Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie řeší závěrečný účet roku 2010, jindy banální hlasování hrozí pádem vlády

Itálie řeší závěrečný účet roku 2010, jindy banální hlasování hrozí pádem vlády

08.11.2011 9:58, aktualizováno: 8.11. 13:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dolní komora italského parlamentu dnes má znovu hlasovat o státním závěrečném účtu za rok 2010. Účet už jednou v hlasování propadl, proto je dnešní hlasování považováno za vážnou zkoušku ohněm pro vládu premiéra Silvia Berlusconiho. Ukáže se, zda Berlusconiho kabinet skutečně ztratil důvěru části vlastních poslanců, jak se o tom v posledních týdnech stále více mluví. Neschválení účtu by mohlo ukázat na ztracenou většinu a vyústit v pád vlády. Hlasování o závěrečném účtu za rok 2010 je naplánováno dle agentury AFP na 15:00 GMT.

Italský ministr financí Giulio Tremonti podle diplomatického zdroje agentury AFP zrušil účast na dnešní schůzce s kolegy z EU. Vrátil se do Říma zřejmě kvůli klíčovému hlasování v parlamentu.

Krátce před odpoledním hlasování italského parlamentu o státním závěrečném účtu za rok 2010 vyzval šéf italské populistické Ligy severu Umberto Bossi Berlusconiho k demisi. Bossi byl přitom dosud jeho hlavní koaliční spojenec. Berlusconi podobné výzvy dosud vždy odmítl, nyní se nevyjádřil.

Dnes dopoledne výnos italských státních dluhopisů na deset let na trhu stoupl na 6,74 procenta, na nové maximum od roku 1997, z dnešního maxima 6,67 procenta. Dále se tak přiblížil sedmiprocentní úrovni, která je podle analytiků z hlediska nákladů na půjčky považována za neudržitelnou. Je to hranice, nad níž Řecko, Irsko a Portugalsko požádaly o mezinárodní finanční pomoc.

Podle rakouské ministryně financí Marie Fekterové, kterou citovala AFP, je italská ekonomika příliš velká na to, aby tato země mohla využít záchranného plánu v případě bankrotu. "Itálie ví, že vzhledem k velikosti země, nemůže doufat ve vnější pomoc. To je důvod, proč Itálie v tuto chvíli vynakládá takové úsilí," řekla při příjezdu Fekterová.

Nehledě na rozpouštějící se vládní většinu v parlamentu zatím Berlusconi vytrvale odmítá spekulace, že brzy odstoupí. I někteří představitelé vládní koalice přiznávají, že Berlusconi v současnosti "čelí značným potížím". Pokud ale v hlasování o státním závěrečném účtu za 2010 uspěje, "přejde v několika směrech do politické ofenzivy" naznačil jeden z předáků vládního seskupení Fabrizio Cicchitto. Podle agentury AFP tak narážel na možné rozšíření koalice o centristy (Svaz středu).

Eurokomisař Olli Rehn uvedl, že očekává odpovědi k implementaci reforem v Itálii do konce tohoto týdne, první skupina dohledu na reformami složená ze zástupců EU a MMF je očekávána v Itálii dnes či zítra. „Je nezbytné se v tuto chvíli přesvědčit, že Itálie dostojí sjednaným fiskálním cílům a zajistí naplnění strukturálních reforem,“ uvedl Rehn.

Mezinárodní finanční trhy reagují na situaci v Itálii citlivě. Jednotnou evropskou měnu i evropské akcie přechodně podpořily v pondělí zprávy o možné Berlusconiho rezignaci, premiérovo následné dementi ji pak ale zase oslabily.


Dalšímu krizovému hlasování má kabinet čelit příští týden v Senátu, který bude hlasovat o vládním právě balíčku protikrizových opatření. Přestože koalice mezi Berlusconiho PDL a Severní Ligou podle nynějších očekávání ustojí hlasování v Senátu i bezprostředně následující hlasování o vyslovení důvěry kabinetu, pozice Berlusconiho je i podle členů jeho vlastní strany dosud nejvíce otřesena a ke konci listopadu pak bude totéž znovu schvalovat Poslanecká sněmovna.

Podle analytiků nelze dále spoléhat na udržení 316hlasé většiny v dolní komoře parlamentu a část poslanců Berlusconiho PDL proto volá po rozšíření koalice. Severní Liga ale prohlašuje, že preferuje předčasné volby. Berlusconiho popularita je na rekordním minimu 22 procent a i poslanci jeho vlastní strany hovoří o tom, že odstoupení 75letého skandály opředeného premiéra by již tentokrát nemuselo být tabu.

(Zdroj: čtk, AFP, ČRo, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m