalila ve druhém čtvrtletí roku na 0,2procentní růst z +0,8 % v prvním kvartále. Ekonomika EU pak meziročně vzrostla o 1,7 procenta, zatímco před rokem růst v eurozóně i EU dosahoval 2,4 %. Žádná ze zemí s dostupnými daty nezaznamenala mezikvartální propad, země jako Francie, Portugalsko či Maďarsko však již hlásí stagnaci. Té se přiblížilo i Německo, největší evropská ekonomika, která vzrostla o pouhou desetinu procenta. Růst hrubého domácího produkt USA činil dle revize za 2Q jedno procento mezičtvrtletně. Podle nejnovější prognózy OECD se růst ekonomik většiny vyspělých zemí ve druhé polovině roku téměř zastaví, včetně členů G7. Některým z nich včetně pro ČR důležitého Německa pro poslední čtvrtletí roku předpovídá OECD pokles.

Ve vleku negativních zpráv z ekonomiky jsou také investoři. Podle zářijového průzkumu mezi velkými hráči na finančním trhu, který provedli analytici Bank of America Merill Lynch, více než polovina z nich očekává v následujícím roce recesi v Evropě. Na druhé straně, autor knihy a termínu Černá labuť Nicholas Nassim Taleb považuje za zdroj největšího rizika Spojené státy, které podle něj nejsou, na rozdíl od Evropy, schopny své problémy ani pojmenovat. Problém amerického zadlužení je podle Taleba přitom mnohem vážnější než ten, který se řeší kolem Řecka.
 

Převládající strach a jistou bezradnost na trzích dokládá i částečný odchod z akcií do jistějších dluhopisů a upřednostňování hotovosti na účtech. Je druhá recese po finanční krizi neodvratná, nebo jsou obavy z ní pouhou panickou reakcí na třaskavou kombinaci zpráv z ekonomiky a finančních trhů? USA versus Evropa – kdo je tím „slabším článkem“? Jak si globální hospodářství povede v následujících letech? Co soudíte o riziku sklouznutí do recese Vy? Hlasujte v nové anketě ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů