Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politická jednání supervýboru Kongresu o snižování zadlužování zkrachovala, Fitch nejspíš sníží výhled ratingu

Politická jednání supervýboru Kongresu o snižování zadlužování zkrachovala, Fitch nejspíš sníží výhled ratingu

22.11.2011 9:37, aktualizováno: 22.11. 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Takzvaný supervýbor amerického Kongresu včera večer po spekulacích opravdu oznámil, že nenašel dohodu o způsobu, jak snížit deficity a zastavit prudký růst federálního dluhu Spojených států. Jakékoliv významnější snižování zadlužení se tak odkládá až na rok 2013, po prezidentských volbách. Podle srpnové dohody nezdar jednání ale znamená, že se od roku 2013 začne proporčně škrtat ve všech rozpočtových kapitolách s cílem dosáhnout celkových úspor 1,2 bilionu dolarů. Trojice ratingových agentur se ke krachu politických jednání o snížení amerických rozpočtových deficitů postavila vesměs zdrženlivě. Až na agenturu Fitch...

Škrty mají zasáhnout všechny kapitoly rozpočtu. Obzvlášť tvrdý dopad by měly mít na rozpočet Pentagonu a ministr obrany Leon Panetta varoval, že dopad na ozbrojené síly bude zdrcující. Nedohoda supervýboru podle komentátorů znamená také možné riziko vypršení několika daňových programů pro podporu ekonomiky na začátku příštího roku. Zvýšení daňové zátěže by přitom dále snížilo ochotu spotřebitelů, kteří tvoří 70 procent výkonu americké ekonomiky, utrácet své mzdy a úspory.

„Nebyli schopni se dohodnout ani na mírnější výzvě v podobě 1,2 bilionu dolarů. Nevidím tedy cestu pro dosažení velké dohody před volbami. To je smutné,“ zhodnotil politický vývoj v Kongresu Alice Rivlin, bývalý ředitel rozpočtové politiky Bílého domu a člen koalice, která usilovala o prosazení „velkého plánu“ snižujícího zadlužení za dekádu rovnou o 4 biliony dolarů.

Ze tří předních světových ratingových agentur negativní dopad na hodnocení úvěrové bonity největší světové ekonomiky signalizovala jen Fitch, jediná agentura, která ještě udržuje rating USA na nejvyšší příčce se stabilním výhledem.

Agentura Fitch v noci uvedla, že neschopnost dosáhnout politické dohody patrně povede u jejího ratingu k "negativnímu zásahu". "S největší pravděpodobností" to ale nebude snížení samotného ratingu, ale jen zhoršení jeho výhledu, "které naznačí vyšší než 50procentní pravděpodobnost snížení ratingu během příštích dvou let".

S&P po oznámení kongresového výboru sdělila, že tento krok, díky pojistce v podobě automatických škrtů za 1,2 bilionu dolarů, odpovídá jejímu srpnovému rozhodnutí snížit americký rating a že na nynější známku nebude mít už žádný vliv. S&P však varovala před jakýmikoliv snahami o zmírnění automatických výdajových limitů. Mohlo by to podle ní vést k „tlaku na snížení ratingu“.

Moody's uvedla, že krach jednání sám o sobě ke změně ratingu nepovede a že je pro ratingovou analýzu "pouze informativní, nikoli rozhodující".

Americký prezident Barack Obama jen hodinu poté, co demokratičtí a republikánští zástupci výboru společně oznámili, že dohodu o struktuře úspor nenašli, pohrozil, že bude vetovat jakýkoli pokus o zrušení automatických rozpočtových škrtů v rozsahu 1,2 bilionu dolarů za deset let.

Podle prezidenta není vyloučeno, že i přes neúspěch výboru dojde ke kompromisu Kongres jako celek. Obama nicméně tvrdil, že už teď někteří zákonodárci hledají způsob, jak zrušit automatické škrty v případě, že by k dohodě nedošlo. "Má zpráva pro ně je jednoduchá: Ne. Budu vetovat jakoukoli snahu zbavit se těchto automatických škrtů," řekl.

Obama také obvinil republikány z toho, že svou neústupností v otázce zvýšení daní přispěli k neúspěchu jednání parlamentního výboru."Jednoduše se nehnuli ze své vyjednávací pozice a jejich odmítavý postoj byl hlavní překážkou, která znemožnila Kongresu dosáhnout dohody o dalším omezení rozpočtu," řekl demokratický prezident. Republikáni naopak už dříve několikrát obvinili demokraty, že požadují zvyšování daní a nejsou ochotni škrtat výdaje ve zdravotním a sociálním zabezpečení.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, S&P)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university