Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda dala zelenou omezení reklamy u českých silnic a dálnic

Vláda dala zelenou omezení reklamy u českých silnic a dálnic

19.10.2011 11:21
Autor: mediafax

Billboardy a další reklamy, které se nacházejí v blízkosti českých silnic a dálnic a mohou ohrozit životy cestujících, budou v budoucnu značně omezeny. Nečasův kabinet totiž ve středu schválil příslušnou novelu zákona o pozemních komunikacích, Mediafaxu to uvedl zdroj obeznámený s jednáním vlády.

"Vláda materiál schválila s drobnými úpravami," upřesnil Mediafaxu nejmenovaný zdroj. Předloha totiž počítala s několika možnými variantami a zatím není jasné, v jaké finální podobě ministři návrh posvětili.

Reklama by mohla být pouze na provozovny, které jsou ve městech vzdálené do 50 metrů od poutače, nebo do 200 metrů mimo souvisle zastavěné území.

"I pro umísťování takovýchto reklamních zařízení se však navrhuje zachovat dosavadní poměrně přísný povolovací režim, aby nedošlo k nadměrnému narušení bezpečnosti silničního provozu a zároveň zachovat časové omezení vydávaného povolení (pět let), aby bylo možné zařízení po určité době revidovat a zohlednit například změny v intenzitě provozu či v stavebně technickém provedení souvisejícího úseku pozemní komunikace," uvádí zpráva.

Tato pravidla by měla platit pro reklamu, kterou může řidič z auta vidět. Pro billboardy, které sice vidět nejsou, ale můžou stejně ohrozit životy cestujících při nehodě, bude platit také povolovací režim, pokud budou stát do 100 m od dálnice, do 50 m od silnice I. třídy nebo do 15 m od kraje silnice II. třídy.

Novela zákona by mohla platit od začátku roku 2012, reklamy umístěné v okolí dálnic by mohly zůstat na svých místech nejdéle pět let od začátku platnosti, zmizet by tedy měly nejpozději v roce 2017.

Cena pozemku, na němž se budou stavět dopravní komunikace, by se měla nově určovat podle způsobu použití pozemku před vydáním územního rozhodnutí o stavbě. "Pozemky dosud vykupované (nebo vyvlastňované) jako stavební budou vykupované nebo vyvlastňované za jejich skutečnou cenu, za jakou by je dosavadní vlastník prodal (pokud by nebyl pozemek úředním rozhodnutím určen pro výstavbu dopravní infrastruktury), která by také spravedlivě zohlednila skutečné zhodnocení pozemku činností vlastníka a odstranila diskriminaci ostatních vlastníků pozemků, kteří "neměli štěstí" a jejich pozemky nebyly určeny k výstavbě infrastruktury," dodává materiál.

Zároveň novela zákona přináší možnost vyplacení "bonusu" proti znaleckému posudku při výkupu pozemků, které mají sloužit pro stavbu dopravní infrastruktury. Ministerstvo dopravy doufá, že dojde ke zrychlení výstavby dálnic bez zbytečných tahanic a státního vyvlastňování. V současnosti totiž podle zprávy často nechtějí přistoupit vlastníci pozemků na dohodu s investory, protože cena, kterou dostanou ve vyvlastňovacím řízení je vyšší, než kterou může nabídnout stát při "dobrovolném" výkupu pozemku.

V rámci omezování legislativních limitů pro výstavbu infrastruktury, počítá návrh také s možností spolufinancování nadstandardních staveb od soukromníků nebo od obcí. "Jde konkrétně o stavby, jejichž vybudování v rámci budování hlavní dopravní stavby není objektivně zcela nezbytné - původní projektová dokumentace, dokumentace záměru s nimi nepočítala - nebo je jejich provedení nadstandardní, (nad rámec příslušných předpisů, technických norem apod.) a k jejichž realizaci dochází na základě uplatněné námitky některého účastníka řízení zahrnuté do územního rozhodnutí," upřesňuje ministerstvo. V současnosti k takovýmto dohodám podle zprávy příliš často nedochází, nemají totiž žádný zákonný rámec.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.