Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF navyšuje možný účet bank za dluhovou krizi v Evropě na 300 mld. EUR, utrpět prý může i východní Evropa

MMF navyšuje možný účet bank za dluhovou krizi v Evropě na 300 mld. EUR, utrpět prý může i východní Evropa

21.09.2011 15:42, aktualizováno: 21.9. 17:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ještě na začátku měsíce vyčíslil Mezinárodní měnový fond, podle FT, možný dopad dluhové krize v eurozóně na její banky na 200 miliard eur, dnes s ohledem na nedávný propad cen bankovních aktiv a nárůst nákladů jejich financování již hovoří o 300 miliardách eur. Některé banky budou muset navýšit svůj kapitál, aby rozptýlily obavy klientů a investorů, říká dnes vydaná pololetní zpráva o globální finanční stabilitě.

Situace se podle měnového fondu zhoršila v posledních měsících, kdy banky a finanční trhy čelí větším problémům. Bankovní systém ohrožuje přetrvávající dluhová krize v Evropě, a to do takové míry, že banky mohou citelně omezit úvěrování a začít hromadit hotovost. Výhled růstu ekonomiky by se tak ještě zhoršil.

Zpráva MMF ukazuje, že bilance některých velkých finančních ústavů doznala značných šrámů v důsledku toho, že banky mají v portfoliích značné objemy dluhopisů zadlužených evropských zemí. Týká se to jak Řecka, Irska a Portugalska, tak Itálie, Španělska a Belgie. Právě dluhopisy těchto zemí se totiž v posledních měsících na trzích dostaly pod silný prodejní tlak.

Rozbroje evropských politiků ohledně volby opatření pro zamezení dalšího šíření dluhové krize a opožděná realizace domluvených kroků podle MMF zvyšuje obavy z rizika vládních bankrotů, což se skrze obavy investorů promítá do problémů bank s financováním. „Některé banky musejí navýšit svůj kapitál, aby si tak pomohly získat důvěru svých věřitelů a vkladatelů,“ píše se ve zprávě MMF. Fond však neposkytuje konkrétní vyčíslení této potřeby navyšovat kapitál s tím, že by k tomu byly třeba „opravdu pečlivé“ zátěžové testy. Naráží tak na výsledky posledních zátěžových testů bank eurozóny, kterými neprošlo pouze osm bank s celkovou potřebou navýšit kapitál o 2,5 miliardy eur.

Fond dnes varoval, že rizika pro finanční stabilitu výrazně vzrostla. "Globální finanční systém je teď nejzranitelnější od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize," uvedl MMF. Za problematické oblasti fond nyní považuje Spojené státy a Evropu, kde se finanční rizika zvyšují. Škody se však z Evropy mohou rozšířit i do bank na emerging markets. Slova padla i o našem regionu. „Banky v Latinské Americe jsou nejvíce zranitelné ze všech regionů emerging markets, banky v Asii a východní Evropě jsou citlivější vůči nárůstu nákladů na financování.

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová sdělila svému americkému protějšku Baracku Obamovi, že Brazílie společně s dalšími rozvíjejícími se ekonomikami pracuje na pomoci pro zadlužené země eurozóny, informovala agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj. Rousseffová neposkytla žádné další detaily ohledně krátkého setkání s prezidentem Obamou. Oba státníci se ale shodli, že Evropa musí ukázat, že má zdroje i politickou vůli čelit dluhovým potížím.

Již včera Mezinárodní měnový fond snížil prognózu ekonomického růstu globální ekonomiky i jednotlivých zemí. Dnes k odhadům dodal, že pokud dojde k prudkému propadu ve výkonu celosvětové ekonomiky kvůli problémům v Evropě a dojde k odlivu kapitálu, mohou se rozvahy bank na emerging markets "scvrknout" o 6 procent.

Podle MMF narůstají obavy, zda budou američtí zákonodárci schopni dojít k politickému konsenzu, který je předpokladem k tomu, aby Spojené státy zastavily prohlubování rozpočtových deficitů. Evropští lídři pak musejí podle fondu urychleně realizovat dohodu, kterou uzavřeli na červencovém summitu v Bruselu. Na něm padlo rozhodnutí, že eurozóna posílí pravomoci svého záchranného fondu EFSF a poskytne další pomoc Řecku. Spojeným státům a Japonsku MMF radí, aby začali zavádět kroky k výraznému snížení veřejných deficitů.

List Financial Times v září citoval z ještě neúplné zprávy MMF, že pokud by se správně ocenily dluhopisy zadlužených zemí eurozóny, chybělo by evropským bankám patrně až 200 miliard eur. Fond dnes uvedl, že toto nebylo kompletní číslo. 200 miliard eur je totiž pouze vyčíslení rizika spojeného s poklesem ceny vládních dluhopisů v Evropě, dalších 100 miliard je pak výsledkem nedávného propadu cen bankovních aktiv a nárůstu nákladů na financování na peněžních trzích. 

(Zdroj: MMF, FT, Bloomberg, ČTK, MediaFax, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m