Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam nás dovedl konec října

Kam nás dovedl konec října

31.10.2011 18:23

Minulý týden byl i na současné standardy výjimečným. Vedení eurozóny se snad již nevratně dostává do užšího kontaktu s realitou, což trhy poměrně významně potěšilo. Výhrady vůči dosažené dohodě bych na straně problémů s likviditou viděl v tom, že ECB v zády s Německem pevně odmítá zvýšit svou angažovanost. Ve světě sebenaplňujících se proroctví je přitom poměrně pravděpodobné, že bude jedinou institucí, která má dost síly na přetlačení panikařících trhů. Co se týče solvence (tedy zejména co se týče Řecka), samotné snížení hodnoty dluhu neřeší jádro problému, kterým je nedostatečná cenová konkurenceschopnost. Ale onen první krok, kterým ona dlouhá cesta začíná, byl snad učiněn. Teď už jen hrozba recese a fůra nejasností…

Pozitivní byl vývoj v USA, kde silný růst HDP v QE3 snížil obavy z opětovného pádu do recese. Možná tedy ani tam není tak zle, jak jsme se ještě před krátkou dobou domnívali. A pozitivně se dají hodnotit i předběžná čísla z čínského průmyslu. Celý týden tak na trzích bouchalo šampaňské.

Kreativní graf od Eda Yardeniho ukazuje, jak moc se slavilo v USA – modře je vyznačen hypotetický pohyb trhu daný pouze vývojem očekávaných zisků – tj. vývoj trhu s daným konstantním PE . Vidíme tak například, že na dně roku 2009 se trh obchodoval s PE cca 10 a v září letošního roku se dostal na úroveň se stejným PE. Jinak řečeno, na dně v září byly akcie oceněny stejně depresivně jako na dně roku 2009, výše byly jen díky tomu, že mezitím vzrostly zisky:

kam1

Rally posledních týdnů a dnů zvedla US akcie na PE 12, což je valuace testovaná minulé léto. Trh se přitom po roce 2009 tak nějak stále vrací k oněm 12 – 13. I růst z 12 na 13 stále představuje více než 8% posílení, mějme ale na paměti, že odhady ziskovosti v následujících čtvrtletích se otáčí dolů (viz např. „Zisková rally ztrácí na síle?“).

Globálně-čínský výhled nám ukazuje Doktor Kopr (viz „Dr. Copper - vy jste se zase kochal, pane doktore?“). Na přelomu září-října je patrný určitý optimismus, ten se ale rychle láme. Podobné je tomu i na zlatu, které se od počátku září definitivně pohybuje ruku v ruce s rizikovými aktivy – tj. rozhodující vliv u něj hraje změna inflačního vývoje:

kam2

Na závěr si může čtenář vyzkoušet kvíz – následující tři grafy jsou spready třech desetiletých vládních dluhopisů k výnosům bundů.

kam3

Jde o dvojici nezachranitelných - Itálii a Španělsko, a o zachraňující-potenciálně vše potápějící Francii. Žádné masivní zlepšení patrné není, na samém konci se křivky dokonce otáčí opět vzhůru. Obávám se, že v konečném důsledku je to opět o tom, že ECB se do hry o záchranu unie zatím výrazněji vtáhnout nenechá. Samozřejmě, že obrázek není černobílý a je těžké říci, co je menším zlem. Ale bonmot pana Rogoffa je stále relevantní: „Koho bude zajímat, že v neexistující eurozóně byla inflační očekávání pevně ukotvena na 2 %?“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů